"Gua cukup takut bila Sinaganaga berfikiran macam ni. Sebenarnya gua cukup takut bila Sinaganaga berfikir. Sinaganaga memang serba boleh, dan mempunyai misai yang sungguh jantan, tapi berfikir bukanlah kekuatannya." - Sufian Abas.

05 Ogos 2011

Memori Ramadan 1

Dulu.

Abang Manaf angkat-angkat kening. Isa menyeringai. Aku menyeringai. Raman, yang mukanya sebiji Cina, buka pintu kereta, lalu bergegas masuk ke kedai Ayam Mas; sebentar kemudian dia keluar dari kedai Ayam Mas dengan beberapa beg plastik di tangan. Aku menyeringai. Isa menyeringai. Abang Manaf angkat-angkat kening.

Isa kata, dia tahu ada satu port baekkkkk punya. Abang Manaf terus start enjin kereta dan terus 'chalo'. Bau ayam goreng memenuhi kereta. Kereta pergi berlumba-lumba. Berlumba-lumba sampai ke tiang LRT baru nak siap. Siap tak siap belakang kira. Kira nak berbuka puasa siang-siang hari saja ni, keh keh keh.

Sedang kami berbuka puasa dengan Ayam Mas... ada radio car sampai dan parking di sebelah. Pergh! Kelam kabut kami hisap sisa nasi dan ayam di jari; tak sempat nak sedut air sarsi. Kami pura-pura terlentok di head rest, konon-konon penat berpuasa.

Dua orang polis buka pintu radio car, lalu membuka bungkusan surat khabar, di dalamnya ada nasi beriani lauk ayam goreng. Kami berpandangan. Mereka angkat-angkat kening. Abang Manaf menyeringai. Isa menyeringai. Aku menyeringai. Raman menyeringai.

Kami sambung semula makan nasi dan Ayam Mas.

Dulu.

15 Comments:

Blogger -azwanbakhtiar- said...

dulu. sekarang tak buat dah kan?
:)

Ogos 05, 2011 9:11 PTG

 
Blogger ENCIK TIKUS said...

ini zaman kurang matang nie jen..

Ogos 05, 2011 9:33 PTG

 
Blogger lavender harum wangi said...

epic.

Ogos 05, 2011 11:08 PTG

 
Blogger Amiene Rev said...

masa itu sudah ada Ayam Mas?

Ogos 05, 2011 11:40 PTG

 
Blogger  said...

Cilakak. Hahahaha.

Ogos 06, 2011 12:13 PG

 
Blogger Waqheh said...

keh keh keh steady ahhhh

Ogos 06, 2011 12:37 PG

 
Blogger Fazrol Bin Che Isa said...

Baik punya port!

Ogos 06, 2011 1:04 PG

 
Blogger pizli said...

Hahaha, ini kelakar.

Ogos 06, 2011 1:30 PG

 
Blogger Aimi Amira said...

betullah tu port baik berbuka (:

Ogos 06, 2011 1:34 PG

 
Blogger tasekM said...

aku syak.
kalau ko lepak lama sikit situ.
mau dtg pulak org JAIS.
yg bawa nasi ayam dgn kopi ais.

:p




.

Ogos 06, 2011 6:40 PG

 
Blogger Hizwan Nizam said...

maka abg lan serta kawan2 pon berkongsi juadah dengan encik polis itu.

gitu ke ending nye?
kehkehkeh.

Ogos 06, 2011 7:02 PTG

 
Blogger MushroomCute@Mariea said...

Ayamas mmg sedappp

Ogos 07, 2011 10:51 PTG

 
Blogger pye:rudz said...

tiang LRT stesen mana tu brader?

Ogos 08, 2011 8:26 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Az,
Tak.

Tik,
Ye.

Lav,
Ha ha.

Ami,
Ada.

Ko,
HA HA.

Waq,
Memang steady.

Faz,
Ha ha.

Piz,
Ha ha.

Aim,
:)

Tas,
HA HA HA.

Hiz,
Keh keh.

Mush,
Keh keh.

Pye,
Rahsia. Ha ha.

Ogos 08, 2011 10:01 PG

 
Blogger Budiman said...

Mohon diberikan ruang untuk menyampaikan berita baik ini!

Bersih 2.0: Merakam Semangat Zaman/Capturing The Spirit Of The Times – Pertandingan Menulis Esei dan Cereka di dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris.

Lebih daripada RM6,000.00 untuk dimenangi + buku-buku + tshirt diskopi super kool edisi terhad + peluang untuk karya anda diterbitkan di dalam bentuk buku!

Kalau anda berminat untuk terlibat di dalam usaha bersama merakam semangat zaman dan memenangi hadiah-hadiah tersebut, check it out - butiran, syarat dan peraturan pertandingan ini kat:

http://diskopi.wordpress.com

Anda boleh juga download poster pertandingan menulis esei dan cereka ini dalam jpeg file dan meletakkannya kat blog, website atau facebook anda supaya kawan-kawan anda yang lain juga tahu tentang peluang baik ini.

Tolong war-warkan tentang pertandingan ini kepada jaringan dan kawan-kawan anda yang kat online mahu pun offline.

Terima kaseh.

Ogos 11, 2011 8:26 PTG

 

Catat Ulasan

<< Home