"Gua cukup takut bila Sinaganaga berfikiran macam ni. Sebenarnya gua cukup takut bila Sinaganaga berfikir. Sinaganaga memang serba boleh, dan mempunyai misai yang sungguh jantan, tapi berfikir bukanlah kekuatannya." - Sufian Abas.

01 Ogos 2008

Mimpi Mak Teh tak jadi kenyataan

Randy Pausch dalam The Last Lecture meriwayatkan, “Sesungguhnya, yang penting dalam hidup ini ialah mencapai angan-angan kita semasa kecil (yakni, childhood dreams).“ [Taf Teh, 29:7:2008]

. . .

Emak suruh aku jadi doktor apabila besar nanti. “Ok! Tapi adik tak mahu jadi doktor yang jolok-jolok kayu (macam batang ais aiskrim) kat tekak tu... Adik nak jadi doktor orang beranak-beranak ya!” kata aku.


Pada suatu hari, lori RTM datang ke kem kami; buat rakaman rancangan untuk kanak-kanak. Pakcik Jamal Kerdil sudah panggil aku naik ke atas pentas. Pakcik Jamal Kerdil tanya, dah besar nanti nak jadi apa? Aku jawab, nak jadi doktor. Pak Jamal Kerdil tanya lagi, nak jadi doktor apa? Aku jawab lagi, nak jadi doktor orang beranak-beranak. Pakcik Jamal Kerdil tak puas hati, dia tanya lagi, sebab apa nak jadi doktor beranak-beranak? Aku, dengan muka macam poyo (berdasarkan cerita mak aku), jawab, “Sebab hari-hari boleh tengok toooooot ramai perempuan!”

Sejak hari itu, emak tak suruh aku jadi doktor dah.

. . .

Yang cita-cita untuk 'jadi doktor' tu angan-angan mak aku. Tetapi, yang cita-cita untuk 'hari-hari boleh tengok toooooot ramai perempuan' tu angan-angan aku semasa kecil. Ha ha.

52 Comments:

Blogger art.isreka said...

haha. ceh.

Ogos 01, 2008 11:17 PG

 
Blogger Amy Z! said...

Hahaha. Choiiiii...!!!

Ogos 01, 2008 11:51 PG

 
Blogger jiGOMorrison said...

Kalau hari-hari tengok, boleh buta woo!!

Ogos 01, 2008 12:20 PTG

 
Blogger books4sale said...

oh cita-cita mak teh dan ummi ha sama rupanya.

itu cita-cita mak dulu-dulu. cita-cita mak-mak sekarang anak-anak jadi artis ha ha.

Ogos 01, 2008 12:23 PTG

 
Blogger Tok Rimau said...

Cita-cita aku dulu nak jadi pelukis macam engkau.

Ogos 01, 2008 12:37 PTG

 
Blogger Taf Teh said...

Eeeerrrr,aku bercita-cita nak jadi YUNA. Haha.

Promosi YUNA!
http://www.myspace.com/yunaroomrecords

Ogos 01, 2008 12:44 PTG

 
Blogger dugongsenyum said...

Atau lebih tepat dan deep purple lagik... jadi pakar sakit puan.

Haha

Hari ini kalau kau jadi pakar IT pun hari2 boleh gak kan kan? Haha

Ogos 01, 2008 12:50 PTG

 
Blogger denanz said...

kira dasat la lu, bro. kici2 juga sudah ingat sama itu toooooooooooot la. mangkuk.

Ogos 01, 2008 12:56 PTG

 
Blogger doff said...

hahahahahhaha kici-kici suda ada cita-cita itu macam

Ogos 01, 2008 2:53 PTG

 
Blogger waterlily said...

Kiranya dari kecik lagi kau dah pandai mencarut ye bang hahaha!

Aku teringat Pak Jamal tu. Aku selalu berangan dia akan interview aku dulu dan aku akan masuk dalam radio :p

Ogos 01, 2008 2:56 PTG

 
Blogger cik puan daun said...

cita-cita aku nak kawin dengan penyanyi nasyid..

Ogos 01, 2008 3:13 PTG

 
Blogger DeanSham said...

apa khabar agaknya pakcik Jamal kerdil tu?

