"Gua cukup takut bila Sinaganaga berfikiran macam ni. Sebenarnya gua cukup takut bila Sinaganaga berfikir. Sinaganaga memang serba boleh, dan mempunyai misai yang sungguh jantan, tapi berfikir bukanlah kekuatannya." - Sufian Abas.

18 September 2007

Emak letih berpuasa

Letih.

Emak menyandar di kerusi malas. Pandangannya tertancap pada kaca tivi yang sedang menayangkan rancangan Kuali. Lama kelamaan imej yang tertera itu semakin mengecil dan mengecil dan mengecil dan mengecil dan mengecil dan mengecil…

“Ada bateri spare tak ni?” Emak tanya.

“Ada! Baru charged kat kedai Ah Hong tadi.” Aku jawab.

“Phew! Lega…” Emak kata.

23 Comments:

Blogger zalila said...

ada lagi ke tivi bateri?

September 18, 2007 11:43 PG

 
Blogger ah kim said...

Hahaha!

September 18, 2007 1:00 PTG

 
Blogger kingbinjai said...

ah ahkim, kau dari blog aku sampai ke sini gelak je!

September 18, 2007 1:11 PTG

 
Blogger Pa'chik said...

haha.. mujo dulu siaran tak dibuat 24jam... tidak tak tido ah hong tu.. orang asek nak cas bateri je...

September 18, 2007 3:05 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Za,
Ada kot!

Ah Kim,
:)

Jai,
:)

Chik,
Ha ha.

September 18, 2007 4:24 PTG

 
Blogger siskinny said...

Pakai tivi letrik la makcik
tak payah cas bateri dah
bayar bil je bulan-bulan

September 18, 2007 4:31 PTG

 
Blogger hanifa said...

hihihi...

September 18, 2007 5:04 PTG

 
Blogger blackpurple @ jowopinter said...

Ini mesti berlatarbelakangkan zaman 70an atau awal 80an ni... he he!

September 18, 2007 5:24 PTG

 
Blogger kel@mbu said...

bapa aku pencen org bagi hadiah emergency lamp. built in dgn radio. rechargeable punya. baru psg 10 mnit lampu pdm. kena caj semula.

September 19, 2007 6:06 PG

 
Blogger amirahsyuhada said...

pakai bateri keta ke?

September 19, 2007 12:47 PTG

 
Blogger ontahsapo said...

tivi....

September 19, 2007 1:10 PTG

 
Blogger kemat said...

mesti frust kalau tengah syok layan citer bateri kong..alahaai

September 19, 2007 2:18 PTG

 
Blogger baby ijau said...

suka ar baca blog kamu...jangan lupa update...

September 19, 2007 3:08 PTG

 
Blogger ezham said...

hahahaha.

teringat dulu dulu. tengak syok menonton SUperman, tivi habis bateri.

September 19, 2007 3:51 PTG

 
Blogger zizie ali said...

tengok muhammad ali vs george foreman, tivi pakai generator. muhammad ali teruk kena belasah. tiba-tiba generator mati. bila generator hidup, george foreman dah k.o. kami budak-budak pun berteriak: ali..ali..ali

September 19, 2007 4:33 PTG

 
Blogger dugongsenyum said...

Aku pun frust. Nak nak masa tu tengah layan Cumi dan Ciki, atau Captain Future.

September 20, 2007 8:19 PG

 
Blogger Ku Keng said...

Kenapa tak tukarkan bateri sebelum Kuali bermula? Kesian mak kamu.

September 20, 2007 8:56 PG

 
Blogger Cik Seri said...

Pesal aku bleh pikir imej tu mengecil sebab emak tertido..? OOO..Rupenye Tivi Bateri...

September 20, 2007 9:19 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Sis,
Masa tu rumah kami tiada elektrik. :)
Oh ya, zaman sekarang ni pun masih ada rumah yang tiada elektrik. :)

Hanifa,
Ha ha. Jom gelak!

Purp,
80-an.

Kelam,
Mereka perlakukan begitu (bagi barang murah) sebab abah kau bukan pencen sebagai KSU. Ha ha.

Kau rasa2, KSU kalau pencen - deme bagi apa? ... HA HA.

Amirah,
Ya, pakai bateri keretalah - ta'kan pakai bateri lampu suluh. Ha ha.

Ontah,
?

Kemat,
Ha ha.

Ijau,
Ya.

Ezham,
Ha ha.

Zz,
Ha ha.

Dug,
Ha ha.

Keng,
Ha ha.

Sei,
HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA... (repeat till fade).

September 20, 2007 9:50 PG

 
Blogger .:HalogAmora:. said...

ingatkan mak mengantuk...rupa2nya nostalgia tv bateri kembali lg...

September 20, 2007 9:56 PG

 
Blogger ainon mohd said...

Bulan puasa bateri pun cepat lemah...

September 20, 2007 1:13 PTG

 
Blogger The Boss said...

bateri eveready kot

September 20, 2007 2:36 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Amora,
Ha ha.

Puan Ainon,
Guna bateri jenama apa tuh? Ha ha.

The Boss,
Bateri cap Yokohama la!

September 20, 2007 4:41 PTG

 

Catat Ulasan

<< Home