"Gua cukup takut bila Sinaganaga berfikiran macam ni. Sebenarnya gua cukup takut bila Sinaganaga berfikir. Sinaganaga memang serba boleh, dan mempunyai misai yang sungguh jantan, tapi berfikir bukanlah kekuatannya." - Sufian Abas.

14 November 2009

Gudfather tulis pasal Sindiket Sol-Jah di mStar

Pyanhabib adalah kolumnis tetap di mStar.



Sejak 2007, mereka mendapat `kasih sayang’ Persatuan Penulis Nasional (Pena) yang sudi menyediakan mereka lantai, tiang, bumbung dan dinding percuma selain halaman rumah yang sedia ada, dengan syarat selesai acara, apa sahaja yang bernama sampah hendaklah dikutip. Sebolehnya, setengah inci puntung rokok pun, terutama yang berbau cengkih, dipupuslupuskan!

Siapa makhluk Sindiket Soljah? Sindiket Soljah adalah kelompok lelaki kreatif lurus bendul, yang dengan sombong mendakwa mereka `lelaki urban’.

Jika ada kalangan penulis atau aktivis sastera Kuala Lumpur tidak tahu akan kewujudan kelompok ini atau apa berhalanya `lelaki urban’, yang saban bulan mengambang menghidupkan aktiviti malam Sabtu di Rumah Pena, mereka tidak cool!

baca selanjutnya di mStar

18 Comments:

Blogger Admin www.morhabshi.com said...

memaksa otakku berputar ligat, mencari arah...

(dapatkan petua & ramuan herba di sini (original)

November 14, 2009 2:01 PTG

 
Blogger pye:rudz said...

second hahaha

November 14, 2009 2:27 PTG

 
Blogger maEL said...

soljah memang terbaik dari ladang!

November 14, 2009 3:29 PTG

 
Blogger Water Lily said...

Anak muda?

Wah!

Tiba-tiba gua pun terasa muda jugak lah haha!

Err..bang harap2 Menteri berkenaan & kuncu2nya baca lee..tulisan bro Pyan.

November 14, 2009 5:15 PTG

 
Blogger dugongsenyum said...

Kalau abang Naga dikatakan anak muda, sah sah aku ni dikira baby boy.

HAHA

November 14, 2009 6:24 PTG

 
Blogger 2nd head prefect said...

sindikitsoljah memang kool

November 14, 2009 6:46 PTG

 
Blogger 2nd head prefect said...

sindikitsoljah memang kool

November 14, 2009 6:47 PTG

 
Blogger payed said...

Sdr,
hamba benar2 terharu dgn usaha kalian...onak duri yg diharungi akan menjadi pembakar semangat Sindiket Soljah meneruskan perjuangan seninya....Lawan tetap lawan!! Oppss....

November 14, 2009 7:11 PTG

 
Blogger Nadine said...

i like this group tapi tak pernah sempat nak tgk show u all.must make the effort to go one day....

November 14, 2009 7:22 PTG

 
Blogger Pegawai Khalwat said...

Pyan Habib betul!

November 14, 2009 11:50 PTG

 
Blogger DeeN said...

Hah! Ini baru berbaloi - baloi! Hahaha!! Ketua turus dan anggota soljah akan semakin berpengaruh!

November 15, 2009 12:05 PG

 
Blogger patungcendana said...

aku agak kurang cool...huhuhu

November 15, 2009 8:59 PTG

 
Blogger Corey said...

Soljah cool...Terutamanya yang masih memelihara adab ketika merokok.Wa caya lu...Haha

November 15, 2009 11:37 PTG

 
Blogger MARSLI N.O said...

Saya suka membacanya. Dan tahniah.

November 16, 2009 6:20 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Ad,
:)

Pye,
Second hand! HA HA.

Mael,
Susu lemak penuh krim. Ha ha.

Water,
Menteri mana pernah membaca.

Dug,
:)

Prefect,
:)

Payed,
Selagi hayat dikandung badan. :)

Nad,
Tanamkan tekad. Bersekutu Bertambah Mutu.

Khal,
Ho laaaa!

Deen,
:)

Cend,
Ya. :)

Kori,
Ya. :)

Mars,
Terima kasih kerana menyokong kami selama ini.

November 16, 2009 8:35 PG

 
Blogger bijen m. said...

seb baik gua kool.
hahahaha.

November 16, 2009 12:50 PTG

 
Blogger blackpurple @ jowopinter said...

Kagum! Kagum! Tahniah! Semalam aku terbaca pasal Maskara kat Suara Keadilan.

November 16, 2009 1:34 PTG

 
Blogger ManMonCang said...

Salam

Mungkin satu masa aku boleh baca karya bentuk berbeza di http://www.fuadlatip.com/v1/ di rumah pena. Blog dakwah cara urban.

Fuad Latip

November 18, 2009 9:58 PTG

 

Catat Ulasan

<< Home