"Gua cukup takut bila Sinaganaga berfikiran macam ni. Sebenarnya gua cukup takut bila Sinaganaga berfikir. Sinaganaga memang serba boleh, dan mempunyai misai yang sungguh jantan, tapi berfikir bukanlah kekuatannya." - Sufian Abas.

27 November 2008

Warna-warna cinta

Semalam. Aku beritahu Hana. Perihal warna-warna cinta.

[ , ]

Merah warna cinta,

Hijau warna cinta,

Biru warna cinta,

Kuning warna cinta,

Ungu warna cinta,

Putih warna cinta,

Kelabu warna cinta,

Hitam warna cinta,

“So, semua warna pun warna cinta, lah?” Hana kata.

“Ya.” Aku kata.

Biru kobalt warna cinta,

Merah teluki warna cinta,

Remia warna cinta,

Karat warna cinta,

...

[ , ]

Pernah. Aku beritahu Faisal Tehrani. “Siapa kata hijau tu warna Islam, merah tu warna Cina, kuning tu warna budaya negatif, bla bla bla...?”

Faisal Tehrani pesan koko panas, satu gelas lagi. :)

34 Comments:

Blogger addyaholix said...

kawan aku pon turut baca ni.
dia tanya apa pulak warna benci?
sebab katanya kelabu taik anjing macam tak sesuai kalau kau samakan sebagai warna cinta.

November 27, 2008 9:30 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Adi,
Kau tanya kat kawan kau tu, “Kenapa pulak warna kelabu tak sesuai untuk warna cinta?" HA HA.

November 27, 2008 9:41 PG

 
Blogger Po said...

orang yg buta cinta..juga buta warna?

November 27, 2008 9:44 PG

 
Blogger Amy Z! said...

eh.. macam lagu yusri je.

haha.

November 27, 2008 10:13 PG

 
Blogger Rajuna said...

ok
hitam warne blek metel.
sup kambing pun blek metel.

November 27, 2008 10:29 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Po,
Entah. Ha ha.

Amyz,
Yang lagu yang mana satu, dekkk?

Raj,
Sup kambing pun black metal? Ingatkan darah kambing jaa...

November 27, 2008 10:36 PG

 
Blogger ah tok said...

Bolehkah kita simpulkan warna pelangi juga warna cinta. Heh..

November 27, 2008 11:13 PG

 
Blogger siew said...

macam mana ngan 'biru air laut' cam kata P.Ramlee, mambang biru air laut...

November 27, 2008 11:19 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Ah,
Warna pelangi itu adalah 7 warna lain yang tersusun secara bertingkat-tingkat mengikut fitrahnya yang terhasil daripada biasan cahaya. :)

Siew,
Cekelat air sample yang Hana akan kumpulkan selama setahun tiu juga warna cinta. :)

Hana,
Daripada kau pergi class pagi2 buta time2 winter ni - baik kau tarik selimut, tidur. Brrrrr... Best wo tidur time2 winter ni, ha ha.

November 27, 2008 11:26 PG

 
Blogger addyaholix said...

entah!
katanya kelabu tu nampak suram. langsung tak bersemangat. kusam. sebab selalunya cinta tak macam tu. melainkan cinta yang dah pudar.

ya lah bang naga!
kelabu jugak warna cinta. tapi cinta yang dah pudar haha!

November 27, 2008 12:18 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Adi,
Ha ha. See! :)

November 27, 2008 12:38 PTG

 
Blogger hegira said...

ya. saya suka pada semua warna. biarpun warna di tengah-tengah. atau warna di tepi-tepi. pelangi.

November 27, 2008 1:09 PTG

 
Blogger hana_kirana said...

ya aku benar-benar terhutang budi dengan kau di atas ilmu pelajaran cinta yang kau turunkan kepada aku semalam.

mungkin aku patut beri kau nama baru, maharaja cinta. wuhuuuuuu!!

hahahahahahaha!

November 27, 2008 1:30 PTG

 
Blogger limmtatt said...

wooo...
sabejek ari ini ialah CINTA ye anak-anak..



kata Cikgu Naga bercerita..

November 27, 2008 1:59 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Alina,
:)

Hana,
Ha ha. Cilakak lu! Ha ha.

Lim,
Tak berlakon Gerak Khas ke hari ni? HA HA.

November 27, 2008 2:04 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Hana,
Oit2! KUl berapa di Birmingham? Paginya kau bangun!!! Atau, dah lewat malam; kau tak tidur lagi?

