"Gua cukup takut bila Sinaganaga berfikiran macam ni. Sebenarnya gua cukup takut bila Sinaganaga berfikir. Sinaganaga memang serba boleh, dan mempunyai misai yang sungguh jantan, tapi berfikir bukanlah kekuatannya." - Sufian Abas.

12 Januari 2007

Lelaki-lelaki bertopi

Suatu hari. Koben bosan bermain gitar bass untuk sebuah kugiran rock. Dan, sebagai alternatif terhadap jiwa seninya – Kuben bercadang untuk menubuhkan sebuah kumpulan lelaki-lelaki bertopi yang melagukan teks-teks seruan untuk kebenaran.

“Abang rasa… apa nama yang sesuai untuk kumpulan nasyid ni?” Koben tanya aku.

“Al… Al… Alll… Al-Kohol, nampak macam ok!” Aku jawab Koben.

Ini hari. Setelah cita-cita untuk memiliki Waheeda cuma tinggal angan-angan – Koben masih lagi di syarikat D; melukis dan suka tidur. Dengkurnya macam dinosaur. Uwoop! Uwoop!! Uwooppp!

“Tu bunyi kongkanglah bang!”

“Oh! Iye? Ha ha!”

22 Comments:

Blogger doff said...

tak ke mananya nasyid kontemporari nyanyi lagu-lagu chenta cenggitu

uwoopp uuwoooppp

Januari 11, 2007 12:18 PTG

 
Blogger ontahsapo said...

abis apa nama yg dia pilih...?

Januari 11, 2007 1:37 PTG

 
Anonymous Tanpa Nama said...

kalau tempat aku, al-kohol tu lawan dia al-deras.
err... kumpulan lelaki bertopi, macam GJTop yg kau suggest kat TokRimau je.

Januari 11, 2007 2:38 PTG

 
Anonymous Tanpa Nama said...

mmm... apa nama? kumpulan nasyid mana plak ni?

Januari 11, 2007 2:39 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Doff,
Ha ha. Uwooop! Uwoppppp!

Ontah,
Dia tengah tido tu... Pilih nama hape nye! Ha ha.

Chik,
GJ Top? Ha ha.

Amora,
Al-KoholLLLL! :)

Januari 11, 2007 2:45 PTG

 
Blogger amyz! said...

bunyi kongkang? ahahaha~

Januari 11, 2007 3:40 PTG

 
Blogger Pegawai Khalwat said...

Al-lamak?

Uwopp! Uwoopp!

Januari 11, 2007 6:13 PTG

 
Anonymous Tanpa Nama said...

Yakjud-makjud pun kedengaran arab gak, heheh.

Januari 12, 2007 10:01 PG

 
Blogger Tifani Teh said...

'melagukan teks-teks seruan untuk kebenaran.'

ok, suruh diaorg menyanyi masa perhimpunan agung UMNO yea...

Januari 12, 2007 1:20 PTG

 
Anonymous Tanpa Nama said...

ha ha ada juga orang berdengkur suara kongkang ha ha

Januari 12, 2007 2:21 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Amyz,
Ha ha.

Khal,
Ha ha.

AreYoung,
Ha ha.

Moluska,
Ha ha. UMNO mana ada 'kebenaran'nya! Ha ha.

Bin,
Ha ha.

Januari 12, 2007 2:36 PTG

 
Blogger esis said...

al lakmanda pun ok. hehe. ada sikit2 gaya bahasa istana. hehehe

Januari 12, 2007 2:47 PTG

 
Anonymous Tanpa Nama said...

Ha ha. Al-Kohol. Ha ha.

cadangan lain:
1.al-pacino (nasyid mafia)
2.al-laddin (nasyid fantasi)
3.al-yankovic aka Weird Al Yankovic!
4.al-la-la-la-long! (ansyid rap)
5.al-jazeera (nasyid berita)
6.al-gore (nasyid seram)
7.al-luminium (nasyid metal)
8.al-buquerque (nasyid sejarah melaka)
9.al-ban (nasyid dr.alban)
10.al-lan tam (nasyid cina)

Januari 12, 2007 2:56 PTG

 
Anonymous Tanpa Nama said...

bs, buleh jugak al-mari, al-lasan, al-lahai.
Utk nama panjang
al-lang alang menyeluk pekasam.

Januari 12, 2007 3:27 PTG

 
Anonymous Tanpa Nama said...

tok. tunggu kita akan ketemu jg nnt.

malas komen. nanti tok perli2 aku.
hahaha.

[sape tok aku?]

Januari 12, 2007 5:54 PTG

 
Blogger semut said...

erk.
al-kohol?
erk
uwoop..uwoop..uwoop

Januari 12, 2007 8:32 PTG

 
Blogger pipiyapong said...

alamak..

Januari 12, 2007 10:21 PTG

 
Blogger blackpurple said...

Al-kohol tu tak bunyi arab la.. ..pakai la nama Khimar.. ha ha

Kuben ? Cobain? ahaks....

Januari 12, 2007 10:41 PTG

 
Anonymous Tanpa Nama said...

Al-Amak.

br bunyi arab keras.
hah hah hah.

Januari 12, 2007 10:44 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Esis,
Bukan Al-Amanda ke weh?

Skrip,
Helloooo! Orang Astro apa khabar?
Nombor sepuluh tu menarik. AlAn Tam? Ha ha.

Chik,
Aku suka nama yang panjang tu - ada macam bunyi2 Frankie Goes to Hollywood. Ha ha.

Kelam,
Aku bukan Tok. Tapi, kau akan jumpa Tok Rimau gak petang ni. Tahniah (sekali lagi).

Semut,
Kau pun kongkang ke? Muerekekekekekeee....

Pipi,
Oit2! Mana gi? Lama senyap...

Purp,
Uwop uwoop uwooopppp!

Mia,
Arab tengah keras? Ha ha.

Januari 13, 2007 12:17 PTG

 
Blogger Amiene Rev said...

kalau kita perasan bunyi suara kongkang tu macam suara dalam raksasa cicak dalam star war episod 3, revenge of the sith.

yang si obi wan tu naik masa nak bunuh general robot tu.

Januari 14, 2007 10:58 PTG

 
Blogger pipiyapong said...

alamak..sibuk masuk hutan keluar hutan..

Januari 17, 2007 10:48 PTG

 

Catat Ulasan

<< Home