Ogos 01, 2008 3:14 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Alina,
He he.

Amyz,
He he.

Jig,
Saharil kata, tengok porno 'ja yang boleh butakan mata. Tengok toooot - Saharil tak kata pun boleh buta ke tidak, dude! HA HA.

Buk,
Ha ha.

Mau,
Aku pernah bercita-cita nak jadi blogger macam Tok Rimau. :)

Teh,
Kau dah join Yuna Fan Club belum ni? :)

Dug,
HA HA.

Nan,
:)

Dof,
Manusia perlu ada cita-cita beb. Tanpa cita-cita - buat apa jadi manusia. :)

Ogos 01, 2008 3:17 PTG

 
Blogger 4dMinIstR@t0r said...

cita cita yang tak pernah ada pada aku...doktor tu laa...tapi tgk toot tuh dapat gak tgk hari hari..cuma tgk orang yang sama punye je...hahahahaha

Ogos 01, 2008 3:24 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Daun,
Kau nak kawin dengan Rabbani ke dengan Yassin? Kalau dengan Rabbani - ramai beb, ramai!!!!!

Water,
Mencarut ke tu? Bukan 'klinikal' ke weh?

Dean,
Pakcik Jamal Kerdil dah lama meninggal dah. Sila google!

Ogos 01, 2008 3:31 PTG

 
Blogger abdullahjones said...

adik?patut manja.

Ogos 01, 2008 3:34 PTG

 
Blogger -azwanbakhtiar- said...

haha..
sexual harrasment wo..

Ogos 01, 2008 3:40 PTG

 
Blogger Amiene Rev said...

=.="

Apakah toot?

Ogos 01, 2008 3:42 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Jones,
Jangan lepas ni Ili panggil aku 'abang manja' sudah! Ha ha.

Azwan,
Ye ke? Ha ha.

Amin,
Toooooot! Padan aku tak pernah diundang ke rancangan BLOG (RTM) - dah kena gam sejak daripada kecik agaknya. Ha ha.

Ogos 01, 2008 3:45 PTG

 
Blogger tasikmerah said...

iiishhhh... setakat tengok mana kenyang..

errkk....! :p

kurang pahala puasa aku hr ni tau bang... :)

Ogos 01, 2008 4:21 PTG

 
Blogger siskinny said...

masa kecik tu agak2 umur en naga berapa tahun ye?

agak ekstrem cita2 tu, pendedahan terlalu awal ke?

Ogos 01, 2008 4:32 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Tasik,
Siapa kata tengok 'ja tak kenyang? Ada siapa-siapa dah pernah buat analisis? MUEREKEKEKEKEKEEE...

Ogos 01, 2008 4:36 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Skin,
Sekitar umur 'layak untuk naik ke pentas bersama-sama Pakcik Jamal Kerdil'. :)

Ogos 01, 2008 4:37 PTG

 
Blogger Marjerin said...

i feel you la bro. memang doktor pakar sakit puan adalah idaman aku sejak aku start belajar subjek sains..

Ogos 01, 2008 5:14 PTG

 
Blogger zizie ali said...

pakcik jamal diarahkan ke parlimen buat research unt rancangan 'parlimen kanak-kanak'. akhirnya pakcik jamal terpesona dgn hujah-hujah pihak pembangkang. sesudah pencen, pakcik jamal jadi activis pembangkang.
semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh beliau.

Ogos 01, 2008 6:36 PTG

 
Blogger madulebah said...

Ha ha ha.. Keji la kau uncle.

Aku masa sekolah-sekolah selalu masuk pertandingan syarahan dan menang.

Aku bercita-cita nak jadi pensyarah

Ha ha ha.. apa ingat pensyarah tu kerjanya bersyarah ke?

Ogos 01, 2008 6:55 PTG

 
Blogger kel@mbu said...

kecik2 dah pervert
hahaha!

Ogos 01, 2008 10:02 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Admin,
HA HA.

Jerin,
Ha ha.

Zz,
Sebab tu masa arwah meninggal - RTM tak cover pun untuk news. :)

Madu,
Hello makcik! Ingat jadi pelukis tu kerjanya melukissssssssss je ke? Ha ha.

Kelam,
HA HA.

