"Gua cukup takut bila Sinaganaga berfikiran macam ni. Sebenarnya gua cukup takut bila Sinaganaga berfikir. Sinaganaga memang serba boleh, dan mempunyai misai yang sungguh jantan, tapi berfikir bukanlah kekuatannya." - Sufian Abas.

09 Mac 2009

Sidang Media GMP

Image Hosted by ImageShack.us
Kami bukan nak merusuh! Kami sebenarnya bertujuh [untuk menyerahkan memorandum anti-PPSMI kepada Pihak istana]. Pada masa tu saya ke mana, Pak Samad ke mana, yang lain-lain entah ke mana... [Kerana kami dibedil dengan gas pemedih mata.] Apapun, terima kasih kepada para penyokong!

Image Hosted by ImageShack.us
Kami bukan boneka! [Saya ada akal! Saya ada ilmu!] Penjajah pun tak suruh tok nenek kita guna bahasa Inggeris. Tetapi, ini tidaklah bermaksud kami anti bahasa Inggeris [Maaf cakap... bahasa Inggeris saya lebih baik daripada sesetengah menteri...]. Kami cuma mahu dasar pengajaran dan pembelajaran dikembalikan kepada yang asal (berdasarkan Ordinan Pelajaran 1957, kemudian Akta Pelajaran 1961 dan seterusnya Akta Pendidikan 1996). Itu sahaja!

Image Hosted by ImageShack.us
Panglima-panglima bahasa Melayu.

Image Hosted by ImageShack.us
Ikon-ikon GMP.

Image Hosted by ImageShack.us
Kak Ainon memperkatakan sesuatu kepada wartawan. [Wartawan TV9 di sebelah kanan sekali itu sungguh cun, ahaks!].

Baca teks lengkap memorandum anti-PPSMI yang diserahkan kepada DYMM Yang Di-Pertuan Agong di blog Prof. Abdullah Hassan.

Baca 'Bukan sekadar PPSMI, tetapi soal kepimpinan' di blog Nobisha.

Baca 'Golongan bebal - baca surat ini!' di blog Puan Ainon.

34 Comments:

Blogger hana_kirana said...

Aku setuju. wartawan tv9 itu memang sangat cun.

Mac 09, 2009 8:52 PTG

 
Blogger Ahmad Azrin Aziz said...

bebaskan mata pelajaran matematik dan sains dari bahasa penjajah..

Mac 09, 2009 9:38 PTG

 
Blogger xara said...

Salam Encik Naga.
Dijemput hadir ke seminar PPSMI di KUIS pada 14 Mac nanti. Maklumat lanjut boleh lihat di :
http://www.seminar-ppsmi.blogspot.com/

Mac 10, 2009 12:06 PG

 
Blogger hegira said...

wah. sinaganaga udah jadi seorang pejuang???

saya baru tinggalkan 4 hari! kalau sebulan, agak eh sudah jadi perwira kot??

ha ha.

Mac 10, 2009 1:08 PG

 
Blogger jOnOs said...

Wartawan TV9!

Emmm...

Kalau dia turun sama hari tu aku bawakan payung niaga Pasar Tani. Nak rebut dengan Vovin payungkan dia.

Wartawan TV9!

Emm...

Mac 10, 2009 2:02 PG

 
Blogger Pa'chik said...

wartawan tibismilan.. emang cun...
harap tidak bebal seperti yang di tibitigasuku dan artiem... kikiki...

Mac 10, 2009 8:03 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Hana,
Kalau ada jodoh kami - ahaks!

Azrin,
Katakan tidak kepada PPSMI!

Xara,
InsyaAllah.

Alina,
Jangan tinggalkan ku berlama-lama! :)

Jonos,
:) Kami dah nak bernikah! Ha ha.

Chik,
:)

Mac 10, 2009 8:48 PG

 
Blogger jOnOs said...

:(

Mac 10, 2009 11:47 PG

 
Blogger Hannah Sullivan said...

cun sungguh wartawan itu. aku rasa abg naga mesti menjadi escort kepada wartawan tuh jer kan...hehehehe

Mac 10, 2009 12:47 PTG

 
Blogger blackpurple @ jowopinter said...

Suhaizan Kaiat, kawan sekolah dulu tu orang kuat GMP rupanya. Tu yang pakai baju kemeja putih lengan panjang tu.

Mac 10, 2009 1:49 PTG

 
Blogger bayan said...

Mananye cun.

Hegira, encik naga bukan perwira dalam episod kali ini. Beliau hanya sebagai pencatat.

Mac 10, 2009 3:22 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Jo,
Ha ha ha ha ha. Jemput datang tau!

Hannah,
:)

Po,
Aku syak, abang Suhaizan Kaiat - Sulaiman Kayat yang kerja kat DBP tu. Betul ke weh? (Kebetulan aku jumpa juga Sulaiman Kayat semasa GMP tempoh hari.)

Bayan,
Cemburu ke? Ha ha.

Mac 10, 2009 3:30 PTG

 
Blogger pipiyapong said...

Apsal tak cakap ada wartawan cun datang?

Mac 10, 2009 3:51 PTG

 
Blogger blackpurple @ jowopinter said...

Agaknyalah kot. Aku tak kenal abang dia. Blog dia - Suhaizan Kayat

Mac 10, 2009 4:26 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Yapong,
Dah lu balik kampung - kalau cakap pun tak guna, dude!

Purp,
Aku syak tu adik Sulaiman Kayat.

Mac 10, 2009 5:11 PTG

 
Blogger awang kata said...

Penjajahan bukan dulu-dulu saja berlaku. Kerana penjajahan sebenar adalah penjajahan bahasa. Sedarkah kita.

