"Gua cukup takut bila Sinaganaga berfikiran macam ni. Sebenarnya gua cukup takut bila Sinaganaga berfikir. Sinaganaga memang serba boleh, dan mempunyai misai yang sungguh jantan, tapi berfikir bukanlah kekuatannya." - Sufian Abas.

15 September 2008

Buku Hijau

Itu malam. Selepas tarawikh.

Kak Saripah Hasnor masih bertelekung. Mencangkung di halaman rumah. Membelek-belek pokok cili [yang ditanam] di dalam tin Planta saiz paling besar. Sesekali, mulutnya berdecip-decip.

“Habis layu?” aku tanya.

“Entahlah, Chua!” dia jawab, “Entahkan terlebih cahaya, entahkan terlebih air, entahkan akak terlebih bubuh tahi lembu, entahkan cap jari akak ni berpusar-pusar macam cengkerang siput babi - 'panas'!”

Kak Saripah Hasnor masih bertelekung. Membingkas bangun. Masuk ke dalam rumah. Kemudian.

“Akak nak kemas beglah, Chua!”

“Oit! Nak ke mana?”

“Taiwan!”

22 Comments:

Blogger pengkao said...

sumpah lawak..
hahahaha..

September 15, 2008 12:34 PTG

 
Blogger Hasnul Efendi Md Yusof (ANUL) said...

hehe..mendalam tol maksud

September 15, 2008 12:36 PTG

 
Blogger famia said...

memang makan dalam.

September 15, 2008 12:40 PTG

 
Blogger Faizah Roslaini said...

ermm.. chau tak ikut pergi Taiwan ker? heheheh??

September 15, 2008 1:04 PTG

 
Blogger addyaholix said...

kalu kat taiwan, tanah subur ke nk tanam pokok cili baru wahai kak saripah hasnor ?

September 15, 2008 1:12 PTG

 
Blogger blackpurple @ jowopinter said...

Ke Taiwan pakai duit sendiri ke? Hahaha!

September 15, 2008 2:00 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Peng,
HA HA.

Anul,
Ye ke? Entah.

Famia,
Ye ke? Entah.

Faizah,
Entah, he he.

Addy,
HA HA.

Purp,
Pakai duit rakyat leeeeeeeee!

September 15, 2008 2:02 PTG

 
Blogger rudy bluehikari said...

taiwan nak dilanda Taifu. dakara, hong kong ni ikinasai~ :p

September 15, 2008 2:27 PTG

 
Blogger Pecah Kepala said...

hahaha kene sebijik mau pegi taiwan.
boleh raya bersama taufan nih. hehe

September 15, 2008 3:22 PTG

 
Blogger BukanBunohDiri said...

Lalu aku pun bertanya pada sinaganaga "Taiwan tu dekat dengan MSM ker"
Sebab tiap petang Jumaat
bila menyusur kaki lima pertama kompleks menuju MSM mesti sinaga naga dah mencakung disituSambil mata mengendap dari luar pagar..
Perati...

P/S bro lama kita tak berhikayat di meja mamak ..jom lah hati sering rawan ni call me 3127 555
angak depan tu sendiri ingat lah

September 15, 2008 4:05 PTG

 
Blogger tasikmerah said...

lepas tu main kejau-kejau... tak de kerja sungguh haih~

September 15, 2008 4:07 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Rudy,
Honto desu ka? Wo!

Pecah,
Wo.

Bukanbunohdiri,
Cerita lama tu, bro. Ha ha. Kalau kau beli buku Ayah Kita Bos - ada cerita pasal 'kita dan meja kat MSM' tu. Pak Ngah, Satey, etc. :)

Kepada adik2, MSM tu bukan Majlis Sukan Malaysia ya! HA HA.

Tasek,
Main kejar2? Wo, dapatkan buku terbaharu - ROMLAH: The Untold Story - ada kisah main kejar2.

September 15, 2008 4:32 PTG

 
Blogger BukanBunohDiri said...

Bro.bagi lah sedikit petunjuk di mana nak cari buku AKB tu.Tak kan aku nak pegi Taiwan.

Satu lagi nak bagi tau aku tak ada kad kredit.Aku ada ringgit.Jadi aku tak layak untuk shopping di talian

September 15, 2008 9:19 PTG

 
Blogger Hasram said...

Dah lama aku tak jengok lawak ko ni Naga... makin kelas... POLEX

September 15, 2008 11:55 PTG

 
Blogger ainon mohd said...

menyangkung?

sangkung?

cangkung

bercangkung

Hmmm.... Gunakan Bahasa Melayu Tinggi!

September 16, 2008 7:26 PG

 
Blogger Water Lily said...

Taiwan? woo..aku pun nak pergi,kalau free. Tak kisah le taufan ke ribut ke.

Bang kat sana boleh belajar tanam tulip,ume atau sakura tak hehehhe..

September 16, 2008 7:30 PG

 
Blogger sinaganaga said...

BukanBunohDiri,
:) Di Kedai Buku DBP - masih ada berbaki lagi rasanya.

Polex,
Tahun ni kita ada 'dinner' tak weh? Loqman mana weh? Lama tak dengar cerita pasal kau orang, wahai junior2 ku! *ahaks*

Kak Ainon,
Saya saja 'ja - nak check, kak Ainon masih membaca blog saya ke tidak! HA HA. Al-maklumlah, kat JandaBaik tu sejuk - tidur lebih best drp baca blog ek!!!! HA HA.

Water,
Taiwan negara 4 musim ke weh? Lupa dah aku, lama tak belajar Ilmu Alam.

September 16, 2008 9:03 PG

 
Blogger farid-iman said...

Nag,

tak cuti ari nih ? :D


salam.

September 16, 2008 9:41 PG

 
Blogger Nazmi Yaakub said...

naga,
sempena 16 september.. eh dekat raya ni, mari kita buat catatan buang sampah atau pasang perabot baru (umpamanya) - catatan buang barang lama dan ganti barang baru.

aku mulakan dengan cerpen Serba Baru dan Serba Bersih

http://kawat.blogspot.com/2008/09/serba-baru-dan-serba-bersih.html

September 16, 2008 11:48 PG

 
Blogger Lan Rambai said...

dengar kata kat taiwan ada ayam berkaki empat sebab KFC order drumstik banyak!

September 16, 2008 12:02 PTG

 
Blogger Aishah Jamal said...

Nak gi Taiwan nak cari 3 benda ni kut...
1) Benih baru pokok cili?
2) Baja pokok gred AAA?
3) Tin Planta lagi besar?

September 16, 2008 12:06 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Farid,
kerja.

Nazmi,
HA HA.

Aishah,
Jawapannya 3! Tin Planta lagi besar le!!!

September 16, 2008 12:26 PTG

 

Catat Ulasan

<< Home