"Gua cukup takut bila Sinaganaga berfikiran macam ni. Sebenarnya gua cukup takut bila Sinaganaga berfikir. Sinaganaga memang serba boleh, dan mempunyai misai yang sungguh jantan, tapi berfikir bukanlah kekuatannya." - Sufian Abas.

18 Oktober 2004

Rashid Bulan

Kalau turun ke padang, kalau kena bermain bolasepaklah, dan kalau aku bukan satu pasukan dengan Rashid - aku akan diminta untuk mengisi posisi penjaga gol. Bukan sebab aku pandai tangkap bola, bukan sebab aku boleh terbang kiri kanan kiri kanan... Bukan.

Sebab aku kaki bangku.

Dan yang pastinya Rashid akan mengisi posisi penyerang berbisa untuk pasukan lawan. Tapi, sebagai penjaga gol, aku tak perlu bimbang apa-apa! Aku masih boleh baca buku Add Math lagi!!

Kalau permainan bolasepak itu harus mempunyai lima puluh orang permain sepasukanlah - senang-senang Rashid akan kelecek bola di celah-celah kaki lima puluh orang permain itu... Rashid bukannya tak pandai main, cuma 'finishing'nya tak ada. Kalau 'one to one' dengan aku yang kaki bangku ini pun, Rashid akan sepak melampaui palang gol. Rashid sepak (tinggi ke) bulan!! Oh bulan di mana dikau berada? Tunggulah hari bahagia...

Tapi itu dulu. Sekarang Rashid dah tak main bolasepak dah. Rashid main golf!

"Rashid, kalau kau main golf, kau sabit tinggi ke bulan juga ke?"

"Dalam (permainan) golf, kalau kau boleh sabit tinggi ke bulan ler bagus!!! Silap-silap boleh 'hole in one' Bro."

Oh, iya ke Rashid Bulan?

1 Comments:

Blogger Itote said...

Shahmi Abid pernah mengadu pada Bapaknye, Jegang,"Abid selalu main bola kawan2 tak pernah pass bola kat Abid,penat lari sana lari sini..!"Kesian anak aku sorang ni..bapaknye sportsman, anaknye robotman (reti buat robot pemenan dlm segala bentuk)...

Oktober 21, 2004 12:07 PTG

 

Catat Ulasan

<< Home