"Gua cukup takut bila Sinaganaga berfikiran macam ni. Sebenarnya gua cukup takut bila Sinaganaga berfikir. Sinaganaga memang serba boleh, dan mempunyai misai yang sungguh jantan, tapi berfikir bukanlah kekuatannya." - Sufian Abas.

20 September 2006

Putih sedondon

Tapi. Mataku. Tak mengantuk.

Pada malam itu. Peratusnya adalah kegelapan. Jika adapun cahaya - titik merah pada suis tivi. Yang kekal menyala.

Aku batuk. Kul kul kul... Haiya! Sudah berlarut-larut. Satu minggu. Tidak juga mahu kebah. Ruwet.

Rokok. Dari kotak warna biru cair. Tidak akan menzalimi rengkung... Aku fikir. Lalu. Cahaya pemetik api menyilau mata. Sebatang rokok yang penghabisan sedang terbakar. Tetapi, lain benar rasa asapnya kali ini...?

Tambi, yang kau bakar itu, filternya!” Kali ini bukan lagi Sufian Abas. Tetapi, aci Letchumy. Tiba-tiba muncul. Kemudian *plop!*

Yang kekal menyala. Titik merah pada suis tivi - jika adapun cahaya. Peratusnya adalah kegelapan. Pada malam itu.

Tak mengantuk. Mataku. Tapi.

41 Comments:

Blogger Tifani Teh said...

haiya!... lupakan miyuki, dude.

September 20, 2006 8:15 PTG

 
Blogger intanzk said...

Hi Bro,
Batuk ka?
Pokok anggur mogok, tak berbuah.

Pisang, belimbing atau rambutan, mau ka?
Nanti hantar gambar.

September 20, 2006 9:26 PTG

 
Blogger Cat Cat said...

I like that "Thambi" part. So funny.

Kurangkan merokok.. Not good for your health.. hehehe

September 20, 2006 9:59 PTG

 
Blogger spyz said...

sudah tukar brand ka??

p/s siapkan plastik kalis angin utk simpan supaya tak masuk angin, sempena bulan yg mulia :-)

September 21, 2006 6:52 PG

 
Blogger zizie ali said...

tidurlah. terimalah dirimu seadanya. sejarah membuktikan bahawa orang-orang hebat akan menempuhi pelbagai fitnah. nabi yusof, hang tuah, anwar, kau...

September 21, 2006 8:11 PG

 
Blogger dugongsenyum said...

kalau Gudang Garam boleh hisap terus tu.. yg takde filterlah.

September 21, 2006 8:46 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Moluska,
“Cinta pertama, kak...!” Ina Naim.
Ha ha.

Intanzk,
Batukkk...
Oit2! Wa booking anak (yg nombor satu punya) lu - nak wat menantu! Ha ha.

Cat,
Ha ha.

Spyz,
Kejap. Kalau dah kebah nanti - aku tukar ke kaler merah semula. Ha ha.

Zizie,
Hebat ke hape!!!!! Ha ha.

Dug, Amir Mukhriz, OP, Mamak Manik,
Bila nak belajar hisap rokok? Kau orang tak 'cool' langsung la!!!

Vovin,
Kau? Ya ya. Kau memang 'cool', dude! Viva!

September 21, 2006 9:08 PG

 
Blogger yaabbna said...

Aku
Malboro merah soft pack dah 4 hari takde org hisap.Tu la penangan klu demam dan sakit tekak.Rokok rasa pahit dan mmg tak sedap.
Klu tak sakit, rokok ni la segalanya.Best gila.

Kesimpulannya..Rokok ni mcm ubat la..Bila sakit je terus rasa tak sedap.

September 21, 2006 9:49 PG

 
Blogger d'arkampo said...

Rokok. Dari kotak warna biru cair.

Soft pack ka box bro.?

Tak pe..kami dijanjikan filter arang batu.Bukan sekadar menyedut asap bakaran tembakau tetapi juga bakaran arang batu!

Baik untuk usus.

September 21, 2006 10:10 PG

 
Blogger kel@mbu said...

kotak warna biru cair. huh. memang dasar pandang ke timur.

aku kotak berlambang elang. juga keluaran timur. cuma ada tertulis american flavor.

biar terbakar filter rokok. jgn terbakar filter idung. hahaha.

