"Gua cukup takut bila Sinaganaga berfikiran macam ni. Sebenarnya gua cukup takut bila Sinaganaga berfikir. Sinaganaga memang serba boleh, dan mempunyai misai yang sungguh jantan, tapi berfikir bukanlah kekuatannya." - Sufian Abas.

12 Jun 2008

Menjelang PRU13: Ayam tengah

“Apa pula tak bolehnya!?” kata Sarjan Kassim, “Tuan-tuan dan puan-puan pernah tengok ada ayam mati dek makan dedak?”

Orang-orang kampung melongo. Mendengarkan hujah-hujah Sarjan Kassim. Yang kalau difikir-fikirkan ada juga bernasnya.

“Lagi pula...” tambah Sarjan Kassim, “ayam makan dedak... lepas tu kita pula makan ayam... tak ke secara tak langsung kita makan dedak juga namanya!? Jadi, kenapa kita tak direct saja makan dedak!?”

Orang-orang kampung melongo. Mendengarkan hujah-hujah Sarjan Kassim. Yang kalau difikir-fikirkan ada juga bernasnya.

Label:

45 Comments:

Blogger murnie sangat said...

mknenyer,saya mkn dedakla selama ni..oohh tersentuh..

er..kat ner nk beli dedak?

Jun 12, 2008 4:36 PTG

 
Blogger Taf Teh said...

Analogi makan dedak ni guna prinsip fikir kebelakang. Gua suka analogi futuristik dude.

So, angkasawan Naga, apa menu kita di bulan nanti?

Jun 12, 2008 5:00 PTG

 
Blogger kemat said...

ubah gaya hidup la nie...

Jun 12, 2008 5:13 PTG

 
Blogger Danielle_Corleone said...

haha! ini namanya kesan tidak langsung! :P

Jun 12, 2008 5:14 PTG

 
Blogger dugongsenyum said...

Beras berasal dari padi, padi pulak subur di tanah, aaa... baik kita makan tanah terus. Bernas sebernas bernasnya.

Dedak pajeri nenas, barulah bernas!

Haha

Jun 12, 2008 5:31 PTG

 
Blogger madulebah said...

agaknya sama lah macam lembu makan rumput, jadi kenapa tidak kita makan rumput terus?

ha ha ha..

Jun 12, 2008 5:38 PTG

 
Blogger xrajunax said...

untuk kepelbagaian
kita boleh makan habuk papan
kita makan sayuran/tumbuhan
habuk papan, dari tumbuhan
boleh makan apa.

Jun 12, 2008 6:19 PTG

 
Blogger nimy said...

Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

Jun 12, 2008 9:22 PTG

 
Blogger nimy said...

kalau di kg cheq, ayam x bagi makan dedak.
ayam dibagi makan hampaih nyoq.
hampaih nyoq tuh pulak ditaboq kat perdu nyoq.

Jun 12, 2008 9:24 PTG

 
Blogger kel@mbu said...

hujah sarjan saya terima sebab ada fakta. macam ni baru boleh jadi sarjan! tabik2!

Jun 12, 2008 9:39 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Murni,
Kat pam minyak tak ada jual dedak ayam. Harap maklum.

Teh,
Projek angkasawan sudah diberhentikan. Jadi, teruskan dengan memakan paceri. Atau kerabu dedak ayam.

Kemat,
Tanda setia kepada 'state' :)

Danial,
Lu belajar sejarah - so, lu lebih tahu la, dude! :)

Dug,
Tapi, menteri-menteri masih makan di hotel-hotel. Kat hotel-hotel mana ada kerabu dedak!

Kerabu,
Kenapa tidak?

By the way, aku pernah minum air rumput (alfafa ke hape entah). Ermmm... dah tentulah rasa rumput. :)

Xra,
Kau dah try waffle daripada plywood?

Comment deleted,
Lu apa hal????

Nimy,
Ayam makan cacing juga. Wo, sumber protein tu.

Kelam,
Sarjan 'cook' Sindiket Sol-Jah pandai masak Cencaru Sumbat!

