"Gua cukup takut bila Sinaganaga berfikiran macam ni. Sebenarnya gua cukup takut bila Sinaganaga berfikir. Sinaganaga memang serba boleh, dan mempunyai misai yang sungguh jantan, tapi berfikir bukanlah kekuatannya." - Sufian Abas.

03 April 2008

Burung terbang kupipiskan lada

...

“Mengapa memilih untuk tinggal di ‘penjara’ (sangkar)? Marilah terbang bebas bersama-sama dengan saya!” Bayan.

"Mana mungkin enggang dengan pipit dapat terbang bersama-sama!” Aku.

"(Kalau) Bayan bersama-sama dengan Naga...?” Bayan.

"Errr... Tak boleh jugalah... Sebab, saya enggang! Bayan pipit!” Aku.

"Tapi, pipit yang ni comel tau!” Bayan.

...

Uwoop! Uwoop! (Bunyi kongkang pun boleh, bunyi burung hantu pun boleh ni. Ha ha.)

34 Comments:

Blogger pHu YinG said...

Enggang apa? Enggang papan? Hik hik!

April 03, 2008 2:40 PTG

 
Blogger Princess Liyana said...

hihi. Apa la salahnya terbang bersama2 kan?:)

April 03, 2008 3:18 PTG

 
Blogger litium said...

burung apa? haha

April 03, 2008 3:27 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Amboiiiiii, cepatnya awek-awek kanda meninggalkan komen - cemburu ek? HA HA.

Litium,
Oit2! Lama tak dengar cerita. Apa jadi dengan Narayuda? Eh, Amanitiumkan ni, kan kan?

April 03, 2008 3:40 PTG

 
Blogger tasikmerah said...

kalau enggang tu cela paruhnya.. agak2 sudi ker pipit tu??..

April 03, 2008 3:49 PTG

 
Blogger waterlily said...

Bang Naga yang digilai awek2 genit,
Water mau burung unta...tak boleh terbang takpe,janji dapat tunggang(oh kejam jugak aku rupanya...)

April 03, 2008 4:00 PTG

 
Blogger nUr@dDeEn said...

Erk! Tak buleh ke enggang ngan pipit terbang sama2. Kalo rajawali dengan enggang okey tak? HaHaHa ... ntah apa2 soalan nih!

April 03, 2008 4:00 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Wo, semakin aku tak boleh control ni weh. Semua awek-awek kanda je yang tinggalkan komen ni - cemburulah tu! Ha ha.

Tas,
Itu kau kena tanya kat pipitlah. Aku enggang! Ha ha.

Nura,
Rajawali? Entah - aku enggang! Ha ha.

April 03, 2008 4:05 PTG

 
Blogger Pa'chik said...

pipit tu... kalau kat sini... 'wisel'
ekekek...

litium tu.. kawan si budak sabah tu kot kirana no hana tu... bukan budak amanitium tuh...

April 03, 2008 4:21 PTG

 
Blogger amyz! said...

Nasib gagak pula, tak siapa mahu terbang sama pun~

April 03, 2008 4:25 PTG

 
Blogger litium said...

err, enche naga. gua bukan amanitium lah. hehe

April 03, 2008 4:47 PTG

 
Blogger litium said...

aha, betol tu Pa'chik

April 03, 2008 4:48 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Amyz,
Alahai, 'gagak' kanda pula cemburu dah ni... Ha ha.

Pakcik, Litium,
Sorry, wa tak reply komen lu orang - wa tengah busy pipiskan lada ni. La la la la la...

HA HA HA HA HA! Adehhh... deh... deh...

April 03, 2008 4:55 PTG

 
Blogger NeEM™ of Suicide Park said...

Sedihnya bayan itu...
tak sekufu ye?

April 03, 2008 4:57 PTG

 
Blogger waterlily said...

Uwoop! Uwoop! Itu bunyi Naga yang tak...

sila sambung suku kata terakhir hahaha.

ps: aku mau pergi rumah Dr Khir Toyo. Dia enggang besar.

April 03, 2008 5:09 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Neem,
HA HA.

Water,
Siapa Khir Toyo? Enggang ke bangang? HA HA.

