"Gua cukup takut bila Sinaganaga berfikiran macam ni. Sebenarnya gua cukup takut bila Sinaganaga berfikir. Sinaganaga memang serba boleh, dan mempunyai misai yang sungguh jantan, tapi berfikir bukanlah kekuatannya." - Sufian Abas.

14 April 2009

Smoking machines

Dulu, masa gua lepak kat Tokyo, Dunhill payah nak jumpa, kalau tak masuk hotel, memang tak merasalah nak hisap Dunhill ni. Sebagai galang gantinya, gua hisap Peace. Selain Mild Seven, Peace adalah rokok keluaran Jepun. Peace mengandungi 21mg tar dan 1.9mg nakotina. Mild Seven pula mengandungi 9 - 12mg tar dan 0.2 - 0.9mg nakotina.

Sebagai perbandingan DUNHILL Malaysia (20 mg Tar, 1.5 mg Nicotine), DUNHILL Canada - King Size (Tar 15 mg, Nicotine 1.4 mg), DUNHILL United Kingdom - King Size (Tar 10 mg, Nicotine 0.9 mg), DUNHILL Portugal - King Size (Tar 10 mg, Nicotine 0.8 mg, Carbon Monoxide 10 mg) dan DUNHILL Ultimate Taiwan (Tar 1 mg, Nicotine 0.1 mg).

Maknanya, kandungan tar dan nakotina ini boleh tingkatkan atau dikurangkan oleh pengilang.

Moralnya macam ni, State tak payahlah nak berbelanja sakan buat kempen tampal gambar hospital kat kotak-kotak rokok. Adalah lebih baik kalau State guna duit tu untuk menyelesaikan projek rumah terbengkalai (anggaran sekitar 80,000 pembeli di seluruh negara). Jadi dengan itu, para pembeli terbabit tak perlulah nak hisap rokok banyak-banyak lagi dah.

Amacam Datuk? Waaah! Sejak tak jaga NFC ni Datuk nampak groovy! He he. Eh, dah duduk kat Kementerian baharu ni - tak moh design t shirt Larian Anti Rokok sama macam t shirt Larian Merdeka yang kita design bersama-sama tu ke, Datuk? HA HA.

Sori Datuk! Gua bergurau.

Probably the most popular method of risk reduction is switching to low tar and nicotine cigarettes. If people only smoked to perpetuate a simple habit, low tar and nicotine cigarettes would probably reduce the dangers of smoking. Unfortunately, the necessity to smoke is not continuance of a habit but rather maintenance of an addiction. Switching to a low tar and nicotine cigarette makes it difficult for a smoker to reach and maintain his normal required level of nicotine. The smoker will probably develop some sort of compensatory smoking pattern. Compensatory behaviors include smoking more cigarettes, smoking them further down, inhaling deeper, or holding the smoke down longer.

29 Comments:

Blogger Sufian said...

First?

Oi, pegi hisap ekzos kereta lagi best kot (jenaka melayu moral sampai hari ni)

April 14, 2009 10:03 PG

 
Blogger Nikotin said...

seken.

negara lain, nikotin dan tarnya agak rendah berbanding malaysia yer.

April 14, 2009 10:21 PG

 
Blogger Cikgooden (Selumbar Emas). said...

rokok daun berapa mg tar dan nikotin dia bang?..he he he

April 14, 2009 10:53 PG

 
Blogger artisticklytouch said...

tak jadi gak ar macam gitu brader...nanti gua isap 3 batang sekaligus....erk...apakah???

April 14, 2009 10:54 PG

 
Blogger Nizam.Ariff said...

Ok. Nanti gua cucuk jarum kasi lobang, sedut campur angin, kira kurang asap la tu...

April 14, 2009 11:46 PG

 
Blogger Perempuan cerdas said...

Cancer stick.

Fantastic?

:)

M

April 14, 2009 11:54 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Sufian,
Cilakak!!! Ha ha. Eh, bak le tengok gambar lu tengah hisap rokok yang gua amek guna kamere lu tu, dude!

Niko,
Doktor kata, sakit yang disebabkan oleh aktiviti merokok ni tiada kaitan langsung dengan kadar tar dan nakotina rendah ke tinggi ke. :)

Selum,
Tatau. Ha ha.

Art,
Cadangan yang menarik. :)

Nizam,
Rokok - kalau ada lubang, patah sikit ke - dah tak boleh nak disedut, bro. Ha ha.

M,
:) Nak kena cubit ke, beb? Ha ha.

Ikhwan,
Antara sebab Uncle L tak mahu pergi ke Ireland (walaupun boleh transit 9 jam kat Dubai? or kat mana2) adalah sebab... mana boleh tahan kalu tak hisap rokok, dude!!!! HA HA.

April 14, 2009 12:11 PTG

 
Blogger jumapx said...

kurangkan ataupun tidak...
kesannya tetap akan sama...

msia mmmg saja bagi tinggi berbandingnegara lain..sbb tak nak galakkan rakyat msia merokok..

negara lain mmg sengaja rendahkan...galakkan lagi rakyat mereka merokok...

sy sarankan...kerajaan naikkan lagi tar n nakotin tue...hu3



salam
alif ba ta..

