"Gua cukup takut bila Sinaganaga berfikiran macam ni. Sebenarnya gua cukup takut bila Sinaganaga berfikir. Sinaganaga memang serba boleh, dan mempunyai misai yang sungguh jantan, tapi berfikir bukanlah kekuatannya." - Sufian Abas.

11 September 2006

Mari bermain cubit-cubit tetek

Setiap kali. Selepas kuliah subuh. Kami berbaris. Kami berselawat. Kami bersalaman. Dan. Setiap kali itu juga. Encik (kini Tuan Haji) Mokhtar bin Sulaiman. Pengarah Bahagian Latihan, Biro Tatanegara. Mamat Changkat Jong, Perak. Itu. Mesti cubit. Mesti piuh. Tetek aku sebelah kiri.

Tak pernah miss!

“Watta f...!” Aku kata. Dalam hati.

Tapi kenapa sebelah kiri sahaja? Tidak sebelah kanan juga?

“Name tag kau mana, dude? Tanya Zabidi. Hanya pada hari kelima. Tetek aku sebelah kiri. Dah kena cubit. Dah kena piuh. Kaw-kaw!

Ooo..

33 Comments:

Blogger Amir Mukhriz said...

Waktu aku sekolah menengah dulu, budak main cubit-cubit tetek, waktu malam, dekat hostel. Satu kali, ada satu kawan, sudah TERcubit tetek satu warden. Dia sangka warden tu kawan dia. Hhoho.

September 11, 2006 8:35 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Amir,
Bho ho ho.

September 11, 2006 9:02 PTG

 
Blogger semut said...

aku suka gak men cubit-cubit tetek.aku harap bro tak syetim masa kena cubit tuh.wakakaka

September 11, 2006 9:17 PTG

 
Blogger BooK said...

dulu.
aku cubit tetek junior. sambil cakap. 'buat bunyi ayam berkokok'. atau 'buat bunyi katak tertelan lumpur'. atau ' buat bunyi rusa patah tanduk'.

September 11, 2006 9:58 PTG

 
Blogger The-Mulan said...

huk aloh!! haha

September 11, 2006 11:35 PTG

 
Blogger hakim dirani said...

tok Naga anda sudah pelupa ke sakarang.

saya baru dapat membaca buku Ayah Kita Bos yang saya beli dua bulan lepas. Memang syok betul.

September 11, 2006 11:48 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Semut,
Mana nak nyetimnya... Sakit banget ooo!

Book,
Eh, kau pernah tak dengar bunyi zirafah? Aku syak, zirafah tak ada bunyi laa...

Mulan,
Ha ha.

Dirani,
Buku AYAH KITA BOS memang best. Itu pasal dah terjual sebanyak 800 naskhah dalam masa empat bulan.

Kepada yang belum memilikinya: AKB boleh didapati di 1. UjanaIlmu, 2. MatJan, 3. Spyz, 4. Jigo, 5. Ejen2 Tok Rimau, dan 6. Penulis.

Tinggal sikit saja lagi. Ayuh!

p/s: Uang keuntungan akan kami laburkan kembali ke dalam projek2 penerbitan yang seterusnya. Anda sokong kami bermakna anda sokong industri perbukuan kita. Dan, 'kita' sayang kamu! *ahaks!*

“Jangan biarkan DBP sendirian menerbitkan buku. Syarikat kecil dan individu perlu berusaha memperbanyakkan buku baru di pasaran.” ~ Datuk Johan Jaafar, Berita Minggu.

September 12, 2006 8:51 PG

 
Blogger Nazim Masnawi said...

Samb. dari comment kat entry "Keluar Barisan."

"babah lu dengan abah King Binjai = ketua revolusiner!"

Loh, sapa pulak abah King Binjai ni? Anak Haji Shaari pun ada jugak bukak tapak kat celah² dunia blogger ni. Dunno 'bout anak Mat John though. Ha! Ha!

September 12, 2006 8:56 PG

 
Blogger dugongsenyum said...

aku pi BTN masa tingkatan 4, tu kali pertama - dorang bagi biskut meri suruh jaga jangan pecah, alah senang sangat.

masa umo 17 tahun 'dihantar' BTN lagi, kali ni telur aku pecah aaa.. 5 hari kena usung batu-bata (denda pecah telur).

masa hari terakhir tu aku disuruh naik pdoum berikan ucapan mewakili kumpulan aku. antara lain aku cakap, "Takziah kepada yang telur dah pecah, dan tahniah kepada telur-telurnya yang tak pecah kerana pengalaman 17 tahun dimanfaatkan sepenuhnya"

lelaki yang pecah telur patut malu kepada peserta perempuan yang lebih pandai menjaga telur tak bagi pecah.

September 12, 2006 9:15 PG

 
Blogger kingbinjai said...

nasib baik di tetek sebelah kiri. kalau name tag tu diwajibkan di seluar, bahagian tengah? owhhhh!

kalau la! kalau!

September 12, 2006 9:45 PG

 
Blogger esis said...

wop wop hahaha...

