"Gua cukup takut bila Sinaganaga berfikiran macam ni. Sebenarnya gua cukup takut bila Sinaganaga berfikir. Sinaganaga memang serba boleh, dan mempunyai misai yang sungguh jantan, tapi berfikir bukanlah kekuatannya." - Sufian Abas.

13 Disember 2007

Everybody Wants To Rule The World, kata Tears for Fears

Penulis nak macam ni macam ni. Editor nak macam tu macam tu. Pemasaran nak macam tu macam ni. Kolumnis suratkhabar kata design kulit buku terbitan *** macam palat! “The customer is always right,” pesan Harry Gordon Selfridge kepada dunia.

Semua ini. Kau rasa macam. Dua buah kapal. Yang bergerak secara bertentangan. Di atas satu selat. Dan designer macam kau. Tentulah akan berasa penat. Ya. Amattttt penat!

“Kita ni dah banyak sangat bersabar, bang!” Kata As Mia. Di tangannya ada kabel USB. Mungkin dia akan lilit leher aku. Jika ada peluang. Ha ha.

“Ya. Esok esok, kalau kita dapat masuk sorga pun, sebab banyak markah kat ‘Bahagian Sabar’ saja kot. Ha ha.” Kata aku. Mata tetap pandang komputer. Telinga saja yang pandang As Mia. As Mia mengekek. Tapi, tangannya masih ada kabel USB. Malah, As Mia sedang lurut lurut kabel USB tu.

Dan kau pun mula berfantasi macam macam.

26 Comments:

Blogger blackpurple @ jowopinter said...

Aku rasa kalau namanya merekabentuk, memang macam itulah agaknya. Arkitek landskap pun serupa. Klien nak yang bukan-bukan, tak berpijak di bumi nyata.

Tapi tak jumpa lagi yang sampai melurut kabel USB. He he he.

Disember 13, 2007 1:43 PTG

 
Blogger DeanSham said...

The customer is always right, as long as he/she pays right!

Kalau banyak songeh, tapi kedekut, kau luku je kepala diaorang.

Disember 13, 2007 3:45 PTG

 
Blogger mangosteenskin said...

nasib baik dia suruh design kulit buku...kalau design kulit dia mamposss. hahaha.

Disember 13, 2007 3:57 PTG

 
Blogger nUr@dDeEn said...

HaK HaK kalo aku adalah pengeluar/pemberi khidmat, aku nak bunuh org yg cipta ayat - CUstomer is always right tuh! Tapi kalo aku customer, aku rileks jer.
Tapi tak la sampai melurut kabel USB tuh. Muahahahahaha!! ;p

Disember 13, 2007 4:18 PTG

 
Blogger Sastri said...

waaa... lagu tu zaman kecik2 lagi... masih sekolah rendah... suka lagu tu... lagi satu lagu Shout dari kumpulan yang sama... :D

Disember 13, 2007 4:32 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Purp,
As Mia datang lagi, ada kabel FireWire tak?, dia tanya aku.

Dean,
HA HA.

TeenSkin,
Design kulit dia - tattoo? Ha ha.

Nura,
As Mia tengah lurut kabel FireWire lak weh! Ha ha.

Sas,
:)

Disember 13, 2007 4:49 PTG

 
Blogger dugongsenyum said...

Bang,

Good Luck.



HAHAHA

Disember 13, 2007 5:36 PTG

 
Blogger Bailey said...

fantasi?

masya Allah.

hehehe

Disember 13, 2007 8:53 PTG

 
Blogger areyoung said...

Hmm, lelaki2 buatan smss kebanyakannya minat muzik ek?

Haha!

Disember 14, 2007 8:06 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Bail,
HA HA.

AreYoung,
“No matter what people tell you, words and ideas can change the world.” - John Keating, Dead Poet's Society.

1980-an: kalau tak dengar NewWaves - kami dengar HeavyMetal. Ha ha. Kugiran SMSS pernah bernama BLACK METALic. Guitar straps kugiran itu berwarna hitam merah kuning macam bendera Jerman. Kugiran itu bubar apabila gitar kat dalam stor muzik kena kencing dengan kucing.

Karl Cromox - senior aku setahun.

