"Gua cukup takut bila Sinaganaga berfikiran macam ni. Sebenarnya gua cukup takut bila Sinaganaga berfikir. Sinaganaga memang serba boleh, dan mempunyai misai yang sungguh jantan, tapi berfikir bukanlah kekuatannya." - Sufian Abas.

22 April 2009

Jimi Mahmud dan kasut sukan ajaibnya

Kadang-kadang, nak cari kasut sukan punyalah susah - sama susah macam lu nak cari buah hati. Ada yang lu berkenan - tak ada saizlah, hujung depan sempitlah, tapak tak 'mari'lah, jalur tepi macam pelangilah, baru nak kenal-kenal - dah dua bulan kapel dengan jantan lain yang lu tak pernah kenal, dan bermacam-macam kuasaliti yang lain-lain lagi.

Lu frust, lu balik rumah, lu labuhkan punggung kat atas sofa warna merah kesumba yang dah separuh lunyai tu, lu capai rokok dan campak ke bibir lu yang lebam tu. Di luar sana ada bunyi siren ambulan yang lalu lalang; lu perasan yang lu macam tinggal kat Harlem.

Tiba-tiba, Alina yang berseri-seri tu muncul entah dari mana, dan bisik kat cuping telinga lu, "Susah-susah..., lu beli sandal sajalah, bro!". Belum pun sempat lu tanya dia, "Bebeh, lu ada lighter?", Alina *plop!* macam selalu-selalu.

Lu buka TV, lu picing mata, lu nampak Danielle Corleone sedang baca sajak atau sedang baca warta berita, ha ha, lu pun tak berapa pasti sebenarnya.

Jauh di sudut hati, lu berharap pula agar Adam Kasturi tiba-tiba muncul entah dari mana dan kata, "Gua syak dunia ni ada hutang dengan lu lah, dude!" Makanya, lu boleh minta lighter dari dia, sebab lu tahu dalam poket seluar dia memang ada lighter.

Menitik-nitik darah keluar dari mata lu. Kegembiraan sebab dapat lighter. Dan. Kesedihan sebab tak dapat beli kasut sukan.

Label:

25 Comments:

Blogger Perempuan cerdas said...

Auw.

Adakah saya pertama?

M

April 22, 2009 11:43 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

M,
Awak yang pertama. Mmm... macamanalah saya tidak jatuh hati dengan awak, alahai! :)

April 22, 2009 11:45 PTG

 
Blogger Darkk said...

Kalau Saya yang pertama, mahu kah saudara jatuh hati dengan saya?

April 22, 2009 11:54 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Dark,
HA HA. Eh dude, lu ada lighter?

April 22, 2009 11:57 PTG

 
Blogger Darkk said...

Ada. Tapi lu pulangkan balek. Gua hari-hari terpkse beli baru.

April 23, 2009 12:15 PG

 
Blogger dex said...

petang tadi lalu kedai perabot lama tepi jambatan.dalam kedai ternampak sebuah sofa warna biji remia.kacak macam anda!

April 23, 2009 12:44 PG

 
Blogger dex said...

ya.kacak macam kamu yang sedang membaca.

April 23, 2009 12:47 PG

 
Blogger Water Lily said...

Jimi biar aku berpuisi padamu dear.

Hidup ini bukanlah cerita dewa-dewi
Atau dongeng sang puteri
Yang selalu ayahanda syair puisikan
Ketika malam menyerkup hari

Haha!

Babe,dulu wa selalu simpan lighter,buat bakar sampah sarap.

April 23, 2009 8:18 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Dex,
Belikanlah! :)

Water,
Kenapa lu tak bakar saja hati wa?

Eh beb, 'wa' adalah kependekan daripada 'watashi', ha ha. Atau, 'Wahid'? HA HA.

April 23, 2009 8:47 PG

 
Blogger blackpurple @ jowopinter said...

Wah! Jimi Mahmud pun bersukan eh....

April 23, 2009 9:09 PG

 
Blogger Water Lily said...

Bebeh, hati 'wa' sudah lama rentung,tak pelu lighter untuk bakar-bakar haha!

