"Gua cukup takut bila Sinaganaga berfikiran macam ni. Sebenarnya gua cukup takut bila Sinaganaga berfikir. Sinaganaga memang serba boleh, dan mempunyai misai yang sungguh jantan, tapi berfikir bukanlah kekuatannya." - Sufian Abas.

21 April 2008

Congkak: Satu ulasan yang sungguh semi-teknikal

Aku rasa, ada dua tiga kali jugalah lengan Riezman Khuzaimi tersentuh buah dada Nanu Baharudin. Ha ha.

PENONTON:
Aku baru nak kunyah Twisties, apabila beberapa orang penonton perempuan terjerit-jerit, macam ada lipan dah merayap ke dalam vagina mereka. Lepas tu mereka terjerit-jerit lagi dan lagi dan lagi. Dan aku rasa nak bangun dari kerusi, nak pergi kepada mereka, dan nak kata, “Hoi! Aku tengah nak kunyah Twistieslah, weh!”

Masih ada mamat fakap yang jawab telefon di dalam panggung. Kalau seminit ‘ja lagi dia tak berhenti bercakap - memang aku pergi rampas telefon tu dan lemparkannya ke skrin.

LAKONAN:
Lakonan Riezman macam palat. Monotone. Tetapi, di hujung-hujung cerita – oklah sedikit. “Dah watak jantan monotone – gua berlakon monotone-lah!” Agaknyalah kata Riezman apabila ditanya pendapatnya oleh Melodi.

Lakonan Erin Malek lebih bagus daripada Erynne Erynna. Tunggu dia 'besar' sikit lagi. Ha ha.

Pelakon yang lain-lain ok.

Percayalah, Mak Mah akan berlakon jadi hantu sampai bila-bila. “Lisaaaaaaa… Lisaaaaaaa…” Eeeeiuuuoooo!

SELAIN ELEMEN SERAM
Penonton ketawa apabila tiba pada dialog Kasman, “…isteri saya dah terapung!!!!” dan “…tapi rumah tu saya beli dengan dokumen yang sah…” Jadi, filem ini juga dititipkan dengan elemen komedi.

Elemen kekeluargaan - anak perempuan nak lepak kat cyber cafe dengan kawan-kawan, mak bapa pula ajak pergi berkelah kat rumah berhantu, alahai!

PRODUKSI
Aku tak ada masalah dengan skrip, pembinaan watak, plot, lakon layar, arahan, kerja kamera, dan suntingan. Dah cerita hantu, ta’kan nak ada twist-lah, sudut kamera macam filem Cinta-lah, et cetera.

CINEMATOGRAFI
Ok. Aku tak ada masalah.

ARTISTIK
Ok. Aku tak ada masalah.

SET
Cantekkkk!

PENCAHAYAAN
Ok. Aku suka. Aku tak sempat nak tengok credit title (sebab dah nak terkencing). Tetapi, aku syak ini kerja Indera Che Muda.

ASAP
Ok. Aku suka. Asap kemenyan terbukti lebih ber-texture daripada asap yang dihasilkan oleh fog machine. Eh, ke mereka guna fog machine? Entah.

BUNYI
Ok. Aku suka. 3D. Synchronize dengan visual dan idea yang hendak dipaparkan. Tetapi, oleh kerana aku duduk di barisan tepi dinding, dekat dengan speaker – adakalanya sedikit bingitlah. Kalau ada banyak masa lagi – kalian boleh kasi detail lagi bunyi tu kan, kan, kan?

CGI
Ok. Aku tak ada masalah.

MAKE UP
Aku rasa, muka Mak Mah tak perlu disolek sehingga menutupi keseluruhan wajah asal. Cacing yang menjalar di muka tidak jelas kelihatan. Alangkah bagusnya jika ada satu dua close up shot untuk dipertontonkan watak cacing yang mengeliat-ngeliat di muka Opah tu.

Makcik yang duduk di perhentian bas di tepi kubur tu ada misai. Hah! Kasi cukurlah woi!!!

