"Gua cukup takut bila Sinaganaga berfikiran macam ni. Sebenarnya gua cukup takut bila Sinaganaga berfikir. Sinaganaga memang serba boleh, dan mempunyai misai yang sungguh jantan, tapi berfikir bukanlah kekuatannya." - Sufian Abas.

03 Mac 2009

Ole-ole Chef Nage

sinaganaga:
Ok, malam ni aku nak ajar kau buat kentang putar. Mula-mula rebus kentang. Kalau nak senang, kopek kulitnya dahulu, kemudian baru rebus. Rebus sampai empuk.

sinaganaga:
Weh! Dah empuk ke belum? BUZZ!

sinaganaga:
Sedang masak pun boleh tidur ke, weh?

hana_kirana:
Ha ha.

hana_kirana:
Nak rebus berapa lama? Macamana nak tahu dah empuk ke belum?
(Ini pertanyaan biasa perempuan yang jarang turun ke dapur tetapi selalu turun ke sungai untuk kumpulkan sample air sebagai kajiannya).

sinaganaga:
Kau cucuk kentang tu dengan garfu. Kalau sedap sedap ‘ja kau rasa masa kau cucuk kentang tu – hah, dah empuklah tu. So, kita anggaplah kentang tu dah empuk… Eh, berapa biji kentang kau rebus tadi? Aaa, katakanlah 3 biji kentang ya. Ok, sekarangkau toskan di dalam bekas.

hana_kirana:
Oooo, ok!

sinaganaga:
Kau tahu tak ‘tos’ tu apa benda?

hana_kirana:
Yang kena buangkan airnya tu kan?
(See, part-part air perempuan ni memang expert.)

sinaganaga:
Ya betul! Ok, sekarang lenyek kentang dengan garfu. Kemudian, bubuh 3 sudu mayonis. Dah? Laaa, tidur lagi ke ni? BUZZ!

hana_kirana:
Garam, gula tak payah letak ke?

sinaganaga:
(Kentang dah ada gula kat dalamnya - nak bubuh apa lagi, weh) Kejaplah! Ada benda paling penting yang perlu kau bubuh. Ok, lepas tu kau bubuh dalam 3 or 4 sudu BUTTER (masa kau bubuh butter ni, pergh, dia punya bau sudah ‘mari’, dekkkk!)

hana_kirana:
Ooo, ok! Adakah dijamin lebih sedap daripada mana-mana kentang putar??

sinaganaga:
WEH, MESTILAH SEDAPPPPPPPPPP DARIPADA MANA2 KENTANG PUTAR DI RESTORAN MAKANAN SEGERA! Selepas tu, kalau nak pedas - bubuh pepper sikit, bubuh garam sikit (sebab lidah kau lidah Asia-kan... lidah Asia suka pedas pedas.)

hana_kirana:
Hmmmm, interesting resepi kau ni. Daripada aku tak berapa minat nak cuba, terus rasa nak cuba.

sinaganaga:
Sosnya? Kau beli kat kedai yang ready made ‘ja.

hana_kirana:
Nak kena sos sos juga ke? Makan macam tu ’ja tak boleh?

sinaganaga:
Tak bubuh sos pun ok dah. Ikut suka lidah Asia kaulah!

hana_kirana:
Baik!

sinaganaga:
Part hiasannya pula. He he.

hana_kirana:
Ya Allah, nak hias hias juga ke?

sinaganaga:
BUBUH DUA HELAI (SAYA ULANGI, DUA HELAI SAHAJA) DAUN PUDINA DI ATAS GUMPALAN KENTANG PUTAR TERSEBUT. Nak kasi color ’ja ni (Coz, orang Jepun ‘makan dengan mata’, ya). Hahahahahhaaaa…

hana_kirana:
Ah, aku letak kelopak bunga mawar ‘ja. Colour juga!

sinaganaga:
Kalau nak mahal lagi bubuh bunga tulip ke, orkid ke. Hahahaha. So, itulah tadi resepinya puan-puan…

hana_kirana:
Ok, thanks banget!

sinaganaga:
KENTANG PUTAR BAUUUU DIA TAK HINGAT PUNYA!

hana_kirana:
Aku akan cuba pada hujung minggu nanti. Weekdays aku bz.

Sinaganaga:
Kalau kau nak kasi tambah kelakar - bubuh dua tiga hirisan bacon.

hana_kirana:
HA HA.

sinaganaga:
Ya puan puan, kalau anda tak makan babi, sila kaup dan ketepikan bacon tersebut.

hana_kirana:
Ok, nanti aku beli babi dan akan aku kaup dan ketepikan, ok?

Gambar-gambar ujikaji di blog Hana

Nota: Teks Drama YM ini telah diedit untuk siaran. Dan, jangan harap aku nak sediakan kentang putar ni semasa MASKARA.

