"Gua cukup takut bila Sinaganaga berfikiran macam ni. Sebenarnya gua cukup takut bila Sinaganaga berfikir. Sinaganaga memang serba boleh, dan mempunyai misai yang sungguh jantan, tapi berfikir bukanlah kekuatannya." - Sufian Abas.

28 Mac 2008

Darkroom yang sungguh dark side

Suatu hari. Selepas usai kerja-kerja mengambil gambar di studio. Abang Lias. Ahli Foto Kanan kami. Ajak aku masuk darkroom. Wo? Ho ho ho!

“Kerja-kerja memproses filem memerlukan keadaan yang gelap total! Jika tak… filem akan terdedah kepada cahaya dan menjadi rosak!” Kata Abang Lias.

“O.” Kata aku.

“Kalau dah biasa… ‘tutup mata’ ’pun boleh bikin! Ha ha ha!” Kata Abang Lias. Lagi.

“O.” Kata aku. Lagi.

“Lagi pun… gelappp! Buka mata ke… tutup mata ke… sama ’ja! Tetap tak nampak apa! Ha ha ha!” Kata Abang Lias. Lagi. Dan lagi.

“O.” Kata aku. Lagi. Dan lagi.

Abang Lias pejam mata. Aku tengokkan saja. Abang Lias raba-raba, cari kelongsong filem ILFORD 200 ASA. Jumpa.

Kemudian. Abang Lias hentak kelongsong filem tu pada meja. Abang Lias ambil filem tu dan isi ke dalam steel reel. Apabila usai, Abang Lias ambil steel reel tu dan bubuh ke dalam reel tank. Ya, Abang Lias masih pejam mata.

Tik!

Tik!

Tik!

“Ya, ada apa nak tanya?” Kata Abang Lias.

“Aaa… bila kita nak tutup lampu darkroom ni?” Kata aku.

“Alamaaaaaaaaaaaaaak k k …!” Kata Abang Lias.

Tap!

Abang Lias tepuk dahi.

45 Comments:

Blogger A t i Q a h said...

Confident sungguh Abang Lias tu.

Mac 28, 2008 1:01 PTG

 
Blogger osyim said...

lawakla...ada terlupa tutup lampu...

Mac 28, 2008 1:10 PTG

 
Blogger amyz! said...

Hahahaha.

Mac 28, 2008 1:21 PTG

 
Blogger pHu YinG said...

Naif sungguh kawan Abg Lias ni.Cuma bersuara bila ditanya. ;-)

p/s: Phuying tak boleh tidur dalam gelap. Lemas.

Mac 28, 2008 2:06 PTG

 
Blogger Aqil Dot Com said...

bukan ke darkroom pakai cahaya biru?

Mac 28, 2008 2:31 PTG

 
Blogger siew said...

dulu aku blajo subjek kartografi dlm darkroom.ada mesin pengering tu yg bentuknya cam peti ais.membe aku buh air mineral.dia ingatkan peti ais.

Mac 28, 2008 2:38 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Atiqah,
Ahli Foto Kanan kenalah confident! Ha ha.

Osyim,
HA HA.

Amyz,
HA HA.

Ying,
Aku tak boleh tidur dalam terang. Lemas! Ha ha.

Aqil,
Cahaya merah! Cahaya merah tu tempat untuk print. Gelap guguk - tempat untuk proses filem.

Siew,
Ooo... peti ais untuk keringkan filem dan print tu! Ha ha. Ya ya, aku ingat.

Mac 28, 2008 2:54 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Ying,
One more thing,
Bila lemas ‘ja - aku pejam mata dan dengus nafas dalam2! Erphhhhh!

HA HA.

Mac 28, 2008 2:55 PTG

 
Blogger siew said...

lampu merah tu berkadar songsang dengan lampu kalimantang.maknanya lampu kalimantang padam lampu merah nyala.kan bang naga?
ha ha ha

Mac 28, 2008 2:59 PTG

 
Blogger Azzam Supardi said...

Ha ha. Sengal Abang Lias.

Mac 28, 2008 3:45 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Siew,
Tak juga. Studio Cap Ayam tak macam tu. Kau tekan suis - semua lampu nyala pun ada. HA HA.

Azzam,
Ha ha.

Mac 28, 2008 5:07 PTG

 
Blogger amer zaman said...

masih pakai filem lagi ek?

Mac 28, 2008 5:27 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Amir,
Guna filem le art! Guna digital - sapa2 tahu guna. HA HA.

Mac 28, 2008 6:22 PTG

 
Blogger waterlily said...

No komen. Saya tak pandai bab-bab proses gambar. Kena cari abang Lias - nak belajar. Lelaki saya kata"Hmm..perempuan tamak ilmu semua nak belajar" HAAHAA.

ps: Abg Lias tu berbunyi macam En Sufian Abas. :)

Mac 28, 2008 8:07 PTG

 
Blogger tuan tanah said...

:)

Mac 29, 2008 3:26 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Water,
Ermmmm... perempuan memang tamak dan kedekut. Ha ha.

Tanah,
Uuuu... manisnya senyumanmu.

Mac 29, 2008 12:17 PTG

 
Blogger pipiyapong said...

cilakak..!!hahaha..

Mac 30, 2008 3:38 PTG

 
Blogger Princess Liyana said...

huhu, kelakarnya!
bleh pulak terlupa tutup lampu.
Princess kalau tidur dalam gelap memang tak sedar sampai pagi.:). Kena buka lampu study.

Mac 30, 2008 3:50 PTG

 
Blogger rasso said...

Ako suka art film yang overxpose... Baru art... Terang dan jelas... Wkakakaa....

