"Gua cukup takut bila Sinaganaga berfikiran macam ni. Sebenarnya gua cukup takut bila Sinaganaga berfikir. Sinaganaga memang serba boleh, dan mempunyai misai yang sungguh jantan, tapi berfikir bukanlah kekuatannya." - Sufian Abas.

10 Januari 2007

Ulasan vs Alasan

Lambat sekali bukan bererti akan lambat selamanya, aku tulis.

Aku suruh kau beri alasan - bukan beri ulasan, bos aku tulis pada borang Alasan Datang Lewat yang aku tulis tadi.

Ha ha.

13 Comments:

Blogger Cat Cat said...

Abang Naga, mengaku aje lah bangun lambat. TERtidur!!!!

Tapikan, why-ah you are late to work? Tell me the truth, ok?

Januari 09, 2007 11:01 PTG

 
Blogger tuan tanah said...

Kat Malaya memang tak boleh datang lambat ya?

Saya pernah terlajak, terbabas sehingga jam sepuluh, (masuk kerja jam sembilan). Aduh... bersalah, malu, dan rasa mahu menangis. Bangkit-bangkit rasa nak saja telefon bos kata sakit, tapi tak sampai hati mengenangkan kerja yang berlambak. Telefon jugalah, beritau yang saya lambat sampai.

Sampai di pejabat, colleagues sengih-sengih saja, "Hey, which pub did you go last nite? Hangover eh?"

Sabar ajelah, tapi diorang cool about it :)

p/s; Betul, saya tak pergi pub malam tu!

Januari 10, 2007 4:18 PG

 
Anonymous Tanpa Nama said...

hikhik... esok ko pulas je telinga dia.

Januari 10, 2007 5:40 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Cat,
Di Jepun, kalau kau datang lambat, rakan sekerja akan ucap, "Ohaiyo gozaimasu!" walaupun dah petang pada ketika itu. Ha ha.

Tanah,
Hal kedatangan ni memanglah pengurusan kena kawal - kalau tidak... ramailah yang pakat2 datang lewat. Ha ha. Tapi, janganlah 'mencengkam' sangat.

Tapi, sudah menjadi gaya hidup agaknya, golongan pekerja yang terlibat secara langsung dengan dunia kreatif - kau tak boleh control mereka macam kau control askar. Sebab, masa majikan nak nak sangat kejar deadline - mereka suruh si polan tu kerja sampai malam-malam. Lepas tu, kalau si polan tu datang lewat pada keesokkan harinya - mereka suruh si polan bagi alasan sedangkan alasan itu mereka dah tahu pun. "Oh, ini prosedur dari HR ni!" Kata mereka.

Ni, majikan jenis jubur gatal le yang aku kata ni. Ha ha.

Pakcik,
Tapi, kat syarikat ni takde le pulok majikan dok gantung CCTV sana sini sana sini. Belum lagi kot, entah!

Apapun, untuk jadi majikan yang BAIK - kena ada BUDI BICARA jugalah! Kalau yang tak ada sikap tu - tu jenis majikan yang macam *** (seperti apa yang ketam si Saharil tu kata. Ha ha).

Januari 10, 2007 8:45 PG

 
Anonymous Tanpa Nama said...

Ketam saharil yg berjalan 'betul' tu.
dude, minat lukis logo?
ada pertandingan lukis logo Uni Msia K'tan ni.

Januari 10, 2007 10:49 PG

 
Blogger tujuh86 said...

"Datang lewat sebab malam semalam balik lewat" boleh diterima sebagai alasan atau ulasan?

Union tak mahu buat borang yang perlu diisi majikan bila mereka suruh pekerja pulang lewat? Ha ha!

Januari 10, 2007 12:12 PTG

 
Blogger blackpurple said...

Kalau aku masuk site lambat, kulikutif Indon aku akan tanya, "Lambat en dotdotdot datang hari ni.....?" Aku jawap, "suka hati saya la, saya tauke ke kamu tauke boss..?"

Biasanya time bayar gaji la...

ha ha..

Januari 10, 2007 1:31 PTG

 
Blogger ontahsapo said...

ulasan diterima... (kalau aku bos la..)

Januari 10, 2007 3:12 PTG

 
Anonymous Tanpa Nama said...

ha ha. cakap kat bos, kira cincai laaa

Januari 10, 2007 4:15 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Pakcik,
Aku tanya Saharil, "Mana ketam tu kenal *****?"

Saharil jawab aku, "Nanti aku tanya ketam mana dia belajar perkataan tu."

Ha ha.

786,
Alaa... UNION ni sapa la ek!

Purp,
Kulikutif? Ermmm... Menarik ni.

Ontah,
Thanks dude.

Binjai,
Oit2, kau tak balik Kluang ke?
Kesian orang tua tu - naik bas sorang2 malam tadi... Tapi, fikir2 balik, biarlah orang tua tu - biar dighasanya! Ha ha.

Januari 10, 2007 5:04 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Pakcik,
Aku tanya Saharil, "Mana ketam tu kenal *****?"

Saharil jawab aku, "Nanti aku tanya ketam mana dia belajar perkataan tu."

Ha ha.

786,
Alaa... UNION ni sapa la ek!

Purp,
Kulikutif? Ermmm... Menarik ni.

Ontah,
Thanks dude.

Binjai,
Oit2, kau tak balik Kluang ke?
Kesian orang tua tu - naik bas sorang2 malam tadi... Tapi, fikir2 balik, biarlah orang tua tu - biar dighasanya! Ha ha.

Januari 10, 2007 5:05 PTG

 
Blogger artisticklytouch said...

susah-susah sangat bro, ko jelirkan aje lidah ko kat dia

Januari 11, 2007 7:06 PTG

 
Anonymous Tanpa Nama said...

'ulasan' dr katadasar 'ulas' yg juga penjodohbilangan buah2an

'alasan' dr katadasar 'alas' yg juga bermaksud lapik

***

Aku suruh kau beri alasan - bukan beri ulasan.

>>kalau apek vcd haram tersilap translate direk dr kamus misalnya dr sebuah filem korea ia akan menjadi:

Aku suruh kau beri seulas buah - bukan beri lapik meja.

Januari 12, 2007 3:18 PTG

 

Catat Ulasan

<< Home