April 14, 2009 12:13 PTG

 
Blogger gerbera said...

Nak berenti ni sebenarnya datang dari hati.Tiada paksaan dalam berenti merokok. Jadi x payahlah buang duit berkempen, hasilnya tetap sama.

April 14, 2009 12:36 PTG

 
Blogger leez said...

10th.

DUNHILL = rokok jamban

:)

April 14, 2009 2:41 PTG

 
Blogger siew said...

moralnya....

daripada isap rokok jenama pelik2 (dan murah) tu lebih baik isap asap bas je...hahaha

tapi pesal dulhill tetiba naik harga??

April 14, 2009 2:46 PTG

 
Blogger siew said...

aku syak kat mesia byk sgt tar nya sbb tar byk extra time samy vellu kalah hr tu...

April 14, 2009 2:47 PTG

 
Blogger Po said...

bulan ni...

genap

1 tahun.

12 bulan tanpa asap, tanpa tar dan tanpa nikotina.

Perlu lagi 6 tahun utk paru-paru aku berfungsi normal sebagaimana 20 tahun dulu.

April 14, 2009 3:33 PTG

 
Blogger hegira said...

entri ini entri untuk justifikasikan boleh merokok.

alah.

banyaklah alasan...

April 14, 2009 3:55 PTG

 
Blogger MKriza said...

Takyahlah kempen mengempen ni.
Naikkan harga rokok sama dengan harga tiga guni beras je

April 14, 2009 4:13 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Jum,
Gua setuju! Hi hip horay!

Ger,
Ha ha. Ya!

Leez,
Benson la rokok jamban! Ha ha.

Siew,
Ya, ha ha.

Po,
Usop suruh lu isap rokok semula kalau nak ikut kami ke Crossroad. Ha ha.

Alina,
Dengki la tu! Ha ha.

Kriz,
Patutnya kempen Kerajaan macam ni = bawa sepaket rokok ke showroom Proton berhampiran - dapat kereta satu! HA HA.

April 14, 2009 6:13 PTG

 
Blogger Danielle_Corleone said...

Power! kawan ngan datuk2. :-p ni mesti kat kolam renang selalu bersantai pegang gelas tinggi ni. hahahahaha! :-p

April 14, 2009 9:20 PTG

 
Blogger Perempuan cerdas said...

Cubit?

Aip aip.

Biasa dia ni. :)

M

April 15, 2009 12:35 PG

 
Blogger Coffeeholic said...

tension je kalau aku kejepun. tak same.


=)

April 15, 2009 12:45 PG

 
Blogger BudAk hijAu said...

siap tau mg tar n nikotin...

skrg kotak rokok dah ade gambar2 yg menggerunkan...xtakot ke..? :D

April 15, 2009 4:22 PG

 
Blogger dugongsenyum said...

lepas ni taruk gambar siksaan neraka pulak. haha

April 15, 2009 5:28 PG

 
Blogger Cat Cat said...

Berhenti aje hisap rokok tu, Abang Naga. Good for you..

Cath dah 7 tahun berhenti - Woohoo! Kekadang curi-curi hisap jugak... Hehe!

April 15, 2009 8:03 PG

 
Blogger blackpurple @ jowopinter said...

Rumah kau masih terbengkalai lagi ke Naga? Hehehe!

April 15, 2009 8:43 PG

 
Blogger @t00neY r00neY┬« said...

erk!
kalu cenggitu still leh isap rokok la..
tp kalau kurang nikotin n tar bukan ke xkaw?so korang akan carik yg kaw juga kn?

April 15, 2009 9:46 PG

 
Blogger Shaira Amira said...

Itu macam kalau letak gambar pin-up macam mana?

Hi hi.

April 15, 2009 11:57 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Danial,
Tu dulu. Masa Datuk pegang NFC. Masa Datuk timbalan je lagi. :)

M,
HA HA.

Kopi,
:)

Hijau,
Takut gak la. Hish, jangan cakap kat Yapong - nanti dia kata gua tak rugged! Ha ha.

Dug,
Amboi mak!

Kat,
Hisap balik la weh! Ha ha.

Purp,
Yang sebuah tu je - kau nak beli tak? (Hok Menara ) dah dekat nak habis bayar :))

Rooney,
Gua tak kisah sangat - janji ada asap dah le. Ha ha. Ekzos pun gua balun selamba jeeee...

Shira,
beb, kalu bubuh gambar lu kat kotak rokok tu kan ke best! :)

April 15, 2009 7:43 PTG

 
Blogger MNor said...

hisap rokok daun cap tembakau jawa la..x pun cap semut...

April 16, 2009 3:33 PTG

 
Blogger Saharil said...

eh, gambar yang tampal tu dibiaya oleh syarikat rokok la.. so, sebenarnya, orang yang beli rokok tu yang membayar untuk mendapat packaging gambar2 hospital tu..

April 17, 2009 9:22 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Ril,
Kalau mcm tu - beri kami hak kami - ok, kami biaya gambar tu - makanya, berilah kami peluang untuk memilih gambar apa yang kami nak letak! he he.

April 21, 2009 9:33 PG

 

Catat Ulasan

<< Home