Mac 10, 2009 6:38 PTG

 
Blogger dugongsenyum said...

Tabik bang Naga!

Mac 10, 2009 9:20 PTG

 
Blogger azzam supardi said...

Abg Saleeh Rahmad tak ada kat sini, G. Ada seminar kat luar negara. Mungkin.

G, jangan lupa 't-shirt pejuang' cetak lebih.

Mac 10, 2009 10:54 PTG

 
Blogger AmoiG said...

sangat berbeza dgn Lan yang ku kenal dulu...tumpang bangga dgn semangat membara sinaga!!!!

Mac 10, 2009 10:59 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Awang,
:)

Dug,
Tabik kat lu semula!

Azzam,
Ahhhh, tak kira - abang Salleh pun kena naik ke atas bumbung tu - kasi repair! Ha ha.

Amoi G Spot,
Mek Naaaaaaaaa! Lama tak jumpa ni weh, rindu weh!!!

Weh, resepi 'Kentang Putar' kau aku perturunkan kepada Hana yang tak reti masak dan tinggal di UK tu - kau gi tengok kat blog dia, ada gambar, kentang putar yang dibuat macam durian.

Mek Na,
Boleh sponsor apa-apa tak weh? Kena buat working paper ke? Kalau aku story 'ja kat kau - boleh? Ke macam mana???

Mac 11, 2009 9:57 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Mek Na,
Bila lagi nak tolong adik-adik? Weh, jom amek cuti, naik kete, gi jumpa Roy, Fauziah, dan Hadi - minum2, makan2!!!

Mac 11, 2009 9:58 PG

 
Blogger Sufian said...

Gua sudah transfer duit, dude. Dalam 15 ribu (lima belas) kalau ada lebih tu beli lah rokok buang sekarton dua dan bagi pada anak-anak yatim...

Mac 11, 2009 10:34 PG

 
Blogger madulebah said...

Aku balik kampung.

Tapi abang ipar sama anak saudara aku join perarakan. Dan abang ipar aku merasa kena tangkap masuk lokap.

(Dalam tv kata dalam 5000 orang je. Penipu sungguh.)

Mac 11, 2009 12:22 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Sufian,
Untuk makluman lu - gua belum terima lagi duit 15 ribu tu, gua dah check dah, lambat kot. (Apsal sikit sangat? Apa 'ja yang gua boleh beli dengan duit 15K tu? Ha ha).

Madu,
Hoh?

Mac 11, 2009 2:19 PTG

 
Blogger Sufian said...

En Naga: Memang lambat sebab gua pake Hong Leong... Gua punya Maybank sudah lama tidak aktif sebab jarang pake.

Mac 11, 2009 4:46 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Sufian,
Don't worry. Nanti gua check lagi. Gua cuba siapkan 'itu barang' sebelum reading nanti.

Mac 11, 2009 5:01 PTG

 
Blogger Sufian said...

Reading gua sudah book untuk 28 Mac. Jadi khabarkan berita gembira ini!

Mac 11, 2009 5:43 PTG

 
Blogger amirahsyuhada said...

apa salahnya dengan PPSMI? Cikgu-cikgu English cukup bangga dengan PPSMI, kalau boleh nak semua subjek diajar dalam bahasa inggeris, waima subjek bahasa melayu.(haha, matilah aku kena cincang kat sini).

Mac 12, 2009 1:19 PG

 
Blogger alifmimyanun said...

bang, oleh sebab kau pun tak sokong ppsmi, aku mintak izin letak link blog abang kat blog aku.

ok.

Mac 12, 2009 1:34 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Sufian,
Hari ni aku pergi hantar cetak! :)

Amirah,
Bak kata Pak Samad, kalau Kerajaan boleh berbelanja sebanyak 5.2 juta untuk PPSMI, kenapa tidak jumlah yang sama dibelanjakan untuk memartabatkan bahasa Melayu? Jadi, persoalan ini sering bermain-main dalam fikiran saya, bak kata Pak Samad.

Alif,
Silakan!

Mac 12, 2009 8:37 PG

 
Blogger semut kecil said...

Dijemput hadir ke majlis Retrospektif Sutradara Indonesia; RIRI RIZA yang terkenal dengan filem Laskar Pelangi, Gie, Eliana Eliana etc anjuran Fakulti Teknologi Kreatif & Artistik, UiTM.

Di Pawagam Mini P.Ramlee pada 14 & 15 Mac 2009 (Sabtu & Ahad) dari jam 10 pagi hingga 6.30petang.

Antara acara adalah tayangan 3 buah filem beliau, sessi apresiasi dan bengkel untuk pelajar perfileman.

Jadual acara boleh dirujuk di skrinfilem.blogspot.com

Jadi, moh le ke sana... =) datang, jangan tak datang... =)

Mintak tolong hebahkan sekali pada keluarga, saudara mara, ibu bapa, anak anak, kawan2 etc... =)

Mac 12, 2009 9:58 PG

 
Blogger AmoiG said...

Lan, aku selalu jumpa Fauziah. hebat dia!!!! dia singa, ko naga..ish..kengkawan semua keturunan ganas!!!! roy pun aku ada contact. hadi? hmmmm...tak jumpa dah bertahun.

Mac 12, 2009 10:14 PTG

 
Blogger aloy_paradoks said...

apsal tak panggil gua,,,,

Mac 13, 2009 2:26 PG

 
Blogger siti said...

salam..
saudara terlibat dgn penyerahan memorandum??
owhh..maaf.. x tahu..
pd hari tersebut..sy melihat dr skop..dlm istana... :)

Mac 16, 2009 12:45 PTG

 

Catat Ulasan

<< Home