"Gua cukup takut bila Sinaganaga berfikiran macam ni. Sebenarnya gua cukup takut bila Sinaganaga berfikir. Sinaganaga memang serba boleh, dan mempunyai misai yang sungguh jantan, tapi berfikir bukanlah kekuatannya." - Sufian Abas.

05 November 2005

Batu

Dulu.

Aku. Berambut panjang afro. Gondrong! Macam Thana. Penyanyi utama Metalian. Berseluar ‘jeans’ sendat. Potong cawat. Potong pinggang. ‘Lowered!’ Sehingga menampakkan alur bontot. Tali pinggang berpaku payung penuh. Berkasut ‘high-cut’. Bukan Aliph. Reebok! Berbaju T bendera Union Jack. Bukan mahu menyembah penjajah. Cuma... Baju tu nampak cantik sangatlah!

Kami bukan KUTU. Yang melepak kosong di (kompleks) Pertama. Tanpa wang sekupang. Bukan! Masing-masing sudah punya kerjaya. Aku di Page Design. Non di Onion Design. Saypol di BRB DBP. Gembol di Kilang Kaca Keng Ying.

Kami. Tanpa kapchai rempit. Naik bas LEN. Nombor sembilan puluh tiga. Dari Taman Kok Doh. Ke Campbell. Ada konsert ROCK. Di tanah lapang. Di sebelah Pertama. (Kini Medan Mara). Dan terserampak. Dengan budak-budak kugiran. Yem Bai dan Haron. Bumiputera Rockers. Yang rambutnya panjang lurus. Santak ke pinggang. Mengalahkan pontianak.

Persembahan dimulakan dengan menyanyikan lagu Negaraku secara beramai-ramai.

Ali pun datang juga. Ali nak tubuhkan Assault. Bukan ROCK. TRASH!

“Aku nak ajak kau sekali. Apa alat kau boleh main?” Ali.

“Aaaa... Angklung??!!!” Aku.

Dulu.

0 Comments:

Catat Ulasan

<< Home