27 Comments:

Blogger Nazri said...

first

Mac 03, 2009 10:06 PG

 
Blogger Mat Jan said...

kalau kentang putar KFC, sos dia dia kikis lemak minyak kat dinding periuk dia masak ayam tu...

Mac 03, 2009 10:07 PG

 
Blogger Nazri said...

cayalah! tinggal blog PP je aku belum dapat buat first

Mac 03, 2009 10:07 PG

 
Blogger Nazri said...

Cisss nasib baik aku cepat, Mat Jan nyaris pintas aku

Mac 03, 2009 10:07 PG

 
Blogger Mat Jan said...

haha. gua dah pernah buat first kat blog pipi:

http://hilangpunca.blogspot.com/2009/02/maskara-13-gua-dah-tak-berdebar.html

Mac 03, 2009 10:08 PG

 
Blogger Nazri said...

cisss, takpe, nanti aku akan berjaya jugak! Tunggulah harinya!

Mac 03, 2009 10:11 PG

 
Blogger Mat Jan said...

ok. blog saharil tak kira. sebab dia update waktu tetap.

Mac 03, 2009 10:12 PG

 
Blogger Nazri said...

Kalau terer buat first kat blog Jongkang Jongket, ekekekekeke

Mac 03, 2009 10:13 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Vovin, MatJan,
Cubalah kau orang 'first' juga time-time hantar cerpen tu, kan ke bagus!

Mac 03, 2009 10:13 PG

 
Blogger Mat Jan said...

vovin: haha. cilakak.

sinaganaga: gua dah buat first kat cerpen masa romlah tempoh hari. bagi chance la kat jigo dgn spyz plak buat first. ahaks!

Mac 03, 2009 10:16 PG

 
Blogger Nazri said...

first hantar takde la, tapi second ada.

Macam Mat Jan jugak, kasi chan kat Jigo dan Spyz dan Pipiyapong.

Kesian kat diorang asyik last je.

Kami sebagai staff Fortuna amat baik hati dalam menjaga hati member.

Mac 03, 2009 10:17 PG

 
Blogger Anonymous said...

aku slalu slalu last.

tak kecoh pun..

he he he

Mac 03, 2009 10:21 PG

 
Blogger Nazri said...

Orang last memang tak penah kecoh. Dah malu sebab last.

Mac 03, 2009 10:24 PG

 
Blogger Anonymous said...

vovin : ha ha ha

ok ok...

Mac 03, 2009 10:37 PG

 
Blogger Lily Abdullah said...

Aku nak cubalah bang, buat cerpen.
Ahhh..salah buat kentang putar sinaganaga.

Well..aku kan suka kenatng!

Mac 03, 2009 12:15 PTG

 
Blogger Pa'chik said...

pas tu... bila masa nak putar neh???

Mac 03, 2009 2:42 PTG

 
Blogger Naim said...

nak rebus kentang kena tunggu satu jam. Ini petua zaman dahulu kala...

hahaha

Mac 03, 2009 2:51 PTG

 
Blogger tasekM said...

hahaha... aku br nk tanya mcm pakcik tanya. bila masa nk putarnya nih....? ha ha.

ko menuntut resepi dr nida ke ni bang? he he.


.

Mac 03, 2009 3:03 PTG

 
Blogger Artozy said...

dah tengok kentang putar kau di blog hana. memang ceria ha ha!

Mac 03, 2009 4:12 PTG

 
Blogger Nizam.Ariff said...

Putar guna garfu?
Lawan arah jam lebih afdhal?

Mac 03, 2009 5:07 PTG

 
Blogger Pegawai Khalwat said...

Putarkan!

Mac 03, 2009 6:02 PTG

 
Blogger hana_kirana said...

putar kentang semasa lenyek dengan sudu. atau putar-putarkan saja mangkuk itu secara manual. tak semestinya kentang yang diputar. putar mangkuk yang ada kentang di dalamnya pun boleh juga.

Mac 03, 2009 7:58 PTG

 
Blogger dugongsenyum said...

lepas ni bagi resepi kentang bakar pulak. nyam nyam..

Mac 03, 2009 11:36 PTG

 
Blogger landaklaut said...

oo.. ingat kena tambah susu jugak. tak payah ekk?? hoho..

Mac 04, 2009 1:47 PG

 
Blogger mira zin said...

adeyh..terus terasa nak cari kentang putar..

Mac 04, 2009 10:38 PG

 
Blogger A said...

:)

Mac 04, 2009 11:53 PG

 
Blogger SolitudeInMind said...

Bro ada orang cakap ada bacon yang halal. Komen skit!

Mac 05, 2009 3:39 PTG

 

Catat Ulasan

<< Home