"Gua cukup takut bila Sinaganaga berfikiran macam ni. Sebenarnya gua cukup takut bila Sinaganaga berfikir. Sinaganaga memang serba boleh, dan mempunyai misai yang sungguh jantan, tapi berfikir bukanlah kekuatannya." - Sufian Abas.

24 November 2008

Ong

Pada suatu hari. Emak hulur lima puluh ringgit. Kepada Cina Goh. “Goh! Bulan ni last-kan, habis dah kan?” Emak kata. Dan. Macam selalu-selalu. Cina Goh tidak pernah kata ya. Cina Goh tak pernah kata tidak. Yang selalu dia kata, “Dah habis bayar tv… angkat ice box pula, Nya!”

Nama emak, Puteh. Puteh bte Ali. Cina Goh panggil emak, Nyonya.

[ , ]

“Hah! Budak ni lahir tahun apa, Nya?” Cina Goh tanya. Ketika dilihatnya aku sedang menghalau ayam masuk ke reban. Dan. Pada ketika yang sama, Shidah, anak dara pakcik Mail dah lepas mandi, dah pakai baju, dah berbedak; duduk-duduk di atas pangkin di hadapan rumah mereka – saja nak tengok aku halau ayamlah tu….

“Fire goat. Five elements dia… aaa… the South!” Emak jawab.

“Uiiiiih! Banyak ong ni! Besar nanti jadi jeneral budak ni, Nya!” Cina Goh ramal.

[ , ]

HA HA. Banyaklah Cina Goh tu punya 'general'!!!

19 Comments:

Blogger addyaholix said...

sungguh ko jadik jenderal bang naga!

haha!

November 24, 2008 3:53 PTG

 
Blogger a p i s said...

haha

November 24, 2008 4:11 PTG

 
Blogger Tok Rimau said...

General,
Nama cina gua, Bei Kang Hui
(peaceful, quiet; happy, healthy,bright, intelligent; intelligence ). Year of the Monkey. Kalau kau bagi aku bunga, aku macam beruk mendapat bunga.

http://www.mandarintools.com/cgi-bin/chinname.pl

November 24, 2008 4:14 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Adi,
Banyaklah kau punya jeneral! Ha ha.

Apis,
Ha ha.

Mau,
Ha ha. Bunga? Aku makan daun nangka je, Mau. HA HA HA HA HA.

November 24, 2008 4:16 PTG

 
Blogger siew said...

apa hal Shidah si anak dara tu nak ushar-ushar abg naga yg masih belum bersunat lg time tu?

November 24, 2008 4:22 PTG

 
Blogger hegira said...

wah. apek itu sungguh kiasu.

November 24, 2008 4:30 PTG

 
Blogger artisticklytouch said...

nya ke? bukan nyah? haha sila jangan salah dengar

November 24, 2008 4:56 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Siew,
Biasak aaa! Ha ha.

Alina,
Ha ha.

Art,
NYA! :)

November 24, 2008 5:10 PTG

 
Blogger tasikmerah said...

hidup lagi tak cina Goh tu. nak mintak dia meramal aku pulak. he he...

November 24, 2008 5:30 PTG

 
Blogger sidra kamar aisa said...

layan ong bak....best

November 24, 2008 6:34 PTG

 
Blogger Princess Liyana said...

hahaha..jeneral la sgt ;P

Err..macam tau2 je shidah tu bila cik naga nak halau ayam ;P..dh ready awal2.. ;P

November 24, 2008 7:10 PTG

 
Blogger famia said...

woh.
ini rupanya asal usul jeneral naga tak berapa nak naga asapnya.

November 24, 2008 8:56 PTG

 
Blogger mariahsj said...

Jeneral? Pergh...Lebih sikitlah drpd koperal...

November 24, 2008 10:35 PTG

 
Blogger Amy Z! said...

Hahaha. General apa beb? Hahaha

November 24, 2008 11:10 PTG

 
Blogger dugongsenyum said...

General Clerk tak sama dengan General Manager.

Kalau bang Naga suka daun nangka, aku pulak suka daun pakis. HA HA HA

November 25, 2008 6:36 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Tasek,
Dah mendiang dah.

Sid,
HA HA.

Yana,
HA HA.

Famia,
Ha ha.

Mar,
HA HA. Kak Eton ek ni?

Amyz,
General Sindiket Sol-Jah! Ha ha.

Dug,
Aku baru tahu, dalam Kamus Dewan - genderal dengan general tak sama makna. :)

November 25, 2008 8:35 PG

 
Blogger Pegawai Khalwat said...

Feng shui betoi mak hang bro. Tahun kambing ka?

November 25, 2008 9:17 PG

 
Blogger limmtatt said...

tapi BOLTON takde luck ponn...



camane tuh..???

November 25, 2008 10:03 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Khal,
Tahun Kambing laaaa!

Lim,
Eh, dah 5 kali memang hapeee! :) Kalu tak ada luck - boleh menang ke, ha ha?

November 25, 2008 11:18 PG

 

Catat Ulasan

<< Home