"Gua cukup takut bila Sinaganaga berfikiran macam ni. Sebenarnya gua cukup takut bila Sinaganaga berfikir. Sinaganaga memang serba boleh, dan mempunyai misai yang sungguh jantan, tapi berfikir bukanlah kekuatannya." - Sufian Abas.

02 Julai 2008

Menjelang PRU13: Sepi (bukan ulasan filem)

Kak Pinoi masih belum sedarkan diri.

“Nanti, siapa nak sematkan bunga reben ke dada YB?” tanya Usop Ludin tiba-tiba, sambil tangan bersenduknya menyangga pinggang.

Ha ha. Mana ada lelaki semat reben bunga ke dada lelaki! Mat Trompet tak sanggup. Hassan Kedai Runcit tak sanggup. Wak Merah-merah Taman Kok Doh tak sanggup. Karim Driving pun tak sanggup. Kalau dia kena semat bunga reben ke dada YB – siapa nak hantar Kak Pinoi ke hospital? Lebai Sayuti pun tak sanggup. Mana nak semat bunga reben ke dada YB lagi, mana nak bersilat pulut lagi, mana nak baca doa lagi, “Terkejar-kejarlah! Tak smooth nanti, Sop!” Nenek Munah leper? Usop Ludin dan Pak Akop pula tak sanggup tengok, “Ta’kan dah tak ada lagi awek muda-muda?” Kalau ada pun awek yang muda-muda – Ila. Tapi, Ila dah tarik diri awal-awal. Sebab, Mail ketapang cemburu! Mail Ketapang tak bagi Ila semat bunga reben ke dada mana-mana lelaki lain. Kalau boleh, sepanjang cuti semesta ni, Mail Ketapang nak Ila semat bunga reben ke dada dia saja. Biar dada dia sentiasa menguntumkan bunga-bunga cinta buat Ila, “What you give, you get back!” katanya. Ha ha.

“Asemeikummmmmmm! Sori-lah, I lambat! Ada kerja sikit tadi!”

Semua bebola mata bergolek dan bertumpu kepada gadis kecil molek berkebarung biru kobalt yang tersanga-sanga datang.

– Sepiah!

Label:

33 Comments:

Blogger Po said...

o sepiah..

malam ini ku takkan pulanggg
jangan coba kau cari akuu

ha ha

Julai 02, 2008 8:53 PG

 
Blogger babazahra' said...

sepiah, nama klasik lagi lah. muncul jadi watak penting. ketika ramai lelaki yang mula takut dengan lelaki. iiyyyeeeewwww!

Julai 02, 2008 9:40 PG

 
Blogger madulebah said...

Selamat tidur kekasih gelapku
semoga cepat kau lupakan aku..

Sepiah lambat sebab dia terlajak tidur.. Lena sangat!!

Julai 02, 2008 9:45 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Po,
HA HA. Tu Sofea lah!

Baba,
Sepiah = penyelamat!

Maduleb,
Ha ha. Kau orang boleh lambat sampai 3 kali kan?

Julai 02, 2008 10:04 PG

 
Blogger .:HalogAmora:. said...

the world is round...

pssst...sepiah ada tunang x? hehe

Julai 02, 2008 10:18 PG

 
Blogger ah tok said...

Aku syak nama Sepiah mesti salah eja ketika masa daftar di JPN. Sepatutnya Supiah kan.

P/s : Watak sedia ada pun aku tak hingat. Mu tambah lagi watak baru. Adoii. Pening!

So, kawan nak cadang Sepiah pegang watak 'menjadi buah mulut orang'. haha! Cadang saja. :D

Julai 02, 2008 11:31 PG

 
Blogger nimy said...

isk...
cara Sepiah memberi salam + penjelasan tuh...ermmm

teringat lagu Salih Yaacob
"Kalau kau pandang sekali memang tidak perasan,
Mati mati kau sangkakan dia perempuan,
Berambut panjang bersolek juga berdandan,
Lemah gemalai melambai-lambai membuat hati longlai"

Julai 02, 2008 12:13 PTG

 
Blogger madulebah said...

a'ah 3 kali 'je.

Sebab lambat juga Sepiah terlanggar kereta pegawai dia masa nak masuk parking

ha ha ha..

Julai 02, 2008 12:54 PTG

 
Blogger Amy Z! said...

Sepiah hari-hari tidur berteman novel saja.

Julai 02, 2008 1:22 PTG

 
Blogger dugongsenyum said...

Hero drama ini. Heroin drama ini, Sepiah?!

Haha

Julai 02, 2008 1:55 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Amora,
Entahlah! Ha ha.

Ah,
Menarik cadangan tu.

Nimy,
Aluuuu... Apa khabar orang Australia?

Madu,
Eh, dah tak parking kat Medan Tuanku?

Amyz,
Tu le pasal... Ha ha.

Nak kenalkan dengan Nordeen - Nordeen ni dok asyik lepak kat opis je (dan tidur kat surau) - kalau dah mula bercinta, sorang sana sorang sini, tak kuar-kuar tengok wayang - minta putus lak nanti! Ha ha.

