"Gua cukup takut bila Sinaganaga berfikiran macam ni. Sebenarnya gua cukup takut bila Sinaganaga berfikir. Sinaganaga memang serba boleh, dan mempunyai misai yang sungguh jantan, tapi berfikir bukanlah kekuatannya." - Sufian Abas.

22 Jun 2006

*Rocksteady, bebeh!

“Lagi sekali kau sentuh gitar tu - aku kapak!!!” Abah.

Album kugiran ini tidak pernah berjaya diterbitkan oleh mana-mana syarikat rakaman. Apapun, ketiga-tiga ikon 'hidup rock tanpa dadah' ini menjadi kegilaan gadis-gadis mongel pada ketika itu. Ha ha.
Image Hosted by ImageShack.us
*'Rocksteady' bukannya 'Rock', dude!

56 Comments:

Blogger arianna adrizal said...

garangnya abah!

Jun 21, 2006 8:09 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Arianna,
Abah tak suka anak-anaknya jadi rockers. Abah nak anak-anaknya jadi sol-ja! Sol-ja macam abah. Juga.

Ha ha.

Jun 21, 2006 8:20 PTG

 
Blogger tujuh86 said...

Ha ha! Kau tak pernah tak bermisai sejak tumbuh misai ya?

Jun 21, 2006 8:22 PTG

 
Blogger tujuh86 said...

Oh! 3-piece pula tu!!!

Siapa yang main gitar dan menyanyi? Bisa buat gadis-gadis mongel jadi angau!

Jun 21, 2006 8:24 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

786,
Ha ha.

Form left: Rahmat Mega. Acis Gersang. Budak Kaca Mata. Muerekekekekekekekkeee...

Jun 21, 2006 8:34 PTG

 
Blogger Romantis Selatan said...

tiada lagi kidungmu... best. sebenarnya lagu-lagu tanah air biar pun mendayu tapi kalau mendengarnya... hati boleh layu dan terpikat.

Jun 21, 2006 9:14 PTG

 
Blogger Op said...

kacamata hitam ala "chips" tu haha.

Jun 21, 2006 10:08 PTG

 
Blogger kunci hilang said...

haha. Saya teringatkan filem 'Gila-Gila Remaja'. Dan 'Mawar Merah'.

Ha ha.

Jun 21, 2006 10:12 PTG

 
Blogger colourful chicken said...

ya, macam pernah ku lihat gambar itu...kelihatan seperti satu kugiran yang membuat album untuk didengari oleh jiran-jiran saja.

haha jgn mara ya...

Jun 21, 2006 10:47 PTG

 
Blogger tuan tanah said...

abah mahu kapak gitar tu ke atau kapak orang yang sentuh gitar tu?

hahaha

Jun 22, 2006 12:14 PG

 
Blogger kingbinjai said...

hahaha mungkin nama kene tukar kut, takut orang salah paham ingat ubat kutu hahahaha

Jun 22, 2006 8:29 PG

 
Blogger Tok Rimau said...

Mana cukup 3 orang. Vokal, Bass, Lead. Siapa nak main drum dan kerincing?

Kawan-kawan yang nak masuk grup KUTU, sila e-mel ke Naga gambar kutu anda yang ditangkap sekitar 1980an. Ujibakat ini tutup 32 Ogos 2006.

Jun 22, 2006 8:31 PG

 
Blogger The-Mulan said...

yang kiri tu kenal, yang kanan tu pun kenal,.. yang tengah2 itu siapa?

Jun 22, 2006 8:38 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Roman,
Kau ni roman sungguhlah! Ha ha.

Op,
Tu saja yang ada pada masa tu.

Kunci,
How about Tujuh Biang Keladi?

Color,
Ha ha.

Tanah,
Abah nak kapak semua benda... Kalau boleh. Ha ha.

Binjai,
Masa tu kutu tak ada. Sebab, 'kutu' semua guna Head and Shoulders. Ha ha.