KESUDAHAN
Filem ni tak takut sangatlah. Aku suka Congkak daripada Jangan Pandang Belakang sebab ada Nanu Baharudin. “Yang, kenapa dengan you ni Yang? Yang? Yang?” kata aku, sambil goncang-goncang bahunya. Hish, kalau akulah yang berlakon dengan Nanu – lagi banyak kali aku terpegang buah dada dia agaknya, "Eh cut, eh cop cop, eh eh, eh sori... I terpegang!" HA HA.

56 Comments:

Blogger sipuri said...

buah dada je ingat ye? hehe..
riezman pegang - errr..terpegang buah dada anak dia tu, tak perasan? oh, budak lagi. btw, pada saya, cerita ini jadi tidak menarik apabila adanya adegan Nanu terapung. other than that, ok.

April 21, 2008 3:16 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Sipuri,
Perasaan gak. Cuma malas nak cerita. 'Kecik' lagi. Tunggu 'besar' sikit. Ha ha.

April 21, 2008 3:18 PTG

 
Blogger Pemalit said...

hmmm cite ni bosan sungguh...lagi sedap cte jangan pandang belakang...rugi meh 10rm gue

April 21, 2008 3:36 PTG

 
Blogger tasikmerah said...

ge,
dgn niat yg gitu, tu sebab ler ko tak der peluang berlakon dgn nanu.. huhu

April 21, 2008 4:20 PTG

 
Blogger waterlily said...

Bang,
Saya rasa ulasan kamu lebih menyeramkan dari filem itu sendiri
hak!hak!hak!

Baru nak ajak lelaki saya pergi nonton. Ulasan enche Naga telah mungkin akan membuatkan kakinya selangkah ke hadapan ke panggong :)

April 21, 2008 4:32 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Lit,
Ok tu cerita tu. Bosan lagi filem Mendam Berahi.

Tasek,
HA HA.

Water,
Wo! Ulasan yang seram? Wo!

April 21, 2008 4:59 PTG

 
Blogger rudy bluehikari said...

gatal!

April 21, 2008 5:17 PTG

 
Blogger pHu YinG said...

Serius ke muka makcik tu ada misai? Tebal macam misai ko ke Ge?

April 21, 2008 5:37 PTG

 
Blogger Anuar Manshor said...

Baru hendak pergi tonton malam ini. Nasib baik ada The Forbidden Kingdom:)

Teringat Adlin Aman Ramli yang lebih 10 kali pegang budah dada heroin teater Anak Kerbau Mati Emak. Luluh ilmu! (masa itu belajar lagi).

April 21, 2008 5:51 PTG

 
Blogger neeziee@separawaras.com said...

apa jadi dengan lipan tu?

April 21, 2008 7:44 PTG

 
Blogger Pa'chik said...

ko tengok lengan riezman ke, buah dada nanu?

April 21, 2008 8:11 PTG

 
Blogger Gelembai said...

apa jua buah-buahan ia adalah sesuatu yang memang sedap!!!!

April 21, 2008 11:55 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Rudy,
Ha ha.

Ying,
Makcik tu memang ada misai.

Nuar,
Ha ha.

Nizi,
Lipan tetap lipan. Merayap.

Chik,
Ha ha. Lengan pun aku tengok. Buah dada pun aku tengok.

April 21, 2008 11:56 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Gelem,
Yappari! Ha ha.

April 21, 2008 11:57 PTG

 
Blogger rajawali said...

;)

April 22, 2008 12:09 PG

 
Blogger Princess Liyana said...

Mak aih, mcm penganalisis filem da:). Hm, agaknya kalau dpt peluang berlakon dengan nanu g mana?:p..cacing?eee..gelinya

April 22, 2008 12:18 PG

 
Blogger Tok Rimau said...

Nak besar camna dude? Bagi la jelas sikit. Berapa pixel lu nak? berapa hun lu nak?

Kau mesti X suka filem baru aku. Semua jantan je berlakon. tapi Pak Aji NANTI mesti ada. Pun kau x suka gak.

April 22, 2008 6:58 PG

 
Blogger pengkau said...

lemas dude lemas!

April 22, 2008 8:07 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Raj,
:)

Yana,
Kalau dapat berlakon dengan Nanu - jadi baju tidur pun tak apa dek oiiii!!! Ha ha.