Mac 30, 2008 5:13 PTG

 
Blogger azie said...

ini sorang lagi jejaka yg mempunyai tahap keyakinan diri yg terlalu tinggi,haha

Mac 30, 2008 5:54 PTG

 
Blogger pengkau said...

so apa kesudahannya?
apa jadi kt filem tu?

Mac 30, 2008 11:58 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Yapong,
Ha ha.

Liyana,
Kalau tidur - tak sedar. Ermmmm, menarik ni! HA HA.

Ras,
Hah?

Azie,
:)

Peng,
Kena shoot semula la! Ha ha.

Mac 31, 2008 8:42 PG

 
Blogger neeziee@separawaras.com said...

hahaha..rosak..rosak..

Mac 31, 2008 9:14 PG

 
Blogger NeEM™ of Suicide Park said...

Reminds me of myself lah... haha

Mac 31, 2008 9:23 PG

 
Blogger ayobkelubi said...

hahaha,abang lias,abang lias.

Mac 31, 2008 10:21 PG

 
Blogger famia said...

gila.
itu baru betul dark side.

Mac 31, 2008 11:19 PG

 
Blogger bajukurung said...

wakakakakakaka!

patut lg bes kalo abg lias tu pkai siap mcm the darkside Star Wars Darth Vader sambil cuci filem die..

hahaha

Mac 31, 2008 12:09 PTG

 
Blogger nUr@dDeEn said...

Tak dapat ku bayangkannnnnnn!
Sebab tuLah dia pejam mata kot. Silau ngan cahaya lampu tuh. =B

Mac 31, 2008 1:20 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Neez,
:)

Neem,
Oh, iye ke? Ha ha.

Yob,
:)

Fam,
Ha ha.

Baj,
HA HA.

Nura,
Hello, orang Jalan Bangsar apa khabarrrr?

Mac 31, 2008 1:55 PTG

 
Blogger johnhafiz said...

'Tik! Tik! Tik!' tu bunyi apa?

Adakah bunyi anda mengambil kesempatan ke atas Abang Lias kerana dia menutup mata?

Mac 31, 2008 2:44 PTG

 
Blogger blackpurple @ jowopinter said...

Hehehe.

Sekarang zaman digital pakai gelap-gelap lagi ke Naga?

Mac 31, 2008 2:53 PTG

 
Blogger nUr@dDeEn said...

HoHoHo ... pak cik Ge, daku bukan lagi warga jalan bangsar! Pindah sudah, bah! ;)

Mac 31, 2008 11:10 PTG

 
Blogger Princess Liyana said...

Apakah? Menarik? Hihi. Kenapa pula?:). Tidur kena la enjoy.

April 01, 2008 12:55 PG

 
Blogger asuhara said...

Mesti abg lias lebih terer kalau berjaya proses tu dalam dark room yang terang!

April 01, 2008 8:41 PG

 
Blogger sinaganaga said...

John,
Itu bunyi aku ketuk pen pada gesper abang Lias. Ha ha.

Purp,
Sekarang mortal2 digital dah beralih ke manual semula. Aku nak pi hantar repair FM2 aku tu. La la la la...

Nura,
Kenapa pindah tak beritahu? Aiseyyy...

Liyana,
Kami nak bawa Maskara ke Johor. Boleh tumpangkan rumah untuk kami menumpang tidur? HA HA.

April 01, 2008 8:44 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Asu,
HA HA. Mana boleh proses filem dalam terang, dekkkk!

April 01, 2008 8:45 PG

 
Blogger red said...

"Film is not dead it just smells funny"

http://www.smellsfunny.net/

April 01, 2008 10:56 PG

 
Blogger asuhara said...

tau en. ge, sbb tu saya kata dia akan terer kalau berjaya! wakakakkakakaka...ops, telebih gelak plak

April 01, 2008 12:26 PTG

 
Blogger Princess Liyana said...

Hehe. Bisa diatur. Nak rumah yang gi mana?haha:)

April 01, 2008 12:28 PTG

 
Blogger nUr@dDeEn said...

Aisey, kalo bagitau .. Pak Cik Ge nak open table kat Fathima ka? ekkeekeee .... Owh! Windu sungguh dgn Fathima dan geng mamak Maidin ngan goreng pisang kakak tepi jalan tuh HahaHaHa.

April 01, 2008 2:09 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Red,
Ok, dapat sen kat mana2 nanti wa akan gi hantar repair FM2 tu.

Oit2! F sampai RM2000 ++? Wo! Ho ho! F2 masih ada berkeliaran lagi tak, bang?

Wa ingat nak rembat FX7 or FX3 la bang. Tak ada bateri pun masih boleh jalan. Wat say you?

Asu,
Ada kenal mana2 darkroom yang boleh disewa mengikut jam?

Liyana,
Kami tak kisah. Asalkan ada tempat untuk tidur (dan bergurau senda). Ha ha.

Nura,
HA HA.

April 01, 2008 6:40 PTG

 
Blogger Princess Liyana said...

Hihi:). Baik, nanti i carikan tempat istimewa tu untuk Sol-Jah.Haha. Tak mahu tumpang tidur rumah Tok ke?

April 02, 2008 1:39 PG

 
Blogger Emphbone said...

waahahha..
abes, rosak la felemnya?

April 05, 2008 6:01 PTG

 
Blogger red said...

naga
FM2 kasi repair, takyah F, ke F2 ke...
..tahan 10 ke, 15 tahun lagi...kot...

April 05, 2008 9:04 PTG

 
Blogger Mohd Noor Hakimi said...

kesain incik lias tersebut

April 06, 2008 10:50 PG

 

Catat Ulasan

<< Home