Limau,
3-piece macam Cromoks. 1 lead. 1 bass. 1 drum. Tiga2 boleh nyanyi hooo!!!

“Ha ha. Tak kapak langsung!!!!” Spyz.

“*Rock ayu gamaknya ni... Ha ha.” Aku.

*Glam Rock? Ha ha.

Jun 22, 2006 8:45 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Mulan,
Yang tengah2 siapa? Ha ha. Cuba teka!

Jun 22, 2006 8:46 PG

 
Blogger Nizam Rusli said...

pergghh! bro, projek ini harus diteruskan! nanti berkarat! haha!

Jun 22, 2006 8:50 PG

 
Blogger d'arkampo said...

hah hah hah

3 piece band - dahsyat!

Aku agak, lead guitarist merangkap vocalist jugak. Kalau Drummer Vocalist dah tak jadi Rock brader! Jadi Quinary M!.

Mamat paling kanan sesuai jadi Bassist.

eh..ko cakap rambut ko macam Thana Metalian? Awat jadi macam Rahmat Mega?

Jun 22, 2006 9:04 PG

 
Blogger vovin said...

Mak aihhhh!

Bwahahahahahaha!!!

Sorry...(tutup mulut)

Mnnbwmmnbwhhhhhh....

- vovin

Jun 22, 2006 9:11 PG

 
Blogger vovin said...

Oky, dah bertenang...

Sapa tahu Kumpulan 'Rockers' dari Singapura? Antara lagunya adalah Zaleha, Kekejaman ntah apa lagi ntah lagu diorang.

Dan aku sakit perut (gelak) bila teringat gambar band tu (yang sama format macam gambar di atas), kemudian tengok orang di dalam gambar tu, sekarang rambut pendek, main dengan anak dan sudah berisi...

Jun 22, 2006 9:16 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Gitar,
InsyaAllah, dia orang akan buat come back.

Po,
>>Kalau Drummer Vocalist dah tak jadi Rock brader! Jadi Quinary M!.

Quinary M? Ha ha.

>>eh..ko cakap rambut ko macam Thana Metalian? Awat jadi macam Rahmat Mega?

Untuk cover album - kami bubuh minyak kelapa lebih. Ha ha.

Vovin,
Muerekekekekekekekekekekekee... Aku pun gelak juga (sambil tutup mulut dengan tangan).

Jun 22, 2006 9:20 PG

 
Blogger rudy bluehikari said...

aku nak pangge tokr the gondrong, spyz the white dan sinaganaga the MISSAI. oupppsss!

Jun 22, 2006 10:15 PG

 
Blogger doff said...

LOL *gelak sampai kuar airmata

memang rocksteadey la encik-encik semua. nostalgia sungguh gambar-gambar tu.

Jun 22, 2006 11:03 PG

 
Blogger tujuh86 said...

Drummer menyanyi? Mungkin kau tak perasan tapi Eagles, drummernya juga boleh menyanyi. Ya! Sambil bermain drum!!

Vovin,

Aku tau 'Rockers' dari Singapura tu. Drummers betul-betul heavy!! Lagu slow pun, dia punya pukul tak ingat-ingat!! Macam lagu Metal daa!

Jun 22, 2006 11:26 PG

 
Blogger ontahsapo said...

wah...ini baru bumiputra rockers....huh...jambul didepan tu yg buat semua gadis mongel gila.....

Jun 22, 2006 11:31 PG

 
Blogger spyz said...

naga, apa plak minyak kelapa.. tancho lah.. haha...

yg bermisai tu sekali tgk macam vokalis metallica or schenker scorpions.. 2 kali tgk?? :-)

tokr, diorang pakai sessionist kot. another 3-piece band, lovehunters..

Jun 22, 2006 12:02 PTG

 
Blogger d'arkampo said...

Jig,

Glen Frey main drum ke? Mazuin Hamzah memang main drum sambil nyanyi.Dahsyat woo.