September 21, 2006 11:49 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Abna,
Entah! Kotak merah ka kotak biru cair ka - aku rasa 'sedap' je. Ha ha.

Po,
Yang jadi masalahnya - kalau 'kotak biru cair' - warna 'filter' dengan warna batangnya = sama warna. Designer manalah yang punya idea ni... Menyusahkan!

Kelambu,
Masih 'London Paris NewYork' juga. Cuma dengan kotak warna biru cair. :)

September 21, 2006 11:57 PG

 
Blogger dugongsenyum said...

bang Naga,
aku bermula dengan Lucky Strike dan Gudang Garam harum gurih nikmat

aku berakhir dengan alat bantuan penafasan dan tersandar di sisi tong gas yg besar hospital kerajaan hahahaha

September 21, 2006 12:14 PTG

 
Blogger el-Maaniq said...

dulu pernah hisap. tapi dah tak berenti. cool atau tidak bukan kerana rokok. gwa rasalah
http://delimasakti.blogspot.com/2004/05/jual-penyakit.html

September 21, 2006 1:32 PTG

 
Blogger vovin said...

HAI

September 21, 2006 1:54 PTG

 
Blogger .:HalogamoRa:. said...

bro! fikiran kacau ka?

September 21, 2006 1:56 PTG

 
Blogger The-Mulan said...

aduhai. berangan apa sampai salah bakar rokok?

September 21, 2006 2:57 PTG

 
Blogger kingbinjai said...

takpe, sama je, kuar asap. kalau tahan rasa yang lain.

takpe, sama je, batuk juga.

takpe sama juga, mahalnya. tak baik membazir.

September 21, 2006 3:21 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Dug,
Fuyoo. Horrornya!

Mamak Manik,
Wa rasa lu ni terlalu seriuslah. Ha ha.

Vovin,
HEPI nampakkkkk!!!!!

Areyoung.
Kau takyah kawan dengan Vovin lagilah... Kau kawan dengan aku je! Orang tengah hepi tu!
Muerekekekekkeeee...

Amora,
Taklah kacau sangat. Cuma, batuk ni tak mahu kebah-kebah, alahai!

Mulan,
Gelap. Tak nampak. Yang mana satu hujung, yang mana satu pangkal. Dua dua putih. Haiya!

Binjai,
A. Mukhriz hantar SMS. katanya, aktiviti di Laman Seni telah dihentikan - arahan Datuk KeKKWa.

Uh? Kena cari tapak lain ni, dude!

September 21, 2006 4:31 PTG

 
Blogger blue_cherry said...

Lalu kedai mamak jual surat kabar tghari td, 1st time nampak mende 'filter' niee. Otak otomatik ingat, ini mende yg si naga cite.

September 21, 2006 5:16 PTG

 
Blogger blackpurple said...

Aku tak pandai hisap rokok. Dulu2 suka kebas rokok daun atok pun cuma buat korek telinga gatal....

Hehehe

September 21, 2006 8:06 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Ceri,
Ha ha.

Purp,
Ha ha.

September 21, 2006 9:15 PTG

 
Blogger semut said...

bakar filter?kotak biru cair?kenapa tak hisap kotak berwarna hijau?legakan kerongkong dan menyenangkan mata memandang

September 21, 2006 10:28 PTG

 
Blogger amanitium said...

ape barang, cerutlaa. haha.

ok lagi kalau isap makin lama makin pendek,

jangan diisap makin lama makin panjang sudah. haram tu. haha.

September 22, 2006 1:42 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Semut,
Kotak hijau = boleh menyebabkan mati pucuk.
Ha ha.

Itium,
Kau mencarut ek?

September 22, 2006 8:41 PG

 
Blogger Pegawai Khalwat said...

Bro... lain kali beli cap unta, yang tak ada filter, cucuh la depan belakang dia berasap jugak.

Tak pun beli cap nipah punya.

September 22, 2006 8:44 PG

 
Blogger kingbinjai said...

ala dia jeles la tu! hampeh! jom jom cari tapak sambil nyanyi lagu "cari tapak" senario tu!

p/s : cm taknak cuba?