Mau,
Aku orang teknikal - kau buat filem yang penuh dengan aspek teknikal aku sukalah!

Kau buat filem baru? Bukan filem DeanSham ke tu? Sorilah, sebab aku 'letak' owner sesebuah filem tu kepada Tuan Pengarah, bukan Penulis Cerita, atau Penulis Skrip. Sori, sebab aku 'tengok' macam tu, dude!

Peng,
Errr... you nak I CPR you ke? Ha ha.

April 22, 2008 8:43 PG

 
Blogger asuhara said...

erk...mcm 'sukebe' jek bunyiknya....

April 22, 2008 9:17 PG

 
Blogger Enche said...

lelaki yang menjerit dalam panggung tue , adakah angkara si lipan juga?

April 22, 2008 9:27 PG

 
Blogger .:HalogAmora:. said...

bang..masa wat entry ni terlebih dos kah? haha....

minat nanu rupanye...tang mana tu? habaq sket.

cite ni x tgk lagi... tunggu kluar HBO wakakakaka

April 22, 2008 9:38 PG

 
Blogger Cat Cat said...

Cis, "hamsup" punya orang... Haha!

April 22, 2008 9:48 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Asu,
Ha ha.

Enche,
Ya. 'Lipan' dia kena pegang. Ha ha.

Amora,
Muerekekekekekeee...

Kat,
Ha ha.

April 22, 2008 10:33 PG

 
Blogger Princess Liyana said...

Huhu,sanggup tu jadi baju tidur..uhuhu,pakaila baju kelawar kalau g2:p. Boleh?

April 22, 2008 10:53 PG

 
Blogger babazahra' said...

bang,
vargina dan vagina tu benda yang sama ke? wa budah baru belajar.

April 22, 2008 11:04 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Yana,
Ha ha.

Zahra,
Ops! Typo error. Ini kerana aku selalu teringatkan restoran mamak di Bdr Baru S tu, haiyah!

April 22, 2008 11:07 PG

 
Blogger Princess Liyana said...

Napa tak join Tok dalam filem pendek dia?best tau..:p

April 22, 2008 11:24 PG

 
Blogger tasikmerah said...

ge,
punya excited sampai tersilap eja.. babazahra pun.. terperasan la sgt benda-benda gitu.. heh..

err... ni ulasan cerita seram ker ulasan cerita porno?

akak keliru... huh..

April 22, 2008 11:43 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Yana,
Kena join ke? Ha ha.

Pssst! Dean Sham buat cerita gay - perlakon semua lelaki. HA HA.

Tasek,
'Budah' yang Zahra masudkan itu - 'Buddha' kot, entah. HA HA.

April 22, 2008 12:09 PTG

 
Blogger Princess Liyana said...

Joinla. The more the merrier:).Haha
psstt..cerita gay?btol kah?haha. kena tanya penulis cerita ni:p

April 22, 2008 1:01 PTG

 
Blogger Azzam Supardi said...

Nanti aku buat skrip khas untuk Nanu dengan Riezman berlakon. Banyak acting pegang memegang ha ha!

April 22, 2008 1:49 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Azzam,
Eh, watak untuk aku tak ada ke? Jadi katil pun takpe. Ha ha.

April 22, 2008 1:53 PTG

 
Blogger babazahra' said...

bang,
jika ulasan semi tenikal lu ni menyebabkan Congkak "kotak pejabat", David apa ke ntah produser dia tu akan belanja lu makan sebulan kat restoran dia. tapi kalu kritikan lu sebabkan filem dia lingkup, dia akan offer lu buat skrip plak. FT dah kena dengan Akhirat.

April 22, 2008 2:18 PTG

 
Blogger tasikmerah said...

ge,
buat apa jadi katil... nanti kau penat... jadi selimut...

April 22, 2008 2:29 PTG

 
Blogger Enche said...

Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

April 22, 2008 4:48 PTG

 
Blogger Enche said...

buat apa menjadi katil ..2 position ini yang best, kalau nak masih kosong...kekeke posisi bra dan spender nanu..ada mau..jgn lupa pada watak lipan pun best..bukan aja nanu ..anak-anak dara pun buleh terjerit..kakakakaka

April 22, 2008 4:51 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Babaz,
Kalau tak boleh terima komen - jangan buat filem!

