Berkelah di Togamura
Dulu. Kalau berkelah, kami ke Togamura.
Bapa Miyuki akan mengempang anak sungai air batu dengan batu-batu sungai. Ikan-ikan akan terkepung. Dan tugas aku ialah untuk menangkap ikan-ikan yang terempang. Dengan tangan.
Kalau di tangan Miyuki, seekor ikan pun akan menjadi begitu susah untuk ditangkap, alahai!
"Oit Labu! Tak usahlah sampai angkat-angkat batu sungai tu untuk tangkap ikan-ikan!!!" Bapa Miyuki.
"Laa... ingatkan suruh bagi 'clear' satu sungai?" Aku.
Ikan-ikan itu kami buang perut. Kami cucuk dengan ranting. Di panggang. Tanpa bersira garam dan kunyit. Apalah sedapnya, aduhai!
"Itulah cara untuk mengekalkan rasa ikan sebenar." Mak Miyuki.
Dan kemudian, Mak Miyuki akan mengetuk-getuk belakang ikan. Dengan 'chopstick'. Dipatahkan kepala ikan. Ke kiri ke kanan. Di cabut. Lerai dengan tulang-temulangnya sekali.
Ikan 'AYU' kah ini BlueHikari?
4 Comments:
Encik Naga, aku rasa ikan ayu tuh macam kat bawah ni. Ketuk2 kepala dan badan dia ngan ohashi leh lerai....pastu tinggal ngap jerk masuk mulut.-
http://www.21web.jp/home/sakana/ayu.gif
RUDY BLUEHIKARI
Mac 22, 2005 2:29 PTG
Encik Naga, ni satu lagi gambar ikan ayu yg siap dipanggang! Aduh s edapnyaaaaa!
http://www.coara.or.jp/~amagase/kankou/buy/ayu%5B1%5D.jpg
RUDY BLUEHIKARI
Mac 22, 2005 2:32 PTG
Kalau aku, aku rejam ikan dgn batu sampai mati.
Mac 22, 2005 5:08 PTG
itu ikan ada belajar sarkis ka? itu kasi lipat2 badan/tulang kasi elastik mcm plastik?
ko lupa bagi pengeras.. camne mak miyuki nak ngajor..
:-)
Mac 22, 2005 6:23 PTG
Catat Ulasan
<< Home