"Gua cukup takut bila Sinaganaga berfikiran macam ni. Sebenarnya gua cukup takut bila Sinaganaga berfikir. Sinaganaga memang serba boleh, dan mempunyai misai yang sungguh jantan, tapi berfikir bukanlah kekuatannya." - Sufian Abas.

07 Januari 2010

Stenography

Nama dia Ramli. Ramli bin Ishak.

Dia masuk IPTA di Melaka. Dalam kelas dia ada ramai perempuan. Dia seorang sahaja yang lelaki.

"Lu ambil course apa, Ramli?" Gua tanya Ramli pada suatu hari.

"Steno!" Ramli kata.

Gua ketawa terbahak-bahak. Dan, itu adalah semesta terakhir Ramli belajar steno. Selepas itu Ramli mohon masuk maktab.

Hari ini Ramli adalah seorang guru muzik di Shah Alam.

KOMA

Nama dia Firdaus. Macam nama syurga.

Dia masuk IPTA di Puncak Perdana.

Dalam kelas dia ada ramai perempuan. Dia seorang sahaja yang lelaki.

"Lu ambil course steno juga ke, Firdaus?" Gua tanya Firdaus pada suatu hari.

"Cilakakkk!" Firdaus kata.

...

24 Comments:

Blogger Firol said...

firdaus amik kos cilakak...ekstrem tu

Januari 07, 2010 11:22 PTG

 
Blogger Nadine said...

second

Januari 08, 2010 7:37 PG

 
Blogger terrarosa said...

semoga Allah tetapkan iman
Firdaus untuk tidak memakai lipstik atau bertudung .
Amin.

Januari 08, 2010 8:10 PG

 
Blogger Cat Cat said...

Ingatkan Firdaus amik kos sains rumah tangga... ha!

Januari 08, 2010 8:46 PG

 
Blogger ateeka amer said...

mende pe steno tuh eh?

Januari 08, 2010 9:42 PG

 
Blogger Pa'chik said...

firdaus amek course metik kot...

Januari 08, 2010 9:59 PG

 
Blogger Fyza d.Hana said...

steno? hehhe.. skrg up skit.. da jd OM.. hehhe..

Januari 08, 2010 11:05 PG

 
Blogger Bukan Sepet said...

steno? pemain bass dari lipis?

apa kejadah kaitan bass ngan steno?
he he.

Masak ko pipi.

Januari 08, 2010 11:55 PG

 
Blogger tokselampitmalaya said...

pipi dlm surga memang dikelilingi bidadari je

Januari 08, 2010 12:46 PTG

 
Blogger moqh said...

haha..
macam haram

Januari 08, 2010 2:16 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Fir,
HA HA.

Nadine,
2nd hand?

Terra,
Sem 1 kalau tak boleh belah juga - sajalah tu!

Kat,
:)

Ati,
:)

Chik,
HA HA.

Fiza,
Dah jadi OM? Bila?

Busep,
Dua2 kena guna jari. HA HA.

Selam,
PP - sorga? HA HA HA. Jauh panggang...

Moq,
Ya, macam haram!

Januari 08, 2010 3:34 PTG

 
Blogger Ahmad Azrin Aziz said...

padan muka pipi

Januari 08, 2010 4:18 PTG

 
Blogger Corey said...

Gua tanak ambik steno...tapi gua juga ada hati nak dikelilingi bidadari.Ada alternatif lain bang ? Hahaha

Januari 08, 2010 4:22 PTG

 
Blogger Khairi said...

nak ulangi soalan ateeka amer.

ape barang steno tu?

Januari 08, 2010 4:55 PTG

 
Blogger cik puan daun said...

Betapa lama aku tak masuk blog ko. Harini aku masuk.

Januari 08, 2010 10:25 PTG

 
Blogger dugongsenyum said...

rambut sama panjang, jantina lain2

Januari 10, 2010 3:00 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Rin,
:)

KOri,
Lu amek course mengandam. :)

Khai,
Steno tu = belajar menulis macam cacing kerawit.

Daun,
:)

Dug,
:)

Januari 10, 2010 9:56 PG

 
Blogger payed said...

Hmm..teringat ada satu sepital tu ada sorang jururawat..namanya Staff Nurse Karim...gagah perkasa orangnya!

Januari 10, 2010 2:46 PTG

 
Blogger Pipiyapong said...

Cilakak. Eh lu boleh sain untuk kategori pegawai kerajaan kelas A tak?

Januari 11, 2010 1:09 PG

 
Blogger madulebah said...

Weh apa ni sebut2 pasal steno??

Januari 11, 2010 11:06 PG

 
Blogger Baby Tiger said...

tak leh bayang la kalau pipi amik course steno!

Januari 11, 2010 5:10 PTG

 
Blogger Pherry Clucker said...

Ooo betul lah Yapong sambung belajar.
Gua ingat die buat cerita je.

Januari 12, 2010 4:14 PTG

 
Blogger wahyun said...

firdaus abdillah. SAH!
mmg tidak syak lagi.

Januari 13, 2010 10:28 PTG

 
Blogger oasis said...

macam kenal pulak mat ramli tu.ni kira kisah benar la ye...

Disember 12, 2010 12:14 PG

 

Catat Ulasan

<< Home