Tasek,
Boleh juga.

Enche,
BHA HA HA!

April 22, 2008 5:14 PTG

 
Blogger amyz! said...

Opss.. Sengaja..

Hahahaha.

April 22, 2008 8:33 PTG

 
Blogger Floyd said...

hahaha... review yang best.

Tak yah tengok cerita pun tak pa.

Paling kuat pun teringin nak lookup Nanu Baharudin dalam google jer.

April 23, 2008 12:31 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Amyz,
Kau tak teringin berlakon jadi Nanu ke? Ha ha.

PrettyBoysFloyd,
Ha ha. Pergilah tengok - kalau kau jenis penonton yang suka kepada aspek teknikal. Kalau kau suka drama - jenis cerita yang bercakap-cakap - jangan tengok! Tak ada.

April 23, 2008 8:49 PG

 
Blogger nUr@dDeEn said...

Owh! Seram sungguh part riezman ngan nanu ittew! Ha Ha Ha ..

p/s: Lepas ni kalo aku pegi tonton, kemungkinan besar aku musti ternanti2 utk tertengok part yg 'itu'. Hampeh tul pak cik Ge nih.. hak hak hak hak hakimmm!!

April 23, 2008 9:46 PG

 
Blogger bajukurung said...

dah mcm ulasan citer blue la plak

hahahaha

April 23, 2008 9:59 PG

 
Blogger bajukurung said...

Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

April 23, 2008 9:59 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Nura,
Ha ha.

Baj,
Kau nak aku ulas filem blue ke pulak? Ha ha.

April 23, 2008 10:09 PG

 
Blogger d'arkampo said...

Filem sekarang sudah hilang kekelasan aspek teknikalnya.

Aku masih mengagumi aspek teknikal hebat dalam filem-filem seperti Mr. Os, Tarzan Rimba, Rozana Cinta 87,Perawan Malam, mawar merah, pernikahan berdarah (sekadar menyebut beberapa tajuk).

Dahsyat aspek teknikalnya sehingga penonton pun merasa seperti ingin menyentuh-nyentuh!

April 23, 2008 10:57 PG

 
Blogger blackpurple @ jowopinter said...

Congkak melengkung ke dalam. Buah dada membonjol keluar. Yang membonjol keluar juga orang kau suka tengok ek...

April 23, 2008 11:04 PG

 
Blogger mastura azmi said...

enche ge dah berjaya tukarkan cerita ni jadi cerita komedi la.. hoho

April 23, 2008 11:11 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Po,
Kau lupa nak sebut filem 7 Biang Keladi.

Purp,
:)

Mastura,
HA HA.

April 23, 2008 1:55 PTG

 
Blogger Amiene Rev said...

Jika Pak Sinaganaga yang berlakon dalam filem Congkak, filem Congkak pasti jadi filem seram seksi.

Hahaha. Saya pun ada mengulas filem congkak. Saya rasa muka Riezman macam muka hero dalam filem Day Watch dan Night Watch.

April 23, 2008 2:42 PTG

 
Blogger tini said...

hahhaha....tersedak aku..

April 23, 2008 3:41 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Amin,
Ada ke filem seram seksi? Ha ha.

Tini,
Ha ha.

April 23, 2008 4:20 PTG

 
Blogger manusia ganjil ikan yu said...

Cop. Nak pegang watak jadi kondom. Cop

April 24, 2008 11:17 PG

 
Blogger firdhaus hasraf said...

salam, paling diingati ialah makcik bermisai. nape dia bermisai?

April 26, 2008 4:26 PG

 
Blogger Emphbone said...

ermm..
saya hot dgn anak kasman tu hahah..
mungkin sbb sy muda lagi ekekke..
time scene tido ramai2 tu mcm syok je tgk awek2 tdo dengan busut

April 26, 2008 7:08 PTG

 
Blogger azie said...

ulasan yg menyebabkan ilang ghairah untuk tonton congkak,hikhik

April 28, 2008 5:11 PTG

 

Catat Ulasan

<< Home