Well, wanita dijadikan bukan untuk difahami. :)

Dug,
Sepiah watak baru - sama ngetop dengan watak Kak Pinoi. HA HA.

Julai 02, 2008 2:05 PTG

 
Blogger Princess Liyana said...

Suruhla Sepiah itu sematkan reben ke dada YB:)hehe,ghadis kecil molek..huhu

Julai 02, 2008 3:33 PTG

 
Blogger tasikmerah said...

sepiah tu kekasih gelap YB.... jgn!

Julai 02, 2008 3:55 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Yana,
Sepiah dah biasa semat bunga reben kat dada. Ha ha.

Tasik,
Ke situ pula dia. Ha ha.

Julai 02, 2008 4:36 PTG

 
Blogger cik puan daun said...

ada lagi awek reserve untuk sematkan bunga didada Yb.. so jangan risau.. ahaha

Julai 02, 2008 4:44 PTG

 
Blogger blackpurple @ jowopinter said...

Wah! Dah ada watak Sepiah pulak dah! He he he!

Julai 02, 2008 4:48 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Daun,
Ada ke? Woa, tak tahu pula aku tu. Pssst! Dia ada fecbuk tak? Ha ha.

Purp,
HA HA. Dinamik bro, dinamik!!!

Julai 02, 2008 5:01 PTG

 
Blogger Danielle_Corleone said...

sepiah ni penjual ketayap ke? ahaha!

Julai 02, 2008 5:14 PTG

 
Blogger S.YanaZ said...

Makanya,
apa tugas Nenek Munah?
ha.ha.

Julai 03, 2008 12:17 PG

 
Blogger kel@mbu said...

kalau yb nye perempuan mahu berparang2 engkorang nak tanam bunganya ke tanah gunung ye tak? haha!!

Julai 03, 2008 12:39 PG

 
Blogger Megat said...

sepiah. mengapa nama ini tetiba menjadi begitu istimewa!?

Julai 03, 2008 1:55 PG

 
Blogger Princess Liyana said...

Wah kira memang sepiah dah biasalah semat reben :p

Julai 03, 2008 2:23 PG

 
Blogger Tok Rimau @ Mr.G @ Honey said...

Tambah watak lagi? Sapa nak bayar extra banyak-banyak woi.

Julai 03, 2008 7:54 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Danial,
Kuih ketayap. Ha ha.

Sya,
Mengurut. Ha ha.

Kelam,
Kalau YB perempuan tu baya2 Nenek Munah Leper? Ha ha.

Megat,
:)

Yana,
Masa gathering GJ kat Kelab Sultan Sulaiman - Amyz yg semat bunga reben kat dada aku. *ahaks* Tataulah dia ingat lagi ke dak. HA HA.

Eh, apsal dia orang semat bunga reben kat dada aku? - Aku bukannya AJK.

Mau,
Psssst! Aku ingat, kita tak usah buat short filemlah - kita buat teater muzikal, amacam? HA HA.

Pegawai Khalwat boleh tolong arahkan.

PERHATIAN: Kami perlukan 'hotz babes' untuk teater muzikal ini. Sila emelkan gambar ... bersaiz A4 ek, Mau? HA HA. ...

Julai 03, 2008 8:43 PG

 
Blogger madulebah said...

eh, awek tu dah add kau kat facebook kan?

ha ha ha..

haritu kau offer aku untuk pegang watak hotz babes tu. Ni nak open audition pulak??

Merajuk LAH aku

Julai 03, 2008 9:50 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Maduleb,
Ok ok. Watak Sepiah kau pegang. Kita nak cari peran utk pegang watak Kak Pinoi dan Nenek Munah Leper pula. HA HA.

Julai 03, 2008 10:25 PG

 
Blogger semut said...

bro,
nama mak aku tu.haha.tiba-tiba mak aku jadik watak dalam karyamu.iskiskisk

Julai 03, 2008 12:06 PTG

 
Blogger nUr@dDeEn said...

Kenapa mesti Sepiah yg jadik penyelamat? Penyelamat tu kan level hero/heroin. Banyak kos nak kuar tuh. Hahaha hahaha... [macam daku plak penerbitnya]

Julai 03, 2008 12:46 PTG

 
Blogger sinaganaga said...

Mut,
Ha ha.

Nura,
Siapa pula yang kata Sepiah jadi penyelamat? HA HA.

Julai 03, 2008 3:09 PTG

 
Blogger Princess Liyana said...

Naga jadi YB kot:)uhuhu

Julai 04, 2008 1:12 PG

 
Blogger sinaganaga said...

Yana,
Tungguuuuuuuuuuuuuuu! Ha ha.

Julai 04, 2008 2:59 PTG

 
Blogger Pegawai Khalwat said...

Aha....

Asal mai mesti kecik molek.
Apa yang besar molek tak bole semat bunga ka?

Julai 07, 2008 5:02 PTG

 
Blogger Pegawai Khalwat said...

Aku baru perasaan hang suruh aku mengarah teater muzikal.

Yaaaa... boleh... tapi hotz babes la.

Yang laki mau ada misai punya supaya tak nampak gay sangat.

Ha ha...

Julai 07, 2008 5:04 PTG

 

Catat Ulasan

<< Home