Naga,

Aku baca blog kau. Aku buat keje. Aku pi minum pagi. Aku bukak balik blog kau.

Baru aku perasan, yang kiri sekali tu dalam gambar, Ali Sobree!

hah hah hah ha ha ha (gelak kuat2).

Jun 22, 2006 12:05 PTG

 
Blogger artisticklytouch said...

kau patut bertanding dalam rockunite

Jun 22, 2006 12:10 PTG

 
Blogger Pegawai Khalwat said...

Teringat dulu-dulu bila aku pergi ceramah agama, ustaz-ustaz akan kata,
"apa rok-rok, batu depa ni mau kot!"

Jun 22, 2006 12:13 PTG

 
Blogger Tifani Teh said...

murekekekeke

dulu2... muka2 macam ni yg buat hati cair... cair... dan cair.

Jun 22, 2006 12:33 PTG

 
Blogger Tok Rimau said...

Yang misai macam A. Galak. Sarjan misai zaman muda-muda.

Setuju dengan darkampo. Kiri tu macam Ali Sobri. Macam jambu.

Jun 22, 2006 12:36 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Rudy,
Ha ha. Nanti aku reveal nama2 ahli kugiran ni. Nanti.

Poyo,
Aku pun tergelak juga. Hingga rasa nak terkencing.

786,
Eagles bukan Rock uuu!!!

Ontah,
Gadis2 mongel cair kat part pipi tu. Ha ha.

Spyz,
Ha ha. Aku pun rasa macam tu jugalah.

Po,
Ali Sobree? Bukan Rahmat Mega ek? Muerekekekekekeke....

Khal,
La ni, ustaz pun dah rock uuu...

Molus,
Sekarang ni pun, kalau gadis2 tengok dia orang - masih cair dan cair dan cair uuu! Ha ha.

Aku dengar dia orang nak buat come back!

Jun 22, 2006 12:42 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Jig, Po,
Sweet Charity pun bukan Rock. Dia orang Dangdut!!! Ha ha.

Limau,
Ali Sobree tak jambu. Dia Rock AYU!
Muerekekekekekekekekekekekekee...

Jun 22, 2006 12:49 PTG

 
Blogger d'arkampo said...

he he he naga,

memang Sweet Charity bukan rock. Ada ka depa nyanyi...

"jangan tungu lama-lamaa..nanti lama-lamaaa..dia diambil orang!"

Aku suka sangat "datang dan pergi" -Sweet Charity.

SYJ apa cerita sekarang eh?

Jun 22, 2006 12:56 PTG

 
Blogger dugongsenyum said...

BWAHAHAHA AHAHAH AHAHAHAH AHAHAHAHAHAH AHAHHA tak tahan aku gelak nak mati ni AHAHAHA AHAH

adehhh

yang tengah tu jambu siyal.. piwit piwitttt HAHAHA

abahnya garang kapak, anaknya rock kapak ekekeke

Jun 22, 2006 1:35 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Art,
Dia orang tgh bincang2 untuk buat come back tu. Ha ha.

Po,
SYJ dah jadi arwah.

Dug,
Yang tengah tu dulu mmg awek2 pewittttt selalu! Ha ha.

Jun 22, 2006 1:54 PTG

 
Blogger daun said...

Banyaknya rambut masing2... aku paling kagum dengan naga.. dari dulu sampai sekarang masih maintain rambut and misai..

tokR and spyz , nampak degredasi rambut dari zaman rock kapak dan kini.. :P

Jun 22, 2006 2:36 PTG

 
Blogger Sufian said...

Ini semua pengaruh pluralisme dan liberalisme....

Jun 22, 2006 4:39 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Daun,
Lepas dia orang masul sol-jah - rambut dia orang dah macam lain dah weh!

Sufian,
Ha ha. Banyaklah kau punya 'ism'...
Rambut panjang tu semua kosmetik je, dude! Tapi, awek baling seluar dalam; lekat kat telinga bassist - tu betul! Ha ha.

