"Gua cukup takut bila Sinaganaga berfikiran macam ni. Sebenarnya gua cukup takut bila Sinaganaga berfikir. Sinaganaga memang serba boleh, dan mempunyai misai yang sungguh jantan, tapi berfikir bukanlah kekuatannya." - Sufian Abas.

07 Ogos 2008

Pada suatu malam yang penuh dengan jolok menjolok

Malam itu. Aku putus rokok.

Macam malam selalu selalu, Kak Saripah Hasnor menghadang hadang langkah perjalananku. “Meh le sepapan dua dulu! Rokok tu, karang karang le pergi beli!”



“Putih jalan dulu!” kata Aku.

“Ni le, Tian Chua! Akak nak cerita cerita sikit ni. Kau jangan kecik hati pulak, ek!” kata Kak Saripah Hasnor, sambil jolok bidak Pawn: e3, “Kita ni doklah ingat Bang Khalid kau akan lepaskan kerusi Bandar Tun Razak untuk bolehkan Bang Nuar bertanding. Alih-alih, Kak Zizah kau yang lepaskan kerusi Permatang Pauh!”

Aku jolok bidak Knight: Ka6. Pergh, macam Kasparov punya move.

“Bang Ezam kau ada cakap, dia sanggup tentang Bang Nuar kat Permatang Pauh tu nanti, sebab dia ada banyak ‘kotak’” kata Kak Saripah Hasnor, sambil jolok bidak Bishop: Bc4, “Pak Lah kau pun ada cakap, nama calon dah ada, tinggal nak umum ’ja lagi. Hah! Akak dah syak dah, nama Bang Ezam kau mesti ‘naik’ punyalah!”

Aku jolok bidak Pawn: e5. Ceh! Tak ada strategi langsung! Dalam kepala cuma ada rokok, rokok, rokok.

“Tapi le kan…” kata Kak Saripah Hasnor, sambil jolok bidak Queen: Qf3, “Katakanlah… dah nak dijadikan cerita, pada hari penamaan calon, Bang Ezam kau tarik diri, menang mudah Bang Nuar kau, dek! Perrrrgh! Hari ini bentuk kerajaan, esok turun harga minyak, gua cakap luuuuu!”

Aku jolok bidak Pawn: h5. “Berdebor!” Bak kata Pipiyapong.

“Bukan tidak sayangku kepada Ceasar, tapi sayangku lebih kepada Roma!” kata Kak Saripah Hasnor, sambil jolok bidak Queen dan makan satu bidak Pawn hitam: Qf7, “Checkmate!”

Tap!

“Tepuk dahi ke, Pak Lah?... e'eh, Tian Chua????” tanya Kak Saripah Hasnor, “Ha ha ha he he ho ho….”

39 Comments:

Blogger neeziee@separawaras.com said...

saya belum kahwin lagi.
tak ada pengalaman seperti tajuk diatas.

Ogos 07, 2008 1:09 PTG

 
Blogger -azwanbakhtiar- said...

haha..
juga tidak paham..
dan xsabar² nak paham..
haha..

sejak bila hg reti main chess ni?
igt tau main dam aji ja

Ogos 07, 2008 1:27 PTG

 
Blogger Anak Bumi said...

kalau bersembang sambil main congkak lagi best, baru ala ketimuran gitu.

hehe..

Ogos 07, 2008 1:28 PTG

 
Blogger Princess Liyana said...

Alahai, rokok3;p

Ogos 07, 2008 1:40 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Nizi,
:)

Azwan,
Ha ha.

Bumi,
:)

Yana,
:)

Ogos 07, 2008 1:52 PTG

 
Blogger tasikmerah said...

bukan mudah nak suruh bandar tun razak ke... kulim ke... ntah mana2 lagi nak turun... banyak perkiraan nk kena buat tu... maka permatang pauh la yg paling nampak sesuai...

ezam..? ahhhhhhh.....!~

oooo... kak saripah hasnor pun tera main chess aaaa....