April 03, 2008 5:12 PTG

 
Blogger Lan Rambai said...

lelaki yang dah masuk 40 an beginilah perangainya.. pantang jumpa Bayan!

April 03, 2008 5:21 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Ram,
Aku malas nak reply komen kan - aku sibuk, tengah pipiskan lada. HA HA.

April 03, 2008 5:24 PTG

 
Blogger Taf Teh said...

Naga, aku sebenarnya bukan perempuan.

April 03, 2008 5:53 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Teh,
Dari dulu lagi sudah kujangka. HA HA.

April 03, 2008 6:09 PTG

 
Blogger blackpurple @ jowopinter said...

Berbulunya...........






...betis aku. Hahaha!

April 03, 2008 6:15 PTG

 
Blogger azie said...

choY!

April 03, 2008 11:08 PTG

 
Blogger pengkau said...

say no to separation, isolation, racism..
let's integrate dude!

April 03, 2008 11:13 PTG

 
Blogger saudagar gaRAM.. said...

bang naga..

saya bukan burung,saya GARAM..mencari GULA..

kat sini ada gula tak bang???


hahahahhaaaa....
nak dua kampit.



satu untuk sekarang,
satu untuk masa depan..

April 03, 2008 11:31 PTG

 
Blogger Princess Liyana said...

huhu:)cemburu?

April 04, 2008 1:08 PG

 
Blogger Azzam Supardi said...

Uwooop! Aku prefer bunyi kongkang. Merdu ha ha!

April 04, 2008 8:39 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Purp,
Berbulu? Wo, burung jenis apa ni? Ha ha.

Azie,
Ha ha.

Peng,
HA HA.

Gar,
Garam? Kat sini untuk burung-burung saja bang! Ha ha.

Yana,
Wo, habis burung2 kat JB cemburu ni. Ha ha.

Azzam,
Tok Rimau mungkin tak datang KL masa musim Pesta Buku ni. Takpe, kita masih boleh meeting - isi meetingnya nanti aku beritahu Tok Rimau.

April 04, 2008 8:50 PG

 
Blogger bayan said...

"jalan kita sama walau simpangnya berbeza" sahut bayan sambil menyinsing hujung kainnya.

Hampess, dah agak, mesti di'blog'kan punya.

Apapun, terima kasih untuk buku dan dorongan.

April 04, 2008 10:34 PG

 
Blogger nUr@dDeEn said...

Enggang tu sombongkan pak cik Ge? Tapi takLah se'be[a]ngang' mana. Ok la. Tp kalo buat sup burung enggang, macamana rasa agaknya? HaHaHaHa ...!

*lagi komen berunsur bengong*
...uwooop uwooop ...
(bunyi encit Nage)=B

April 04, 2008 10:38 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Bayan,
Kata nak bagi aku 'buah yang lazat'? HA HA.

Pssst! Dia mencarutlah tu... hak hak hak.

Nura,
Sup burung enggang? HA HA. Berperisa keju? HA HA.

April 04, 2008 11:00 PG

 
Blogger madulebah said...

uncle, aku offer merak yang berbulu cantik pun, ko masih nak kan enggang??

pssttt.. agaknya awek anak makcik nasi lemak tu enggang ke pipit?

April 04, 2008 11:19 PG

 
Blogger dugongsenyum said...

jangan lupa basuh tangan, karang lupa terus garu-garu mata... haha

garu2 mata tak apa lagi... HAHAHA

April 04, 2008 11:36 PG

 
Blogger Anuar Manshor said...

Baru pergi Bayan Lepas!haha

April 04, 2008 11:37 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Awek anak makcik jual nasi lemak kat depan Menara O di Bandar S tu macam burung cendrawasih wo!

Pssst! Aku nak ajak Faisal T dan Sayuti gi beli nasi lemak kat situ nanti! Hak hak hak!

Dug,
HA HA. Ok ok. HA HA HA HA HA.

Nuar,
Bayan datang ke PDM tadi - kau tak sempat jumpa dia ke?

Pssst pssst, awek yang tinggi lawa hari tu - tunang ek? Wooooo!

April 04, 2008 11:52 PG

 

Catat Ulasan

<< Home