"Gua cukup takut bila Sinaganaga berfikiran macam ni. Sebenarnya gua cukup takut bila Sinaganaga berfikir. Sinaganaga memang serba boleh, dan mempunyai misai yang sungguh jantan, tapi berfikir bukanlah kekuatannya." - Sufian Abas.

08 September 2009

Kepada sesetengah orang, kita adalah hero mereka

"Kau pernah jadi hero ke, Jimi?" tanya Teh Junaidah, pada suatu petang ketika dia sedang menjahit-jahit kepaknya yang telah rongoh.

"Pernah!" jawab Jimi Mahmud. Pendek.

"Bila?" tanya Teh Junaidah, jahitannya terkoma seketika dan beliak matanya tertancap ke arah Jimi Mahmud.

"Masa dapat keputusan 4A 1C dalam peperiksaan Penilaian Darjah Lima dulu!" jawab Jimi Mahmud. Selamba.

*Tap!*

Teh Junaidah menepuk dahinya dan... Oh! Dia terlupa yang tangannya masih memegang sebatang jarum.

Label:

30 Comments:

Blogger elmaaniq said...

adui..

September 08, 2009 12:22 PTG

 
Blogger tasikmerah said...

spm hero tak jimi? he he.

September 08, 2009 1:01 PTG

 
Blogger artisticklytouch said...

aku pernah jadi hero

September 08, 2009 1:42 PTG

 
Blogger KeMatZ said...

jarum tu tercucuk kat mana weh... erkkk....

September 08, 2009 1:52 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Mamak Manik,
Hari ni bermulalah peperiksaan UPSR.

Tasek,
Aaa... tak hero sangatlah. He he. Eh - English C3 weh! Pergh!

Art,
Wah, kena tubuh persatuan ni. He he.

Kem,
Tercucuk kat dahi le! :)

September 08, 2009 2:15 PTG

 
Blogger bekam said...

terbaikk!!

September 08, 2009 2:27 PTG

 
Blogger Water Lily said...

Entah, aku pernah jadi hero ke tidak.

Err..Jimi,nampak gaya, gua belum berjaya jadi kapitalis lagi. Apa kata lu dan Teh Junaidah perturunkan sedikit ilmu yang ada :P

September 08, 2009 3:24 PTG

 
Blogger dugongsenyum said...

you are my hero, muaaahhhhhhzz





HAHAHA

September 08, 2009 3:28 PTG

 
Blogger Pegawai Khalwat said...

Hero aku adalah pasaraya Hero. ha ha ha...

entah kat manalah pasaraya tu.

September 08, 2009 4:33 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Bekam,
He he.

Water,
Capitol? Tu nama panggung wayang dulu2 weh.

Dug,
I know, i know! HA HA. Weh, this year takde udang kecik buang kulit masak sambal untuk aku ke weh?

Khal,
Eh, ada Pasaraya Senyum dan Pasaraya Makan. Pernah tau?

September 08, 2009 4:40 PTG

 
Blogger bijen m. said...

kapitol?
wah.
teringat wayang yg aku masok dulu2.
tp skrg da convert jd kedai mkn cina.
ciss.
kalo x bole tgk murah.

September 08, 2009 4:51 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

12th!

bp M

HA HA.

September 08, 2009 5:10 PTG

 
Blogger hegira said...

asyik dating ngn teh june je nih.

:)

September 08, 2009 5:50 PTG

 
Blogger si.pari-pari.melayu said...

saket kot!

September 08, 2009 6:35 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Alina,
Kami saint, sebenarnya! HA HA.

Pari,
Auw!

September 08, 2009 8:26 PTG

 
Blogger macha_sezs said...

hero bukan ke kena selamatkan orang dalam kesusahan macam Wonderpet?

September 08, 2009 9:19 PTG

 
Blogger dugongsenyum said...

ada! ada!... insyaAllah. Pulut lemang.. nak sekali?

September 08, 2009 9:57 PTG

 
Blogger alhena said...

teh junaidah la hero ni.Hero mesti ada luka2 sket :P

September 08, 2009 10:47 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Macha,
Hero pun ada oof day gak weh! :)

Dug,
Weh! Kalu makan sambal udang buang kulit buang kepala dengan pulut kuning ka nasi kosong ka - pun menarik juga!

Ingat tak dulu, dok le belah lemang kat sebelah guard room, ha ha ha ha ha.

Hena,
Ya la! Lu betul la beb, Hero mesti ada luka2 - sikit tak cukup, kena banyak2! HA HA.

September 09, 2009 8:07 PG

 
Blogger Cat Cat said...

Abang Naga,
You are my hero and I'm your heroin... HAHA!

Wei, ini raya mana mau pergi? Tokyo? New York? or London?

September 09, 2009 8:40 PG

 
Blogger pye:rudz said...

dan tak semua hero itu memakai kostum yang celana dalamnya di luar. hah!

September 09, 2009 10:52 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Kat,
Ingat macam nak beraya ke Nwe York, he he. Kat Harlem hape entah nama tempat tu. HA HA.

Pye,
ya.

September 09, 2009 12:09 PTG

 
Blogger blackpurple @ jowopinter said...

Ujian Penilaian darjah 5.. Ni mesti zaman 80-an ni...

September 09, 2009 1:11 PTG

 
Blogger meor saiful rizal said...

perghhhh berlobang dahi ...

September 09, 2009 5:43 PTG

 
Blogger Rajuna said...

masih kurang mengerti istilah hero. apakah seperti pejuang satu malaysia? auw.

September 10, 2009 2:32 PG

 
Blogger abuyon said...

salam sinaganaga,

Bagi seorang anak, ayahnya
adalah heronya

My dad is my hero

September 10, 2009 6:40 PG

 
Blogger Corey said...

Ending gila sadis...

September 10, 2009 8:21 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Purp,
Pada zaman tu - budak darjah 5 dah belajar stress tau. Ha ha.

Meor,
He he.

Raj,
Mendapat 4A 1C adalah hasil daripada sebuah perjuangan juga. 4A 1C boleh masuk Science Selangor. :) Kalau 5B? Setakat masuk VI atau St. John je la, hak hak hak.

Yon,
Ya. Sudahkah anda milki buku AYAH KITA BOS! :)

Kori,
Sadis ke weh? :)

September 10, 2009 9:07 PG

 
Blogger Corey said...

Sadis la bang naga...tak pasal pasal kena ganti puasa...errr,berdarah pasal kena cucuk jarum kira batal puasa jugak ke?

September 10, 2009 10:58 PG

 
Blogger Taf Teh said...

Kanda, bila kita mahu terbang melihat partikel-partikel awan...

uhuk...!

September 10, 2009 12:31 PTG

 

Catat Ulasan

<< Home