September 12, 2006 10:18 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Nazim,
Setahu aku, anak HasSantana Majid yang bongsu - perempuan.

Dug,
Perempuan memang pandai jaga telur. Bha ha ha!

Binjai,
Kalaulah... Ha ha.

Esis,
Kambing mana ada bunyi, “wop wop!”?

September 12, 2006 10:57 PG

 
Blogger artisticklytouch said...

Kawan aku kalau disentuh teteknya, akan melatah. Dia tidak mencarut tapi akan mengeluarkan bunyi2 seperti robot kerosakkan

September 12, 2006 12:28 PTG

 
Blogger blue_cherry said...

Nasib baik 5 hari kalau 2 bulan, lunyai rupabentuk.. he he

September 12, 2006 12:40 PTG

 
Blogger ontahsapo said...

dulu aku kena cubit dan direntap sekali.. uhhh....

September 12, 2006 12:46 PTG

 
Blogger blackpurple said...

Seronok apa main cubit-cubit tetek...

Hehehe..

September 12, 2006 12:47 PTG

 
Blogger tapai said...

Kau tak rasa nak tindik dan pasang subang pada puting tetek kau itu? Ha ha!

September 12, 2006 1:06 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Art.
Macamana bunyi robot rosak?

Ceri,
Ha ha.

Ontah,
Ooo? Horror...

Purp,
Seronok? Ha ha.

Tapai,
Jenis puting tengelam. Payah mau kasi tindik, dude. Ha ha.

September 12, 2006 2:01 PTG

 
Blogger Mr. FAIZUL BIN KAMARUDDIN said...

AYAH KITA BOSS ADA JUAL LAGI TAK?

September 12, 2006 3:45 PTG

 
Blogger Ron97 said...

mana lagi sakit dari kena tarikh sideburn?

September 12, 2006 4:17 PTG

 
Blogger zizie ali said...

gangguan TEKsual

September 12, 2006 4:56 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Faizul,
Ada! Kau emel aku, dude!

Ron,
Tarik sideburn laa sakit.

Zz,
Ha ha.

September 12, 2006 5:31 PTG

 
Blogger auntylela said...

Salam kenal sdr naga.

September 12, 2006 8:56 PTG

 
Blogger Nazim Masnawi said...

"Nazim, setahu aku, anak HasSantana Majid yang bongsu - perempuan."

No, no, Sinaganaga. Hasan Majid ada 4 anak. The third one is the perempuan. I'm the fourth and probably the least wanted one. Kah! Kah! Kah!

September 13, 2006 7:52 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Lela,
Hajimemaste! Dozo yoroshiku onigaishimasu!

Nazim,
Ooo... Ya ka?

So, kau tak melukis macam babah kau? macam zafran? macam mat shah? ke?

September 13, 2006 8:38 PG

 
Blogger Roti Kacang Merah said...

...adeiiiii. terasa sakit, siut...

September 13, 2006 9:16 PG

 
Blogger Nizam Rusli said...

saya membayangkan naga punya tetek, besar sebelah sudah. haha!

September 13, 2006 10:13 PG

 
Blogger .:HalogamoRa:. said...

ha ha ha......(sambil gelak berguling guling)

September 13, 2006 12:44 PTG

 
Blogger ayobkelubi said...

bang.

nasib baik,nasib baik. dia tak cium! hahahahah

September 13, 2006 3:05 PTG

 
Blogger Pegawai Khalwat said...

Cubit tetek?

Tergolong dalam kod gangguan seksual tu.

September 13, 2006 4:10 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Roti,
Encik Mokhtar cubit tetek kau juga ke?
Muerekekekekekekekekee...

Gitar,
Ha ha.

Amora,
Ha ha. Pssst, kau guling-guling atas kaca ke?

Yob,
Ha ha.

Khal,
Wow. Boleh saman tu!

September 14, 2006 8:45 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Perhatian: ENCIK GITAR TONG!
Aku ada jumpa satu guitarist, aku beri CD lagu2 puisi BALADA MINAH MEMULAS MESIN MASA kepada dia, dia tengah dengar - harap2, aku boleh anjurkan konsert kau di Laman Seni, nanti. Mamat guitarist tahap dewa A7min tu akan back up kau nanti! Kau cuma bawa keyboard jer... (sebenarnya, tukang keyboard tahap dewa Bb pun aku ada dah)...

Pssst! Tukang gendang jer aku takde!!!!! Kau boleh main gendang?

Kalau takde siapa boleh main gendang - aku upah bang Ariffin Said jer main weh! Ha ha.

September 14, 2006 3:05 PTG

 
Blogger rudy bluehikari said...

dulu warden aku kat mrsm muar namanya cikgu atan suka cubit tetek mereka2 yang tak solat jemaah kat surau.Paling best dia suka cubit+gentel+perit tetek2 mereka sambil baca subhanallahwalhamdulillah..sampai habis! Mcm kena BEKAM syialll~

September 14, 2006 3:55 PTG

 

Catat Ulasan

<< Home