Ogos 07, 2008 2:20 PTG

 
Blogger ah tok said...

Bang ge,

Apa rasional tajuk yg dipilih ni ye. Selalu bukan sekual Menjelang PRU13 : bla bla bla. ke?


Anyway,
Pecah otak nak pikir entri ni.. :D

Ogos 07, 2008 2:42 PTG

 
Blogger Saharil said...

aku pun fikir macam tu. tapi fikir dua kali, macam tak logik dan kebudak-budakan pulak politik malaysia kalau jadi realiti. maka, aku fikir yang kali nombor tiga, ia akan berlaku twist yang langsung tidak ada kena mengena dengan pemikiran pertama dan kedua.

Ogos 07, 2008 3:07 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Tasek,
Bandar Tun Razak tu 'twist'! HA HA.

Ah,
PRU13 - kisah orang kampung stingarden sedang kenduri-kendara. Kak Saripah Hasnor - kisah seorang kaka di Bandar Baru Sentul yang mempunyai seorang anak perempuan yang jelita. Dua-dua cerita lain weh!

Ril,
Tak mahu kongsi ke 'twist' kau tu?

Ogos 07, 2008 3:17 PTG

 
Blogger Tok Rimau said...

Jalan sesak kerana DSAI ke mahkamah? Polis buat sekatan j/raya waktu rush hour? Siapa jaga bahan bukti di balai?

Ogos 07, 2008 3:34 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Mau,
Polis wanita di Melaka ada buat show poco-poco, hape entah ke namanya. Jadi, siapa jaga keamanan Melaka? Hang Tuah lima bersaudara? Ha ha.

Ogos 07, 2008 3:49 PTG

 
Blogger dugongsenyum said...

Tak sabar tunggu entri bang Naga pasal anak kak saripah yang cantik jelita. Tak sabar. Jari dia runcing2 macam belalang mekah kah?

Ogos 07, 2008 3:56 PTG

 
Blogger benuasuluk said...

hari ni bentuk kerajaan, besok turun harga minyak, lusa kita tutup semua shinkasen. Hoho.

Ogos 07, 2008 4:05 PTG

 
Blogger dugongsenyum said...

Kak Saripah,
Mana chcekmatenyaaaa?

Sekali bang Naga gerak knight dari kH6 ke kF7 hah! A

Anti-klimaks betullah...

Hahahaha

Ogos 07, 2008 4:11 PTG

 
Blogger dugongsenyum said...

aik?...

kalau dah knight bang Naga kat petak H6, macam mana pawn bang Naga boleh gerak ke H5?

Atau aku yg silap percaturan? mmm...

Ogos 07, 2008 4:17 PTG

 
Blogger art.isreka said...

haha. hidup adalah percaturan ye, abg nage.. semua kena bijak macam karpov? kasparov? karipov? ape ke nama rusia tu. atau macam bobby fischer.

Ogos 07, 2008 4:27 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Dug,
Belum cekmet ek? Ha ha. Ok ok, untuk kasi real dia punya 'twist' - aku dah ubah Ka6 (tadi Kh6). Well, kau tahu le bertapa susahnya nak imagin papan catur kat dalam kepala kalau mendenya tak ada kat depan mata. Ha ha.

Suluk,
Kenapa pula nak tutup shikasen? Kau kerja driver kereta api ke?

Ogos 07, 2008 4:28 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Perhatian kepada Encik Saharil,
Diharapkan dapat berkongsi dengan kita semua tentang 'twist yang langsung tidak ada kena mengena dengan pemikiran pertama dan kedua' tu? Harap maklum.

Ogos 07, 2008 4:32 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Alina,
Kenapa tak datang ke Maskara hari tu? We miss you, tau! Hak hak hak.

Kaparov? Karipov? Karipap? Ya, karipap, karipap, karipap!