Cencurut Sumbat dia tak try buat lagi. Ha ha.

Jun 12, 2008 11:30 PTG

 
Blogger saudagar gaRAM.. said...

makan je nasi..
campur dgn gua..


..garam..



baru sedap..
campurkan gua just secukup rasa..
kang dapat sakit,gua malas nak tanggungjawab..

Jun 13, 2008 1:27 PG

 
Blogger tuan tanah said...

Tiba-tiba pulak saya Google pasal dedak.

Rupanya dedak boleh turunkan kolestrol.

(http://asastaniorganik.wordpress.com/2007/08/17/dedak-beras/)

Bagus tu.
Selain ubah cara hidup, boleh ubah bentuk badan lagi. Dua dalam satu, tu!

Jun 13, 2008 2:39 PG

 
Blogger tuan tanah said...

Alah... panjang sangat la pulak alamatnya.

Korang Google je lah 'dedak beras'.

Jun 13, 2008 2:40 PG

 
Blogger Tok Rimau said...

Gua nak bagi ayam gua makan KFC. Original Recipe.

Jun 13, 2008 8:12 PG

 
Blogger ah tok said...

Kita jangan ikut resmi ayam,
Kita ikut resmi kambing.

Kambing makan rumput.
Kita makanla rumput laut (see grass). Aduyai...

Jun 13, 2008 8:43 PG

 
Blogger waterlily said...

Gaji dah dibahagi dua ni.

Sungguh!

Kena beli dedak ni.

Serius masak dedak ngan garam ja.hahaha!

Jun 13, 2008 9:46 PG

 
Blogger babazahra' said...

mak gua bela ayam banyak, tapi makan sisa nasi ambik kat asrama sekolah. ah! wa nak call mak gua lah.

Jun 13, 2008 10:57 PG

 
Blogger aishah jamal said...

mahalnya "dedak" skrg. 7 hinggit sekilo. EH? yg mahal ni dedak ke ayam?

Jun 13, 2008 11:04 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Gar,
Ha ha.

Jun 13, 2008 11:17 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Tanah,
Oh, iya ke?

Mau,
‘Anak ayam’ mana yang lu nak bawak makan KFC ni?
Muerekekekekeeee...

Ah,
*blur*

Water,
Aku swasta - ada harapan tak ada gaji bulan ni. He he.

Baba,
Woaaaaa, 'nasi ayam' namanya tu.
BHA HA HA!

Aishah,
Tu belum tengok harga ayam goreng lagi tu - berapa liter minyak petrol perlu digunakan untuk menggoreng ayam ya?

“Ba da te ba, ba ba wa bi, ba de pan bu, ba bi luuuu!” suara budak2 belajar mengaji.

Jun 13, 2008 11:21 PG

 
Blogger kasut-gombak said...

Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

Jun 13, 2008 11:42 PG

 
Blogger kasut-gombak said...

bayar ayam ke-ef-si mahal2.

rupa2nya ayam tu mkn dedak.

bek stop mkn ke-ef-si.

mkn dedak je.murah.

Jun 13, 2008 11:53 PG

 
Blogger nUr@dDeEn said...

Sepatutnya Sarjan Kassim ganti YB tuh. Sungguh ekonomi, patriotik dan bernas sekali cadangan beliau.
Hidup Sarjan Kassim!
Haha.

Jun 13, 2008 1:05 PTG

 
Blogger vivi said...

eh!selama ni kita bukan makan 'dedak' ke? menteri-menteri tu yang makan 'ayam'.

Jun 13, 2008 1:59 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Kasut,
Ya! Ha ha.

Nura,
:)

Vi,
Apa lagi - jom kudetalah!

Jun 13, 2008 2:43 PTG

 
Blogger tasikmerah said...

sarjan.. lepas ni makan cacing plak...

kita makan ikan... ikan makan cacing...

