"Gua cukup takut bila Sinaganaga berfikiran macam ni. Sebenarnya gua cukup takut bila Sinaganaga berfikir. Sinaganaga memang serba boleh, dan mempunyai misai yang sungguh jantan, tapi berfikir bukanlah kekuatannya." - Sufian Abas.

24 Julai 2006

Mahkamah dan Anda II

"'Plantif' dan 'defenden' dalam kes rayuan jadi 'perayu' dan 'responden'..." MatJan.

"Ooo... Kalau perempuan-perempuan tu 'rayu' aku - aku jadi 'responden' (yang tak layan kepada rayuan) ek MatJan?"

"Ha ha ha. Boleh boleh. Aduhhhh...." MatJan.

20 Comments:

Blogger Nizam Rusli said...

bukan, yang itu gedik.

Julai 24, 2006 8:00 PTG

 
Blogger Ron97 said...

kalau pompuan,
ya kau responden

kalau lelaki
kau respondan

hahaha

Julai 24, 2006 9:07 PTG

 
Blogger BooK said...

naga:
kirim salam kat mat jan. suruh dia update blog.

Julai 24, 2006 9:25 PTG

 
Blogger Puan Ainon Mohd. said...

Sdr Naga,

Diminta sdr jangan ganggu Sdr Mat Jan, ya, dengan isu-isu bahasa undang-undang.

Beliau sedang sibuk buat kerja PTS!! (Itu sebab beliau tak sempat up-date blognya.)

Julai 24, 2006 9:37 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Gitar,
Ha ha.

Ron,
Ha ha.

Book,
Ok.

Puan Ainon,
Anak murid kena taat kepada senseinya; tak kira apa... Ha ha.

Walaupun sedang bekerja dengan PTS - masih tanggungjawab sensei untuk terus mendidik anak muridnya. So, tak salah kalau saya mengganggu MatJan malam-malam; ketika PTS tak ada karen. HA HA.

Oh, tolong ingatkan MatJan - hujung tahun ni ada peperiksaan!

MatJan, Bas, Maniq,
Kehadiran adalah wajib! HA HA.

Julai 25, 2006 8:45 PG

 
Blogger dugongsenyum said...

Periksa?

Asyik asyik periksa pangkat 3, harap-harap tahun ni dapat pangkat 1.

Julai 25, 2006 9:10 PG

 
Blogger dugongsenyum said...

Kalau kau hutang (hutang bank contohnya) lepas tu tak bayar kemudian bank saman kau.

Bank adalah plantif dan kau adalah defendan (Kes Sivil lah ni kan MJ kan??) . Disebut juga sebagai Pemiutang Penghakiman dan Penghutang Penghakiman.

Kata Sidugong yang belum settle Bank Rakyat ekekekekekeke huhuhuhuhu

Julai 25, 2006 9:21 PG

 
Blogger Sayuti said...

merujuk kepada perkara dalam komen di blog hikayat sinaganaga origami III.

perayu: puan ainon mohd.
responden: sinaganaga
subjek: matjan dan pts.
hakim: panel juri - pembaca blog.

Julai 25, 2006 9:36 PG

 
Blogger dugongsenyum said...

Mat Jan,
Ambil perhatian bahawa sekiranya tuan gagal update blog pada tarikh dan waktu yang diminta, Perintah Waran Tangkap boleh dikeluarkan terhadap tuan.

BAWAHAHAHAHAH

Julai 25, 2006 9:39 PG

 
Blogger esis said...

huhuhu soljah, ko xpernah merayu perempuan?

Julai 25, 2006 9:41 PG

 
Blogger semut said...

aku tak paham ayat-ayat dalam mahkamah.tuh yang tak boleh jadik peguam kot

Julai 25, 2006 11:55 PG

 
Blogger artisticklytouch said...

Tak habis lagi ke kelas kamus mahkamah nih... pening siot.

Julai 25, 2006 12:10 PTG

 
Blogger Tifani Teh said...

Oh ya... resPONDAN memang tak suka rayu pompuan...

huahhhhhhhhhhh!

Julai 25, 2006 12:40 PTG

 
Blogger blackpurple said...

Aku pernah jadi 'responden' dulu2 kat Mahkamah kajang pasal bawak motor takde lesen...hehehe

Julai 25, 2006 3:23 PTG

 
Blogger .:HalogamoRa:. said...

perayu? lain mcm bunyinye tu hehehe

bro, kirm salam ngan mat jan

Julai 25, 2006 5:33 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Dug,
Kalau dilihat kepada prestasi MatJan ke belakangan ini - kau ada harapa dapat nombor satu! Ha ha.

Sayut,
Ha ha.

Esis,
Tak pernah. Ha ha.

Semut,
Kau jadilah 'semut' jer... Ha ha.

Art,
Nak habis dah ni. Minggu ni aku sibuk. Mungkin tak sempat nak update blog. Harap maaf!

Molus,
Ha ha,

Purp,
Ok ok. Ya ya. Ha ha.

Amora,
Letih dah aku kirim salam kat dia. Ha ha.

Cat di Virginia,
Terima kasih kerana meminat blog ini.

Julai 25, 2006 6:54 PTG

 
Blogger tuan tanah said...

p/s: doli incapax itu budak bawah umur

Julai 26, 2006 4:33 PG

 
Blogger singabeng said...

Bro, aku rasa ko dah mula ketagih nak jadi lawyer, apa kata ko amik sijil ngan mat jan

Julai 26, 2006 8:51 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Tanah,
MatJan kata, kalau bawah umur - "20 sebatan!" Ha ha.

Singabeng ialah Singa Geng Beng! Ha ha. Uhukkkk huk huk....

Julai 26, 2006 2:32 PTG

 
Blogger Romantis Selatan said...

Plantif - bunyinya seperti planta. Mungkin untuk melicinkan kerja.

Defendan - bunyinya seperti pemain bola sepak defensif, sudah tentu untuk menyukarkan jaringan gol oleh pihak lawan.

Julai 26, 2006 11:30 PTG

 

Catat Ulasan

<< Home