Ogos 07, 2008 4:52 PTG

 
Blogger spyz said...

wishful thinking dude.. wishful thinking..

teringat cerpen 'si pemain catur' yg famous tu..

Ogos 07, 2008 5:02 PTG

 
Blogger landaklaut said...

main chess ropenye.. cisss..

Ogos 07, 2008 6:53 PTG

 
Blogger Amy Z! said...

Lamanyaaa tak main chess..

Ogos 07, 2008 8:39 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Spyz,
T shirt warna cokelat aku mana, dude? Lupalah tu...

Landak,
:)

Amyz,
Lama tak main chest? Ha ha.

Ogos 07, 2008 10:07 PTG

 
Blogger A t i Q a h said...

So, sapa menang? Kak Saripah ke, pakcik nage yang menang main chest..aa..chess tu?

Ogos 08, 2008 1:53 PG

 
Blogger water lily said...

Main chest err chess..woo kak Saripah serba boleh ye bang.

Aku kagum ngan dia. Jolok sarang tebuan dia pandai dak?

Ogos 08, 2008 8:01 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Tiqah,
Tak tau lagi siapa yang menang. Kita tunggu!

Water,
HA HA.

Ogos 08, 2008 8:43 PG

 
Blogger denanz said...

gua pun lama tak main. haha.

Ogos 08, 2008 9:31 PG

 
Blogger dugongsenyum said...

Main chest? Haha

Inilah permainan yang aku paling master bang! HAHAHA

Ogos 08, 2008 10:08 PG

 
Blogger 4dMinIstR@t0r said...

ape kes aku duk berdebor nih...patut laa..tak hisap rokok lagi pagi nih..damn

Ogos 08, 2008 10:22 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Nan,
HA HA.

Dug,
HA HA.

Admin,
HA HA.

Ogos 08, 2008 11:42 PG

 
Blogger art.isreka said...

haha. demam lah abg nage.

we miss u too!! hehe.

Ogos 08, 2008 11:48 PG

 
Blogger ah tok said...

Ooo, tu cerita lain ye.


Barula saya perasan.

Ogos 08, 2008 2:49 PTG

 
Blogger ayobkelubi said...

serius, paler otak aku pun sama macam kak saripah hasnor cuma bila bang saharil boleh pikir "twist" yang baru..buat aku panasaran...

bang saharil!!!...

kasi kongsi itu "twist" lahhhhh

Ogos 08, 2008 5:00 PTG

 
Blogger kel@mbu said...

xtau mana asalnya. bila main dam or chess mesti ckp jolok2..

hah, tunggu apa lagi.. kasi jolok la king tu, kata kawan aku yang x brapa pandai main chess

Ogos 08, 2008 10:33 PTG

 
Blogger artisticklytouch said...

kali ni aku kena balik mengundi P44 (kalau tiket aku dibayar ar ha ha aku kan materialistik)

Ogos 09, 2008 10:00 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Alina,
Demam? Kenapa tak cakap! Kalau tidak - boleh Sindiket Sol-Jah hantarkan sup panas ke rumah. He he.

Yob,
Lu gi piketlah kat blog Saharil! He he.

Kelam,
Jolok Queen tu! Ha ha.

Art,
Ha ha.

Ogos 09, 2008 1:16 PTG

 
Blogger amirahsyuhada said...

WEI TERRerr kak hasnor...tu bukan senang org pompuan nak kalahkan orang laki main chess, kecuali orang lelaki tu mmg kureng..hahah

Ogos 10, 2008 7:07 PTG

 
Blogger dugongsenyum said...

http://gadgets.boingboing.net/2008/08/07/erotic-chess-set-for.html


HAHAHA

Ogos 10, 2008 9:44 PTG

 
Blogger Alfie said...

Kak Hasnor tu memang multitask...sambil berborak otak jalan serentak.

Ogos 18, 2008 3:16 PTG

 

Catat Ulasan

<< Home