Jun 22, 2006 4:53 PTG

 
Blogger blackpurple said...

He he he. Nostalgia.

Amy Search kalau ternampak gambar ni pun boleh menangis nih.....

Jun 22, 2006 5:03 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Purp,
Ini bukan kugiran Rock, dude!
Ini kugiran Rocksteady! Ha ha.
Ami Search tak akan menangis deh...

Jun 22, 2006 6:44 PTG

 
Blogger spyz said...

ya. ya...
amy search takan akan menangis
dpt 2 juta!!!
:-)

"amy search pun dah pakai honda accord sekarang oii..." - rock.

kutu tak mau saman record company mana2 ke?

Jun 23, 2006 5:51 PG

 
Blogger semut said...

wahh,,,bapak ko rock aa..wiwit...

Jun 23, 2006 7:57 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Spyz,
Aku ulangi, album kugiran ini tidak pernah berjaya diterbitkan oleh mana-mana syarikat rakaman... So, nak saman siapa? Ha ha.

Semut,
Abah aku sol-jah!

KUTUnya line up:
Zali Limau. Tom Jambu. Lan Buah Naga.

Jun 23, 2006 8:55 PG

 
Blogger arianna adrizal said...

berbanding kelompok komentar di sini, ketika zaman rock menggegar satu ketika dulu, saya masih di dalam buaian..

Jun 23, 2006 9:54 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Arianna,
Kami 'otai' rocksteady yang romantis. Ha ha.
Kalau mao keluar minum bersama - beritahu! *ahaks*

p/s: Barangkali mungkin, Zali Limau pernah enjut buaian kau, dulu.

Jun 23, 2006 10:35 PG

 
Blogger esis said...

u r rockers, sol jah? emmmm.

Jun 23, 2006 10:58 PG

 
Blogger .:HalogamoRa:. said...

ha haha...mamats 70an poyo.

bg tau sket abah sape yg garang sgt tuh?

Jun 23, 2006 1:52 PTG

 
Blogger hana_kirana said...

barangkali ayat itu antara faktor yang mencetuskan istilah "rock kapak" :P

Jun 23, 2006 2:23 PTG

 
Blogger arianna adrizal said...

bisa aja..

p/s: mungkin juga... hahahaha!

Jun 23, 2006 2:46 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Esis,
Ha ha. Aku syak, ayat “You wanna gum, sol-jah?” akan bertahan dalam suatu jangka masa yang panjang.

Amora,
Pembetulan! Bukan 70s ek, but 80s.
70s - hippis! 80s - kutu rock kapak.

Hana,
Agaknyalah. Ha ha.

Arianna,
Nak suruh I amek you kat mana?
Muerekekekekekee.... Sufian Abas, kau jangan cemburu ek!

Jun 23, 2006 3:03 PTG

 
Blogger setan jambang said...

rock ooooooo...

Jun 23, 2006 5:47 PTG

 
Blogger raden galoh said...

Ahak! Ahak! Aku nampak gambar kau tu teringat semasa dulu...

Jun 24, 2006 11:00 PG

 
Blogger Sufian said...

Puiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Jun 24, 2006 11:01 PG

 
Blogger Ron97 said...

kau boleh teruskan projek ini
produce setakat AKB mampu jual.
boleh untung juga tu

alah, mcm dulu dulu
dubbing kaset pakai player yang ada 2 player kaset tu.
satu malam sudah boleh siap satu.


aaa, bini kau tidak ada kapak kan?

Jun 26, 2006 8:39 PG

 
Blogger angah said...

kenapa aku nampak zali limau macam zaiton sameon muahahahahaha

Jun 26, 2006 4:30 PTG

 
Blogger ayobkelubi said...

hahaha.tak tahan.tapi yg tengah2 tu macam baru akil baligh nak terjebak dlm rock.hahaha.tak tahan.

Jun 26, 2006 5:10 PTG

 

Catat Ulasan

<< Home