Ogos 02, 2008 12:01 PG

 
Blogger cahayer said...

amboi.. kecik2 dah pandai... nasib baik betul tak jadi doktor.. gyne lak tu..muehehehe...

Ogos 02, 2008 1:51 PG

 
Blogger Princess Liyana said...

Ish2. kemain lagi dia. kecik3 dah angan2 gitu ek:)hohoho..

Bguslah. tak payah jadi Dr..ehehe

Ogos 02, 2008 1:53 PG

 
Blogger Anak Bumi said...

ok la tu bang,

cepat matang. Hehe...

Ogos 02, 2008 7:53 PG

 
Blogger SATIRA + KACAU said...

Sdr Sinaganaga: Indah sungguh angan-angan masa kecil Sdr. Ha. Ha. Ha.

Satira+Kacau

Ogos 02, 2008 10:38 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Cah,
Ya. Nasib baik! :)

Yana,
Eh, siapa pula kata aku nak jadi doktor? HA HA.

Bumi,
:)

Sat,
HA HA HA HA HA.

Ogos 02, 2008 5:40 PTG

 
Blogger S.YanaZ said...

Enche' Naga,
kaum lelaki xde ingat lain selain drpd tooooooooooottt wanita.

Cuba ingat cuping telinga ke...bulu mata ke...
ngehngehngeh.

Ogos 02, 2008 8:06 PTG

 
Blogger cahayer said...

encik naga,

dah lama tau org tak panggil saya cah.

Ogos 02, 2008 8:09 PTG

 
Blogger amirahsyuhada said...

aku menyokong s.yanaz..tapi takpa naga, kiranya anda normal sejak lahir..haha..tidak songsang..macam anwar zen..hahah. Itu tanda yang positif.

Ogos 02, 2008 9:45 PTG

 
Blogger Sayuti said...

haha.

inilah sebabnya kenapa wajib kita mencari ginea wanita.

Ogos 02, 2008 11:15 PTG

 
Blogger ayobkelubi said...

"adik" sgt lu ni bang...

hahahaha

Ogos 03, 2008 11:10 PG

 
Blogger asuhara said...

sekali lagi diulangi: sukebei tul ler!

Ogos 03, 2008 12:51 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Sayut,
:)

Ayob,
'Adik-adik'? HA HA.

Asu,
Ha ha.

Ogos 03, 2008 1:57 PTG

 
Blogger Danielle_Corleone said...

hahaha! dua cita2 yang berbeza. satu murni satu lagi ntahlah. :p

Ogos 03, 2008 4:33 PTG

 
Blogger Rajuna said...

jenis aku main redah je.
apa jadi, jadilah.
hari ini adalah hari ini
esk lain punya cerita.

Ogos 03, 2008 8:01 PTG

 
Blogger Alfie said...

25 tahun yg lepas kalo aku buat cerita macam ni sure kena rotan ngan ayahku 10 sebatan kat ponggong

Ogos 04, 2008 12:04 PG

 
Blogger DeeN said...

Hoh!!
Terkujat sungguh!
Cuak gak kalo 'adik' Ge jadik doktor.
Haha!

Ogos 04, 2008 10:39 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Daniel,
Bukan dua2 pun murni ke? HA HA.

Rajuna,
:)

Alfi,
HA HA.

Deen,
Ha ha.

Ogos 04, 2008 11:37 PG

 
Blogger HE said...

nampak gayanya mcm dah tercapai impian...

Ogos 04, 2008 12:53 PTG

 
Blogger Amani Martin said...

:D kui kui kui

Ogos 04, 2008 3:04 PTG

 
Blogger Op said...

nasib baik ko tak jadi doktor dude!

Ogos 04, 2008 3:40 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

He,
HA HA!

Amani,
kui kui kui. He he.

Op,
Ya, nasib baik!

Ogos 04, 2008 4:15 PTG

 
Blogger nida_coklat said...

hahha,lwk sungguh la...
Spontan lg selamba wawa...

Ogos 05, 2008 10:41 PG

 
Blogger nida_coklat said...

Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

Ogos 05, 2008 10:41 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Nida Coklat,
:)

Ogos 06, 2008 9:18 PG

 

Catat Ulasan

<< Home