September 22, 2006 9:17 PG

 
Blogger Lan Rambai said...

usahalah untuk berhenti saja merokok tu encik naga.. tak baik untuk kesihatan!

September 22, 2006 10:34 PG

 
Blogger dugongsenyum said...

Laman Seni tutup? alaa... leceh aaa ini macam. Masuk Barisan mana nak dimasukkan? mmm...

Aku pun nak usya tapak aaa ini macam.

September 22, 2006 10:52 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Khal,
Phert! Phert!! Phert!!! Tembakau masuk mulut laaa...

Puan Itote,
Ingat 'phert' - ingat kat 'Encik Maulana'. Ha ha.

Binjai,
CM? Tak boleh... Penguasa DBKL tak bagi berjualan di luar.

Rambai, Zul xHR,
ED syarikat D berhenti rokok - tu yang angin satu badan tuh! Dok aaa claim hantu sudah rasuk dia - pada hal, nikotina yang sudah geletek ketiak dia weh! Ha ha.

Tak berani aku nak 'q' smokin'!

Dug,
Kita jual kat Masjid Negara! Amacam?

September 22, 2006 11:13 PG

 
Blogger kingbinjai said...

buat kat dalam ler, luar panas. dalam ada aircond. dan banyak iklan. ooo ooo ooo

September 22, 2006 12:51 PTG

 
Blogger Nizam Rusli said...

"hisap mati, tak hisap pun mati, argghh! hisap ajelah!" sani sudin

September 22, 2006 2:06 PTG

 
Blogger Keluarga Zulkarnain said...

Peringatan doktor:

MEROKOK MEMBAHAYAKAN KESEHATAN

Hentikan merokok !

BUnda Shafiya

http://keluargazulkarnain.blogspot.com

September 22, 2006 2:16 PTG

 
Blogger hana_kirana said...

aku mengantuk.

September 22, 2006 2:21 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Binjai,
Ok. Kau tolong kami - pergi carikan tapak!

Gitartongtongtong,
Uwah! Lama sungguh aku tak pegi jumpa Sani.

Buk,
Kata Dr Titi Ningseh; Kempen anti rokok sekarang ini di Jabatan Pergigian. Tiada gunanya lagi kita kempen anti rokok di Jabatan Paru-paru dan Jantung.

Jadi, tu last aku pergi ke kantor Dr Tuti. Ha ha.

Hana,
Ok. Kau tidur dahulu. Nanti2 sajalah aku baring di sebelah.
HA HA!

September 22, 2006 2:50 PTG

 
Blogger BooK said...

naga, kalau kau ada petua hilang kan batuk cepat kongsi kan. batuk aku macam dah lama sangat. macam dah sebati. aku rasa tak sihat kalau aku kebah dari batuk.

September 22, 2006 2:55 PTG

 
Blogger kingbinjai said...

laaa aku mencadangkan je!

September 22, 2006 3:04 PTG

 
Blogger Sayuti said...

zaman universiti.

"kau tahu tak, hisap rokok ni ko buat kurang2 tiga dosa. satu, kau bahayakan kesihatan. dua, kau membazir. tiga, kau tipu mak bapak kau." akhdiad hamzah, seraya menghembuskan asap bulat2.

"nah sebatang. gi main jauh2," akhdiad hamzah.

September 22, 2006 7:09 PTG

 
Blogger kel@mbu said...

oit2.. aku boikot america $ british tobacco.

September 23, 2006 4:03 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Book,
Petua? Tak ada... Aku pun tengah batuk ni.


Binjai,
Aku dengar; *uki menang One in the Million. Betul ke? Ha ha.

Sayut,
Ha ha.

Kelambu,
Jangan boikot! Kalau semua orang pakat-pakat boikot - orang tua kita yang tanam tembakau di Kelantan tu nak makan apa?

Jadi, kau hisap rokok sama jenama dengan rokok KunciHilang saja ya!

September 23, 2006 2:05 PTG

 
Blogger Amir Mukhriz said...

"Orang ensem tak isap rokok."

-OP-

September 24, 2006 11:03 PG

 
Blogger sinaganaga said...

A. Mukhriz,
Vovin handsome apeee... Latino apeee... Tapi dia hisap rokok apeee...

September 24, 2006 2:04 PTG

 

Catat Ulasan

<< Home