April 23, 2009 9:18 PG

 
Blogger Pegawai Khalwat said...

Bab Harlem pun gua selalu rasa macam tu kat sini.

April 23, 2009 10:02 PG

 
Blogger Taf Teh said...

Danielle Corleone tu adik Mat Jan ker?


Adam Kasturi berhalunisasi membuka laju magzs di atas angin sambil bercerita benda yang kita kurang faham, diiringi muzik tekno remixnya.

Feeerrr, sungguh kewl!!!

April 23, 2009 10:37 PG

 
Blogger artisticklytouch said...

bro ko nak beli kasut crocs? akak kat opis aku jual murah...

Khal, itu sebab ko selalu lepak area Hospital...

April 23, 2009 10:43 PG

 
Blogger Nikotin said...

satu babak besar, 3 babak kecil. cayalah.

April 23, 2009 11:21 PG

 
Blogger Perempuan cerdas said...

Uhuk.


;p

M

April 23, 2009 11:52 PG

 
Blogger hegira said...

wah. M. hatihati, naga sudah jatuh hati! :)

kaklily, jangan biar hati tu rentung, babe.

tafteh. waduh! adam dan tekno nya sambil buka baju??? waduh!

April 23, 2009 12:55 PTG

 
Blogger Danielle_Corleone said...

Ceh! nanti lu tgk la itu jadi genre baru. hahaha.

April 23, 2009 2:02 PTG

 
Blogger tasikmerah said...

alina... rasanya M tu anak buah dia. he he.



.

April 23, 2009 3:33 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Purp,
Mestilah! Ha ha.

Water,
:)

Khal,
ye ke? Ha ha. Kat mana? Seberang Jaya? HA HA.

Teh,
Sapa lagi kalau tak adik MatJan! Ha ha.

Art,
Abibas! HA HA.

Niko,
:) Harap lu terhibur!

M,
Awak jangan dengar cakap Alina tu! :)

Alina,
Kalau Adam buka baju - gua bakar baju dia - supaya dia drive balik rumah tanpa baju. HA HA.

[Teh, gua tunggu Alina buka baju lak weh! HE HE. Kita tengok, sapa dapat t shirt yang dia pakai pada malam tu - lu ke gua!]

Danial,
HA HA HA HA HA!

April 23, 2009 3:36 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Tasek,
HA HA. Anak buah fev gua - Elina. Bukan Alina. 'Mimi' tu nama imaginari yang tunang dia beri (cover line semasa sorok-sorok bercinta dulu, hak hak hak!)

Elina,
From now on - gi dapur - belajar masak!

Hadi,
Lighter kat dalam pasu gantung paling kiri! HAK HAK HAK!

April 23, 2009 3:40 PTG

 
Blogger pye:rudz said...

lighter? berapa bijik lu mau brader? sekarang jugak gua belikan, nak kasik ntah bila hahaha

April 24, 2009 8:17 PG

 
Blogger one love said...

hari2 hantar surat pun tak cukup senaman ke?

ish...

April 24, 2009 5:37 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Pye,
Ha ha.

S41,
Surat tu nak hantar ke mana, mak enche? HA HA.

April 24, 2009 9:45 PTG

 
Blogger mimi said...

tasikmerah,
jangan dengar cakap singadangada nih...suka fitnah we 'ols tau! nama 'Mimi' tu nama gf imaginari en yoshZ, but dia terpaksa let go sbb nak kasik can i masuk line hahaha...we all tak main lah sorok2 bercinta, suma open jer fadolikk hapa....;)

singadangada,
yes uncle! saya sedang belajar masak dr Cik Minah skarang nih. hari nih belajar buat mee rebus johor, rojak buah & kueh lopes hehhe.

yoshZ,
uncle i nih obsessed pasal lighter...abaikan je komen dia...sbg langkah2 membantu ayah saya berhenti merokok, we all adik beradik dah walk-the-field di rumah dan buang suma lighter2 tersorok...no more "sorok"ed lighters wooo!!

April 26, 2009 12:51 PG

 

Catat Ulasan

<< Home