Oleh kerana sekolah berasrama penuh ini letaknya di KL dan tak poyo macam sekolah Alam Shah atau Teknik Cheras atau Sekolah Cap Kunci (Ha ha) - kami hidup macam hipis. Ha ha.

Kewl.

Disember 14, 2007 8:48 PG

 
Blogger Tok Rimau said...

Suatu hari nanti USB boleh masuk kaviti-kaviti manusia.

Ada tatu camca cabang tiga kat hidung untuk cucuk USB.

Ya. Tapi bulan puasa, larangan mencucuk USB.

Dan kata Sinatara: I did it my wayyyy!

Disember 14, 2007 10:32 PG

 
Blogger areyoung said...

kalaulah my other half (bwek!) ajak skali ke SDCC tu hari tentu aku dapat jumpa bang ramli, bang izham & bang azalan kan ;P

Disember 14, 2007 11:02 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Rimau,
Pssttt psssttt! Texas pernah kata, "I Don't Want A Lover (but i need a friend)” Hak hak hak uhuk huk huk...

AreYoung,
Bukan tidak cinta ku kepada SMSS, tapi cinta ku lebih kepada MASKARA (and Sindiket Sol-Jah) - jadi, aku tak pergi dinner tu.

Abang Ramli? Selalu ada di masjid Al-Hukama (DBP - tkt 6). Boleh jumpa dia kalau kau mahu.

Izham? Sibuk manjang...

Laki kau X-SMSS? Sapa ek? Which batch?

Disember 14, 2007 12:00 PTG

 
Blogger tapai said...

Customer is not always right, bro. Boss is!

No matter what the customer says, as long as it not what the boss want, then it's wrong!!

Yeah?! *toot*!!

Disember 14, 2007 1:04 PTG

 
Blogger tapai said...

Tears for Fears kata "Shout! Shout! Let it all out!! These are things I can't live without. So come on, I am talking to you.. Come on..."

Disember 14, 2007 1:05 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Tapai,
Spandau Ballet kata, "True!"
Hak hak hak.

Afro mana?

Disember 14, 2007 2:16 PTG

 
Blogger amyz! said...

Kalau satu kapal dua nakhoda lagiiiii payah. Hak hak hak.

Disember 14, 2007 2:44 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Amyz,
Kalau dua kapal satu nakhoda lagiiiii payah.
Ha ha.
Ya ya. Aku tahu aku keji.

Disember 14, 2007 3:58 PTG

 
Blogger d'arkampo said...

"i've got two strong arms..."

-Nick Kershaw.

Kalau aku tidak menjadi aku sekarang, mungkin aku masih menulis nama-nama jalan pada papantanda yang ditempah JKR atau mungkin masih menampalkan nombor-nombor plat kenderaan di kedai Grafik tepi jalan.

Disember 15, 2007 10:27 PG

 
Blogger wook said...

ga, ako punya buku pun ada sikit hal juga. cover cantek tapi agak tak sampai maksud sikit..(tapi kira ok laa tu..)

anyway ako respect tukang design pasal ako sendiri tak boleh bikin itu macam..terimakasih naga dan D.

Disember 17, 2007 9:35 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Po,
Nik Kershaw tu orang Kelantan? Ha ha.

Wook,
Su Lijah bukan aku design. Dunno who. Ha ha.

Disember 17, 2007 10:32 PG

 
Blogger Taf Teh said...

Ambil perhatian:

Aku cadangkan kau tukar layout blog. Jadilah blogger yang dinamik sikit bro..

Disember 17, 2007 1:47 PTG

 
Blogger dugongsenyum said...

jom calonkan blog sinaganaga sebagai blog terhebat 2007

klik http://www.jurnal.biz/gath2007/anugerah/edit.php

Disember 17, 2007 1:54 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Teh,
Dinamik sangat dah ni. Ha ha.

Dug,
Ok ok. Ha ha.

Disember 17, 2007 2:10 PTG

 
Blogger wook said...

bro naga, next ada satu lagi coming soon - antologi puisi.
satu hari dua tiga kali jenguk gaya seni ciptaan budi.
pls tulung tengok skit.

air tangan bro dasyat maa..

Disember 17, 2007 3:56 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Wook,
Sorilah bang. Wa dah masuk unit lain. :)

Disember 17, 2007 5:13 PTG

 

Catat Ulasan

<< Home