"Gua cukup takut bila Sinaganaga berfikiran macam ni. Sebenarnya gua cukup takut bila Sinaganaga berfikir. Sinaganaga memang serba boleh, dan mempunyai misai yang sungguh jantan, tapi berfikir bukanlah kekuatannya." - Sufian Abas.

19 Mac 2010

Cuti sekolah - aku balik ke rumah Mak Long Lijah di Pasir Besar 4

"Pak Long nak pergi mana?" tanya aku.

"Nak poi Londah!" jawab Pak Long Sharif aka Sheriff Madon.

"London? Nak ikutttttttt!" kata aku.

"Jom!" kata Pak Long Sharif aka Sheriff Madon.

Aku dan Nuar cepat-cepat masuk ke dalam Mazda 1000 Pak Long Sharif. Ya, dulu-dulu, anggota di Balai Polis Pasir Besar tak dibekalkan dengan kereta peronda, hatta tak dibekal dengan motosikal peronda pun. Semua kena guna kenderaan sendiri. Pak Long Sharif selalu cakap, "Kalaulah dapat Alfetta sebuah pun menarik juga ni!" Ya, dulu-dulu, kereta peronda adalah dari jenis Alfetta. Makanya, orang awam yang memandu Alfetta adalah orang awam yang hip. Sebab, orang lain akan kata, "Fuyo! Mat Rani drive kereta polis tu, John!"

Londah terletak kira-kira 5KM dari Gemas. Dan Pasir Besar terletak kira-kira 5KM dari Londah. Maksudnya, kalau nak pergi ke Pasir Besar - anda akan melalui Londah terlebih dahulu.

Dulu, Londah tidaklah se-hip Pasir Besar. Dalam erti kata sebenar sebuah kampung - Londah bukanlah sebuah kampung pun - kerana, di sini, nak jumpa sebuah rumah pun payah - hutan memanjanggggg. Kalau ada pun di Londah - sebuah jambatan konkrit yang merentangi Sungai Muar (ulu Sungai Muar terletak di Kuala Pilah dan seterusnya merentasi Juasseh, Bahau, Rompin, Gemas, Segamat... Muar).

"Ok, kita dah sampai!" kata Pak Long Sharif aka Sheriff Madon, "Meh tolong Pak Long! Meh turun kek tobing sungai... pilih batu sungai yang cantik-cantik... angkek naik, bubuh dalam keto! Pak Long nak hias balang ikan."

Ya, selain daripada bermain sepak getah lanton dan spelling - angkat berat juga adalah kegiatan pada musim cuti sekolah di Pasir Besar. Haiyah!

Man Komando balik *Kampung Londah.
*Perhatikan gambar rumah di blog ini. Adalah menjadi kelaziman keluarga peneroka FELDA untuk mengekalkan rumah induk seperti keadaan asal sebagai kenang-kenangan mencuit rasa. Selalunya, anak-anak yang sudah bekerja akan membina rumah batu yang lebih selesa di bahagian belakang rumah induk sebagai membalas jasa kedua ibu bapa yang membesarkan mereka.

Label:

16 Comments:

Blogger benuasuluk said...

first! hoho

Mac 19, 2010 10:33 PG

 
Blogger ayobkelubi said...

Umakkkk aiii.

tak tahu pulak den yg handal bona ko ckp nogori jang!.

ah yo, maso tu,takdo hati nak poie tampin kor?, kan dokek yo, masa tu kek tampin apo yg ado?. den lahir2 yo, kek tampin tu dah nampk tampin store..kok, masa tu, ado dah bolum tampin store tu?.

Mac 19, 2010 11:16 PG

 
Blogger asuHara su said...

london pon ado kek mlesio ni?

Mac 19, 2010 3:54 PTG

 
Blogger madulebah said...

minggu lopeh den poie kenduri kek Geylang. Macam2 namo kampung den nampak maso otw tuh.

Mac 19, 2010 3:59 PTG

 
Blogger Nadine said...

tak dapek poie london sobonar,london di malaysia cukoplah jang ooi...

Mac 19, 2010 4:13 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Suluk,
Eh, kata nak ulas Siapa Kekah Bidan Sepiah?

Yob,
Tampin Store yang kat topi bas stand tu ko?

Asu,
Pernah dengar pasal Kampung New Zealand dan Kampung Kongo? :)

Mad,
Geylang kat Singapore?

Nad,
Iyo lah!

Mac 19, 2010 4:41 PTG

 
Blogger Corey said...

London gua tak pernah sampai pulak.Jesselton dan weston ada lah..

Mac 19, 2010 10:17 PTG

 
Blogger madulebah said...

Geylang kek Simpang Portang sano nun la..

Mac 20, 2010 3:08 PTG

 
Blogger benuasuluk said...

dude,
memang wa nak ulas kekah, tapi setiap kali wa nak start nulis, gemulah leha datang buat-buat muka sedih. Huk alohh!
:)

Mac 22, 2010 8:28 PG

 
Blogger Gelembai said...

dulu, naik alfetta membuatkan aku rasa macam celeb.... hehehe...

Mac 22, 2010 1:27 PTG

 
Blogger pye:rudz said...

kirim salam sama orang pasir bosar john. kalau relevan lagilah permintaan den ni haa...

Mac 22, 2010 4:12 PTG

 
Blogger mamat khalid said...

perempuan nogori suko yg bemisai botoi eh jang? ehee

Mac 23, 2010 3:55 PTG

 
Blogger Bukan Sepet said...

Cheh!

Poei london ngangkek batu yo?
Buang karen yo jang oiii!

Kok batu, jasin pun banyakkk!

Mac 23, 2010 4:36 PTG

 
Blogger blackpurple @ jowopinter said...

O,kalau macam tu, dari Kuala Pilah kalau nak ke Muor boleh naik perahu la ek...

Mac 24, 2010 8:44 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Kori,
Wah!

Mad,
Ho.

Suluk,
Ha ha ha.

Gelem,
Ha ha.

Pye,
He he.

Bang Mamat,
Tak jugakkkkkkkkkk!

Sep,
Jasin apo yu yang ado!!! Ha ha.

Purp,
Apa lak tak bulehnya!

Mac 25, 2010 9:03 PG

 
Blogger aliff muhammad said...

Salam,

Bang Naga,

Mengusik jiwa...ese sebagai anak Felda yang bapa angkatnya tinggal di Felda Pasir Besar....

Mac 25, 2010 3:34 PTG

 

Catat Ulasan

<< Home