"Gua cukup takut bila Sinaganaga berfikiran macam ni. Sebenarnya gua cukup takut bila Sinaganaga berfikir. Sinaganaga memang serba boleh, dan mempunyai misai yang sungguh jantan, tapi berfikir bukanlah kekuatannya." - Sufian Abas.

27 Mei 2007

'Pulau' impian

Suatu hari. Ada pekedai yang menaikkan harga. Minuman kesukaan Mat Jan sudah jadi RM1.80 segelas, wo!

Apabila diminta mengulas, orang nombor dua negara berkata, "Pengguna mesti bijak. Jom, kita boikot kedai itu!"

Boikot sajakah? Tiada pendekatan lain?

Tiba-tiba. Aku rasa macam nak boikot. Segala macam tok nenek cukai... -cukai pendapatan, cukai pintu, cukai tanah, cukai jalan, cukai perkhidmatan, dll-.

"Oit-oit, tak boleh tu! Kalau 'state' tak ada pendapatan, macam mana nak bangunkan negara?" Kata mamat yang bibirnya merah kerana tak merokok. Yang tiba-tiba muncul. Kemudian *plop*! Masa tu, aku baru saja hendak mencicip koko panas.

"Ooo..."

27 Comments:

Blogger Pegawai Khalwat said...

Milo naik harga - bising!

Minyak naik harga - bising!

Gaji naik harga - tak bising?

Psss.... aku pun tergolong golongan tu jugak.

Mei 27, 2007 8:11 PTG

 
Blogger kunci hilang said...

Harga setin minuman Pocari Sweat tidak kurang RM3. Rm1.8 tu kira oklah.
Macam tak biasa pulak kan.
Ha ha.

Mei 27, 2007 8:51 PTG

 
Blogger Pa'chik said...

Eleh.. bising pasal mamak naikkan rege milo, yang dia naikkan rege minyak sama tepung tu... naikkan rege minyak sampai tiga posen tu... boikot dia juga...

Mei 27, 2007 9:43 PTG

 
Blogger Cat Cat said...

Mahal-nya harga minuman kat Malaysia. Kat sini, coffee Starbucks baru $1.70. Jom, boikot kedai minum.

Mei 27, 2007 10:08 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Khal,
Kerana bising2 sebab gaji naiklah yang pekedai naikkan harga barangan tu. Cuba diam2 je... Tahu2 dalam slip gaji - dah bertambah je 'beribu2 lemon'! :)

Kunci,
Pokka - berapa Yen setin la ni?

Chik,
:)

Cat,
Sudah terima buku?

Mei 28, 2007 8:47 PG

 
Blogger Cat Cat said...

Dah dapat Abang Naga... Dah abis baca pun... Best buku Abang Naga ni... Autograph kau-kau. HAHA.

Bila mau buat buku baru...?

Mei 28, 2007 9:08 PG

 
Blogger dugongsenyum said...

Minum teh O, bancuh sendiri kat rumah hehehe

Mei 28, 2007 9:47 PG

 
Blogger amyz! said...

hahaha.
kalau tak boikot nak buat apa?

Mei 28, 2007 10:03 PG

 
Blogger TheGlassRose said...

Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

Mei 28, 2007 11:14 PG

 
Blogger ahmad said...

alah bisa tegal biasa!

Mei 28, 2007 12:56 PTG

 
Blogger kingbinjai said...

negara? negara apa?

Mei 28, 2007 1:08 PTG

 
Blogger cik daun said...

kawan aku kata.. gaji dia naik start bulan julai.. Lepas bulan julai nak naik harga tak apa la..

Tu laa.. mamak-mamak ni tak sabar.. patut tunggu gaji naik baru harga naik..

Mei 28, 2007 1:28 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Cat,
Buku baru? Nanti2lah...

Dig,
Ais kosong satu!!!!

Amyz,
Nyonyot asam boi! Ha ha.

Ahmad,
:)

Jai,
:) Dah belatih baca sajak/buku untuk Maskara?

Daun,
Bukan MAMAK je peniaga kat Semenanjung Tanah Melayu nni weh.

Mei 28, 2007 1:50 PTG

 
Blogger nUr@dDeEn said...

Milo ais satu. milo kurang, susu kurang, ais kurang. er..er.. harga pun kurang jugak tau. kalau tak saya saman!! er..bukan saya.. diorang tu..

Mei 28, 2007 1:52 PTG

 
Blogger kingbinjai said...

berlatih?

aku tengah serabut dok pikir dan belek sajak/artikel mana yang nak aku baca! pening wei!!!

Mei 28, 2007 4:11 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Nura,
Ha ha.

Jai,
Kau jangan le serius sangat weh! Kena sakit jantung lak nanti kat atas stage nipis tu kang! Ha ha.

Mei 28, 2007 4:17 PTG

 
Blogger madulebah said...

Restoran yang namanya seperti kemaluan wanita tu tak naikkan harga kan?

Kalau restoran itu juga dipulaukan tiada lagi lah tempat kamu mahu makan roti kirai..

Mei 28, 2007 4:37 PTG

 
Blogger Asyrafi aka Naun said...

awat gaji saja naik..petrol naik..
kami punya biasiswa tak naik sama ka?huhuhu

mau adil la..semua naik..bagi biasiswa naik jugak la kan..abg naga kan?

Mei 28, 2007 5:49 PTG

 
Blogger dugongsenyum said...

"Gelas kosong satu!!!"




- lepas tu keluarkan tarmos isi kopi panas bawak dari rumah, baekkk punya haha

Mei 28, 2007 7:05 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Madu,
Dah 2 minggu tak singgah. Tak tahu laa apa khabarnya budak pengkid tu. Ha ha.

Asyraf,
Biasiswa or pinjaman? Ada lagi ke biasiswa ni? Setahu aku, zaman aku dah last.

Dug,
Dah baik demam denggi dah bang? Ha ha.

Mei 28, 2007 11:07 PTG

 
Blogger areyoung said...

Cuma org amnu je yg cakap 'ooo..' tau.

Hahah.

Mei 29, 2007 8:52 PG

 
Blogger Mulan said...

salam.

sebenarnya mulan tak boikot cik naga. mulan ada. cuma tokleh tinggal komen. kompius bila tetiba password dah tak buleh guna. hehe

mulan nak boikot election boleh?
tapi baru2 ni mulan berjaya boikot AF5 seluruhnye,.. cayalah mulan!!

Mei 29, 2007 10:37 PG

 
Blogger sinaganaga said...

AreYoung,
"OOO???"

Mulan,
Tolong monitor - abang misai kepala gondol tuh dah beli paip pvc tu tak?

Mei 29, 2007 12:20 PTG

 
Blogger Assaif S.N said...

eh, bukan yang naik harge $1.80 tu dh kene saman puluh ribu gak ke?

Mei 29, 2007 12:43 PTG

 
Blogger blackpurple said...

Istilah 'bibir merah' yang tak tahan tu...Macam kenal!

he he he..

Mei 29, 2007 1:55 PTG

 
Blogger ~qudwah_mardihah~ said...

Salam Siganaga,

Pernah tersua saudara waktu mendapatkan tandatangan FT di pesta buku..Jika ana tidak silap..

mohon keizinan, blog siganaga di link kan di blog ana.

Jika diizinkan...

http://mardihah.blogspot.com

Mei 30, 2007 8:43 PG

 
Blogger 13 said...

isap rokok dosa kecil
eheh

Mei 31, 2007 9:04 PTG

 

Catat Ulasan

<< Home