November 27, 2008 2:06 PTG

 
Blogger benuasuluk said...

Dude,
putus cinta - kaler apa?
cinta plastik - kaler apa?
2 X jatuh cinta - kaler apa?

November 27, 2008 2:18 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Suluk,
Dapatkan buku ISTILAH WARNA BERILUSTRASI terbitan DBP di kedai-kedai buku berhampiran bagi menjawab sebarang pertanyaan anda. InsyaAllah sedap!

:)

November 27, 2008 2:32 PTG

 
Blogger adinosaurus said...

owhhh... cinta ade warna rupenyee...saya baru tahu..
kalau cm tu..saya nk cari warna utk cinta saya lah..!!

November 27, 2008 3:01 PTG

 
Blogger limmtatt said...

hah! berlakon?

ya..

ya..

November 27, 2008 3:03 PTG

 
Blogger hana_kirana said...

tadi masa aku komen baru pukul 5.30 pagi. subuh masuk 5.48. aku bersahur. maklum, di sini bukak puasa/masuk Maghrib pukul 4 petang. jangan jelesss hahahaha

November 27, 2008 3:59 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Adi,
Merah adrianople! :)

Hana,
Dulu. Spring nak ke Summer. Balik tengok wayang kul 1 pagi. Hisap rokok, borak2, subuh kul 2 pagi. Baru je nak tidur - matahari dah terbit kul 4 pagi. Baru nak golek-golek kat atas tilam - orang dah hantar susu kat depan pintu rumah pulak dah, alahai! Nasib baik masuk opis kul 10 pagi. Jangan jelessss guyssss! HA HA.

Tapi, tu semua dulu. La ni, hidup macam neraka!!!!! Hell na.

November 27, 2008 4:26 PTG

 
Blogger Dhani said...

uit

November 27, 2008 5:04 PTG

 
Blogger one love said...

i love colours!!!

(tetiba je) heheh

November 27, 2008 5:51 PTG

 
Blogger kingbinjai said...

milo ais adalah minuman cinta

November 27, 2008 6:14 PTG

 
Blogger saudagar gaRAM.. said...

mereka yang pakai baju itam dan putih..

berbelang belang..
berjalur jalur..

tandanya cinta antara dua darjat..
cinta kontra..


mat zarip pakai baju merah dan ijau..
tapi dia kata baju dia kaler oren dan biru..

November 27, 2008 9:11 PTG

 
Blogger amirahsyuhada said...

maharaja cinta? hahaahahha

November 27, 2008 9:28 PTG

 
Blogger Nizam.Ariff said...

Kawan kata. Kita perlu transparen dalam percintaan, baru akrab, baru melekat.

Jadi, transparen [tanpa warna] juga warna cinta?

Wuuihh! susah jugak nak faham falsafah cinta ni....

.

November 27, 2008 10:47 PTG

 
Blogger kel@mbu said...

ft blajar terapi warna dr naga ke? hehe..

November 28, 2008 2:27 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Dhani,
Oit. Bila mao turun KL?

Ngit,
I love you (tetiba je). HA HA.

Jai,
HA HA.

Garam,
Mat Zarip ialah seorang Bangla?

Mirah,
HA HA.

Nizam,
Tranparent = less density kan? Still ada warna. :)

Kelam,
Tak. Saja 'ja borak2 pasal warna dengan dia.

November 28, 2008 8:38 PG

 
Blogger Ron97 said...

November 27, 2008 9:41 AM
November 27, 2008 10:36 AM
November 27, 2008 11:26 AM
November 27, 2008 12:38 PM
November 27, 2008 2:04 PM
November 27, 2008 2:06 PM
November 27, 2008 2:32 PM
November 27, 2008 4:26 PM
November 28, 2008 8:38 AM

nazak komen dah hang ni jeneral

November 28, 2008 9:30 PG

 
Blogger .abell.habil. said...

hai mambang biru,mambang hitam,mambang hijo, mambang coklat, mambang biru air lauttttt..

November 28, 2008 9:42 PTG

 
Blogger one love said...

abg naga, i love u too (tetiba jugak ha!)

haha

November 29, 2008 2:00 PG

 
Blogger dugongsenyum said...

spender hijau aku terkena klorok, dah bertompok warna karat, berbelang spender, jadinya spender aku warna cinta. Haha

November 29, 2008 5:18 PTG

 

Catat Ulasan

<< Home