Jun 13, 2008 3:08 PTG

 
Blogger bajukurung said...

eee geli lah mkn dedak, dah la bertepung2 mcm cari duit dlm tepung...abis berabuk muka!

tp sejak dua menjak nih, aku kalo lepak mamak mesti order fresh oren, entah kenapa teh o ais limau dah tak selera aku tgk...

pastu kalo order mkn mesti nasi goreng ayam....perghhh

apa minyak naik? takpeee, yg penting perut kenyang suka hati!!!

nak perbihkan duit aku kat minyak tu watpe?????? kita enjoy mkn!!

Jun 13, 2008 3:45 PTG

 
Blogger neeziee@separawaras.com said...

aku marah ni,

ayam kfc naik rege..

dem..

Jun 13, 2008 4:34 PTG

 
Blogger Tok Rimau said...

Syhhhh... dia diet. Jaga badan. tak mau KFC.

Jun 13, 2008 5:14 PTG

 
Blogger amyz! said...

Lepas ni keluar resepi dedak masak lemak ke...

Jun 13, 2008 7:33 PTG

 
Blogger Pegawai Khalwat said...

Dulu masa kat kampung aku bela ayam kampung.

Dapat telor ayam kampung dan isi ayam kampung.

La.... tinggal kampung saja.

Jun 13, 2008 8:59 PTG

 
Blogger semut said...

haha.budak-budak tu masih muqaddam.

mana mungkin aku akan makan dedak.ikan pun sekarang makan cengkerik.haha

Jun 13, 2008 11:58 PTG

 
Blogger A t i Q a h said...

ayam rumah saya, mak bagi makan kelapa. saya rasa mulia sikit kot makan hampas kelapa. agagagaga.

Jun 14, 2008 8:37 PG

 
Blogger zizie ali said...

dedak dgn nestum nampak lebih kurang serupa.

Jun 14, 2008 9:47 PG

 
Blogger dugongsenyum said...

Zizi,
kuaker oat pun nampak macam dedak!

hahaha

Jun 14, 2008 2:51 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Tasik,
Cacing makan apa? Ha ha.

Baju,
Ha ha. Jom makan!

Nizi,
Betul ke KFC naik harga dah?

Rimau,
Aku tanya lagi sekali, 'ayam ayam' yang mana satuuuuu?

Amyz,
Tungguuuuuuuuuuuuuu! He he.

Khal,
Hang kenai Dr Zul (Zuhdi? Entah apa ke nama mamat tu)? Sebelum UM - USM rasanya! Eh, hang UUM ka, USM?

Semut,
Kau pernah makan semut, Semut?

Tiqah,
HA HA.

Zz,
Ok kot kalau makan dedak - mcm nestom je. He he.

Dug,
HA HA.

Jun 14, 2008 5:57 PTG

 
Blogger gambarwow said...

Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

Jun 14, 2008 9:23 PTG

 
Blogger neeziee@separawaras.com said...

http://www.kfc.com.my/menu_real_savers.html

tengok kat link tu je,kalau tak silap sebelum ni snack plate bawah RM7.00. Sekarang RM7.55

Jun 14, 2008 9:26 PTG

 
Blogger blackpurple @ jowopinter said...

Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

Jun 15, 2008 12:19 PTG

 
Blogger blackpurple @ jowopinter said...

Ayam kampung dulu-dulu makan tahi manusia. Jadi?

Hehehe.

Jun 15, 2008 12:20 PTG

 
Blogger asuhara said...

kena proposed kat chef2 selebriti nih buat resepi berasaskan dedak.

Jun 15, 2008 3:01 PTG

 
Blogger amirahsyuhada said...

sarjan kassim tu nak kena pelempang ker???

Jun 15, 2008 4:11 PTG

 
Blogger SATIRA + KACAU said...

Sdr Sinaganaga: Saya belajar sesuatu dari cara penulisan entri ini.

Terima kasih.

Satira + Kacau

Jun 15, 2008 6:05 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Nizi,
Psssst! Minyak angin belum naik harga. He he.

Purp,
Itu dulu-dulu. La ni dah tak. :)

Asu,
Chef Nazri (anak Chef Wan) boleh kot ni. :)

Mirah,
:)

Sat,
Oh, iye ke?

Jun 16, 2008 8:46 PG

 

Catat Ulasan

<< Home