"Gua cukup takut bila Sinaganaga berfikiran macam ni. Sebenarnya gua cukup takut bila Sinaganaga berfikir. Sinaganaga memang serba boleh, dan mempunyai misai yang sungguh jantan, tapi berfikir bukanlah kekuatannya." - Sufian Abas.

17 Ogos 2010

Cuti sekolah - aku balik ke rumah Mak Long Lijah di Pasir Besar 8

Kejap-kejap Nuar ludah ke pasir, kejap-kejap Nuar ludah ke pasir, kejap-kejap Nuar ludah ke pasir...

Kenapo, aku tanya. Takut batal poso, Nuar jawab. Tapi, Nuar kata lagi, tadi pagi, ghaso mocam dah tetolan ludah, sikit. HAH, aku kata, DAH BATAL LA POSO TU!!!

Muka Nuar yang tadinya bak awan berarak mendung kini berubah menjadi fajar di bumi permata. Kemudian, aku pun telan ludah, serupa macam Nuar juga. Tap! Aku petik jari. Dan, Nuar jempol ibu jari kanannya yang halimunan. [Dia selalu lupa yang ibu jari kanannya telah kudung dek terkena sabit]

Cepat-cepat kami berlari masuk ke dalam kebun yang terletak di atas bukit di belakang Balai Polis Pasir Besar itu. Sepuluh minit kemudian - aku sedang jerang air di dalam pot susu dan Nuar sedang tuai tanaman-tanaman kontan: daun kunyit dan daun limau purut dan cili api dan bawang kecil dan halia dan lengkuas dan serai dan kacang tanah.

Lauk apo kito tongah hari ni Nuar, aku tanya.

Ghaso-ghaso mocam nak buek ghondang kacang ghobuih la, Nuar jawab.

Pergh! Marvelous rasa-rasanya ni!

Label:

20 Comments:

Blogger Bukan Sepet said...

ghondang ayer ludah ko?
ori tu. takdo orang buek laei...

Ogos 17, 2010 1:27 PTG

 
Blogger Jimi And Short Story About Dia said...

hahahaha

Ogos 17, 2010 3:13 PTG

 
Blogger tasekM said...

ajaran ayah pin sungguh...



.

Ogos 17, 2010 3:49 PTG

 
Blogger perempuan said...

haha bengong!

Ogos 17, 2010 4:27 PTG

 
Blogger Baby Tiger said...

ehhehehehe kreatif!

Ogos 17, 2010 4:54 PTG

 
Blogger Cikgooden (Selumbar Emas). said...

hahahaha....


buat la ayam panggang....

Ogos 17, 2010 8:46 PTG

 
Blogger tentangseseorang said...

ahahahahaha!
alasan mahu buka puasa!

Ogos 18, 2010 5:50 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Sep,
:)

Jimi,
:)

Tasek,
HA HA.

Pompuan,
Ha ha. Nasib baik taucu bukan tanaman kontan...

Beb,
:)

Cikgu Den,
Ha ha.

Adi,
Ha ha.

Ogos 18, 2010 8:05 PG

 
Blogger Mariea said...

Alamak...tak pernah penuhlah pose ni jawabnya..asyik tertelan air ludah jer..heheheheh...

baper umur budak Nuar tu? tak sekolah ke?

MushroomCute

Ogos 18, 2010 10:02 PG

 
Blogger Pegawai Khalwat said...

Akai semua tu, akai!

Ogos 18, 2010 10:07 PG

 
Blogger nizamsani said...

bijak.

Ogos 18, 2010 10:44 PG

 
Blogger Bukan Sepet said...

Ooo! edit entri eh? heh heh. Syyh....

Ogos 18, 2010 12:57 PTG

 
Blogger dugongsenyum said...

jantan sama jantan main masak2, pergh!

Ogos 19, 2010 12:51 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Mush,
Ngeh ngeh.

Khal,
AKAIIIIIIIIIIIIIIIIiiii! Ha ha.

NIz,
:)

Sep,
:)

Dug,
HA HA HA.

Ogos 19, 2010 8:07 PG

 
Blogger zaure said...

Pasir Bosar dokek ngan ghumah ese tu.

Ogos 22, 2010 12:29 PG

 
Blogger blackpurple @ jowopinter said...

Cheh! Nak merasa naik kereta mayat la tu...

Ogos 23, 2010 8:31 PG

 
Blogger Saharil said...

hampir tak pernah aku dengar dalam blog orang perkataan2 'tuai tanaman kontan' dan 'fajar di bumi permata'.. ni dah boleh menang sea write dah nih..

Ogos 23, 2010 8:43 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Zu,
Ghumah ekau kek mano? Londah? Kampung New Zealand?

Purp,
HA HA.

Saharil,
HAHAHAHAHAHAHAHHAHA! Ok, kau patut tulis esei tentang - apakah perkataan-perkataan yang jaring ditulis oleh orang banyak yang perlu ada dalam karangan seseorang calon SEA Write Award! HA HA HA.

Ogos 23, 2010 11:00 PG

 
Blogger pye:rudz said...

masak rendang dalam pot susu tu... tak agak-agak, hahaha

Ogos 24, 2010 11:52 PG

 
Blogger syahbandar87 said...

best cite ni..tahniah.hehe

Ogos 25, 2010 7:48 PG

 

Catat Ulasan

<< Home